Ekstern smittebeskyttelse sigter mod at hindre tilførsel af smitte udefra.
Ekstern smittebeskyttelse er særdeles vigtig for at sikre besætningen bedst muligt mod tab som følge af sygdomme, der introduceres i besætningen.
Smitte udefra kan f.eks. være via:
- Indkøbte dyr
- Udlevering af dyr, herunder dyr til eksport og kadavere
- Personer (og hvad de tager med ind i stalden, f.eks. værktøj)
- Mus, rotter, fugle og andre dyr
- Foder og strøelse
- Luftbåren smitte fra nabobesætninger
- Sæd
Ekstern smittebeskyttelse kan også opdeles i geografisk beskyttelse og beskyttelse af besætningsområdet.
Indkøb af avlsdyr og smågrise
Man bør generelt forsøge at bruge samme leverandør for at opretholde en stabil immunitet i besætningen.
I størst muligt omfang bør indkøbte avlsdyr sluses ind gennem karantænerum.
Ved indkøb af avlsdyr eller smågrise bør det altid sikres, at der indkøbes dyr med samme sundhedsmæssige status som køberbesætningens status.
Indkøb af grise med lavere sundhedsstatus kan fremkalde meget voldsomme sygdomsudbrud i købers besætning. Men også indkøb af grise med en højere sundhedsstatus end købers besætning kan give problemer.
Sygdomsudbrud hos de indkøbte grise på grund af smitte fra købers besætning kan medføre opformering af smitstoffet og dermed også fremkalde sygdomsudbrud hos de dyr, der allerede er i besætningen.
Nogle infektioner, f.eks. hjernehindebetændelse (streptokokinfektion), E. coli og Salmonella, kan besætningen ikke deklareres fri for, enten fordi det ikke er muligt at undersøge infektionsmønstret, eller fordi infektionen forekommer i alle besætninger.
Udlevering af grise
I forbindelse udlevering skal man i størst muligt omfang undgå direkte kontakt med vogn og vognmand. Alle udleveringsfaciliteter bør altid holdes rene og bør som minimum rengøres og desinficeres inden brug.
Man bør være særdeles påpasselig med udlevering af slagtedyr, idet en slagterivogn kan medbringe alle typer af smitte. Vognmanden kan komme med grise på vognen, men ved at forlange en tom og rengjort vogn kan man sikre sig bedst muligt mod smitte.
Udleveringsproceduren til slagterivogn kan indrettes på følgende måder:
- Direkte fra stalden (mest risikable metode)
- Ved direkte udlevering forstås, at dyrene går direkte fra stalden og via rampen direkte til transportvognen. Det kræver særlig omhu at sørge for at rampe og vogn er tilstrækkelig rengjort til, at smitterisikoen minimeres.
- Det er vigtigt, at chaufføren kun opholder sig på lastbilen, og at staldpersonalet kun opholder sig i stalden og på rampen. Man risikerer, at der ved tilbageløb af grise, er smitterisiko fra vognen.
- Via udleveringsrum/udleveringsfold
- Ved udleveringsrum/fold fyldes et separat område med de grise, der skal afsted, hvorefter dørene ind til stalden lukkes. Vognmanden har nu mulighed for at hente dyrene i udleveringsområdet. Området rengøres og desinficeres efter brug udefra som sidste opgave på arbejdsdagen. Tøj og støvler brugt hertil skal vaskes før man igen bruger det i stalden.
- En særlig type af udleveringsrum er en sluse. Ideen i en sluse er at flere hold af grise kan leveres på samme læs. Slusen er et rum, som har dør i begge ender. Døren til stalden er kun åben, når der flyttes dyr ind fra staldområdet, herefter lukkes døren til stalden. Døren til rampen kan derefter åbnes og en medarbejder i slusen kan flytte dyrene ud på rampen/vognen, hvor chaufføren tager imod. Når rummet/slusen er tom, lukkes til vognen og der kan på ny åbnes til stalden, så slusen fyldes igen. Medarbejderen i slusen går samme vej ud som dyrene og kommer kun ind i stalden igen efter tøjskifte og håndvask.
- Via mobil udlevering (sikreste udleveringsmetode)
- Ved mobil udlevering læsses dyrene på en transportvogn, der køres til en omlæsseplads længst muligt (mindst 50 meter) væk fra stalden. Vognen vaskes og desinficeres umiddelbart efter brug, som sidste opgave på arbejdsdagen.
