23. august 1010 | Opdateret/Gennemlæst 17. marts 2016

Mycoplasma suis

Mycoplasma suis (tidl. Eperythrozoon suis) er en encellet organisme, der kan forårsage blodmangel.

Mycoplasma suis (tidl Eperythrozoon suis) er en encellet organisme, der kan lejre sig  på de røde blodlegemer og beskadige dem.

Udvikling, udbredelse og betydning

Hvorvidt infektionen har betydning under danske forhold er uvist, men i blandt andet Tyskland betragtes den som en væsentlig årsag til nedsat produktivitet.  En tysk prævalens-undersøgelse fra 2008 viste, at 40 % af besætningerne og 14% af grisene var positive for infektionen. Der er ikke lavet tilsvarende undersøgelser herhjemme.

Symptomer

Akutte symptomer på infektionen beskrives som akut blodmangel (anæmi) og dødsfald hos pattegrise og drægtige søer lige før faring. I kroniske tilfælde ses utrivelighed, nedsat tilvækst, dårlig reproduktion (brunstmangel, tidlig fosterdød og aborter), nekroser på ører og haler og forøget modtagelighed for andre infektiøse sygdomme.

Diagnose

Den bedste metode til at påvise infektionen er formentlig kvantitativ PCR. Parasitten kan også påvises i blodudstrygningspræparater, men der skal et stort antal parasitter til (> 105 kopier/ml).

 

Figur 1. M. suis kan ses liggende på de røde blodlegember i farvede blodudstrygningspræparater. (foto: Ukendt, billednr. 7094)

Referencer

[1]

Thacker, E.L., Minion, F.C. (2012): Mycoplasmosis. Diseases of Swine, 10th edition, Wiley-Blackwell.

[2]

Ritzmann, M., et al. (2008): Prevalence of Mycoplasma suis in slaughter pigs, with correlation of PCR results to hematological findings.

[3]

Hoelzle, L.D., et al. (2014): Pathobiology of Mycoplasma suis.