Generelt gælder det, at jo længere væk fra besætningsområdet vognmanden holder desto lavere risiko. Ved afstande over et par hundrede meter opnås dog ingen yderligere sikkerhed.
For at kunne lave en grundig rengøring af både ramper og udleveringsvogne, er det vigtigt, at alle overflader er jævne og hele, rengøringsvenlige og uden huller.
Udlevering i forbindelse med eksport
Ved eksport er det vigtigt at gøre sig klart, at lastbilen ofte kommer fra udlandet eller har været i udlandet for ganske nylig. Det gælder især i de tilfælde, hvor eksportvognen læsser direkte på ejendommen, og grisene således ikke går over en samlestald. Her er det vigtigt, at besætningsejeren selv sørger for at agere grænsekontrol og kontrollere, at chaufføren kan dokumentere, at lastbilen har et vaskecertifikat, hvis det kræves.
Brug kun en transportør, der er godkendt af DANISH Transportstandard. Lad aldrig en lastbil komme til din ejendom, hvis vaske- og desinfektionscertifikatet ikke er i orden. Det kan være svært at afvise en transportør, der venter, men hvis bare en enkelt svineproducent slækker på sikkerheden, kan det gå galt.
Tjek vaskecertifikatet!
Husk at tjekke vaskecertifikater på lastbilerne, og om lastbilen har holdt eventuel karantæne efter vask og desinfektion. Der er to måder, du kan tjekke, hvornår din transportørs vogn sidst er blevet vasket og desinficeret:
Du kan bruge hjemmesiden Tjekvogn.dk. Du taster din transportørs registreringsnummer, og herefter får du en status på vognen. Du kan lave en genvej på din telefon, så du har hurtig adgang til TjekVogn.
I henhold til DANISH-reglerne skal besætningsejeren desuden opbevare certifikatet i 3 år.
Ved direkte oplæsning til eksport er det specielt vigtigt at sørge for, at grise ikke kan løbe tilbage ind i besætningen, da de herved kan slæbe smitstoffer tilbage fra lastbilen. Derfor anbefales sluse eller mobil udlevering. Ligeledes er det afgørende, at eksportchaufførerne ikke kommer ind i stalden, men bliver på lastbilen.
Personadgang
Forrummet skal sikre, at personer ikke slæber smitte med ind i besætningsområdet. Ved at gennemføre skift af beklædning og fodtøj samt vask af hænder (evt. også tage bad) kan besætningsområdet sikres bedst muligt.
Figur 1. Forslag til indretning af forrum. Inden adgang til besætningen skifter man tøj, støvler og vasker hænder i forrummet.
Efter besøg i besætninger med lavere sundhedsstatus skal der opretholdes karantænetid. Der er særlige regler for forskellige typer af besætninger (blå SPF, rød SPF, individuelle krav).
Når personer medbringer værktøj eller medicinsk udstyr, er det vigtigt, at der også er en procedure for, hvordan redskaberne bringes ind i besætningsområdet. Alle materialer skal enten være nye eller kunne rengøres og desinficeres grundigt.
Vær særligt opmærksom på mobiltelefoner, som kan være i små plastikposer eller afsprittes grundigt, inden de tages med ind i besætningsområdet.
Besøgende fra udlandet skal også overholde besøgsregler. Specielt for besøgende fra udlandet gælder der brancheregler, som skal overholdes af alle svinebesætninger. Det skal de for at undgå at få eksotiske sygdomme som eks. Afrikansk svinepest ind i Danmark. Generelt gælder, at der er 24 timers karantæne fra ankomst til den danske grænse.
Efter besøg i svinebesætninger i EU er der generelt 12 timers karantæne fra ankomst til Danmark. Det gælder dog ikke efter besøg i grisebesætninger i risikoområder, hvor der gælder 24 timers karantænekrav.
Hvis man har specielt godt kendskab til de besøgende, og de er professionelle, kan karantænekravet nedsættes til at gælde fra den udenlandske besætning er forladt.
Når man har brug for diverse materialer i besætningen, kan disse sluses ind gennem forrummet. Anvend så vidt muligt aldrig brugt udstyr fra andre besætninger. Nye materialer udpakkes ved overgangen mellem uren og ren zone. Brugte materialer som f.eks. håndværktøj og mobiltelefoner afvaskes og afsprittes også i forrummet. Det anbefales, at man har separat mobiltelefon i stalden.
Skadedyr
Det er meget vigtigt, at der gennemføres en effektiv sikring af ejendommen, fordi rotter og mus kan overføre sygdomme som Salmonella, nysesyge, E. coli med flere. Det er bedst at overlade denne bekæmpelse til et autoriseret firma, som kommer regelmæssigt og kontrollerer sikringen.
Det er vigtigt at holde alle bygninger intakte og undgå opmagasinering af materialer langs vægge. Det bør også undgås, at der ligger foderrester ved siloer.
Med en effektiv sikring kan man desuden undgå, at rotter og mus ødelægger mure, vægge og kabler samt æder sig fede for besætningsejerens regning.
Fugle kan også bære smitte, så det bør undgås, at der er redebygningsaktivitet i besætningen.
Foder og strøelse
Indlevering af foder og strøelse er en potentiel smittekilde. Derfor bør der være en tydelig grænse mellem ude og inde ved foderladen, som bør være aflåst.
En af de største risici ved indkøbte råvarer eller foder er smitte med Salmonella. Man bør derfor sikre sig at indkøbt foder er Salmonellakontrollereret.
Specielt for sphagnum er det et krav, at sphagnummen skal være varmebehandlet for at undgå fjerkrætuberkulose, som er en bekostelig sygdom for slagterierne. Varmebehandlet sphagnum skal være forsynet med SPS-Sunds godkendelsesmærkat.
Prioriteret metode til indlevering af foder og strøelse:
- Indblæsning til silo
- Indkøring i korngrav (kørehjul fra traktor/vogn må ikke komme hen over spalteareal)
- Sækkevarer indsluses på nye eller engangspaller, gerne med plastikwrap omkring
- Plastikwrap fjernes og kasseres før brug, bør ikke sidde rundt om pallen
- Sækkevarer anbefales at blive sat i karantæne uden for besætningsområdet før indslusning
Strøelse i form af halm er i stigende anvendelse, og det er nødvendigt at have en procedure for, hvor og hvordan halmen bjerges, opbevares og indsluses i besætningsområdet.
Maskiner og redskaber, der bruges til håndtering af halm bør ikke deles med andre besætninger, da det er meget vanskeligt at rengøre dem ordentligt.
Figur 2. Foderrum bør være rene, tørre og ryddelige (billednr. 2321).
Geografi og luftbåren smitte
Grisebesætningens beliggenhed i forhold til andre grisebesætninger herunder placering i forhold til de fremherskende vindretninger er vigtig for besætningens risiko for at blive smittet. Vestenvinden er den mest almindelige i Danmark, og derfor er det risikabelt at ligge tæt op ad besætninger, der er placeret i vestlig retning i forhold til ens egen besætning, hvis de er smittet med sygdomme, ens egen besætning ikke er smittet med.
Det er velkendt, at en række infektioner kan smitte over længere afstande ved, at virus eller bakterier bæres med vinden. Svineinfluenza, PRRS (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome) og almindelig lungesyge (Mykoplasma- lungesyge) er gode eksempler på infektioner, der kan flyttes flere kilometer med luften.
Af andre luftbårne infektioner kan nævnes mund- og klovesyge, der under de rette forhold kan transporteres flere hundrede kilometer og over kortere afstande også ondartet lungesyge (Actinobacillus pleuropneumoniae). I fugtigt og køligt vejr kan smitstofferne overleve gennem længere tid uden for grisen.
Sæd
Sæd tappes på KS- stationerne så hygiejnisk som muligt. Selve sæden er bakteriefri, når den kommer ud af ornen. For at forhindre vækst af bakterier fra forhuden og stalden i sæden tilsættes et bredspektret udvalg af antibiotika til al sædfortynder. Sæden pakkes i laboratoriet, hvor der ikke er staldluft. Enkelte sygdomme fx PRRS kan overføres via sæd. Hver uge kontrolleres alle KS- stationer for forekomst af PRRS-virus.
Når sæden kommer til besætningen, bør den pakkes ud af den ydre indpakning før den sluses ind i stalden. Således undgås at en forurening fra chaufførens hænder eller bilen kommer ind til dyrene.