PED skyldes et coronavirus og er anmeldepligtig (liste 2) - det betyder, at du skal kontakte din praktiserende dyrlæge eller den lokale Fødevareregion, hvis du har mistanke om en anmeldepligtig sygdom i din besætning.
7. marts 2014 | Opdateret/Gennemlæst 12. august 2025
PED skyldes et coronavirus og er anmeldepligtig (liste 2) - det betyder, at du skal kontakte din praktiserende dyrlæge eller den lokale Fødevareregion, hvis du har mistanke om en anmeldepligtig sygdom i din besætning.
I det akutte stadie, når en besætning smittes med PED, optræder sygdommen typisk hos pattegrise, men alle aldersgrupper af grise kan angribes.
De klassiske symptomer på porcine epidemisk diarré beskrives som ophørt ædelyst, diarré og opkast. Grisene er meget nedstemte og ligger meget ned og æder kun lidt eller intet.
Sygdommen udvikler sig 1-4 dage efter smitte.
Ved besætningsudbrud er rapporteret, at 100% af pattegrisene og nyfravænnede bliver syge, og at næsten alle dør. Der er dog rapporteret om forskelle i dødelighed afhængig af, hvilke varianter af PED-virus, der har ramt besætningen.Hos grise, der har været fravænnet et stykke tid eller er ældre, er sygdomsudbruddet ofte mildere. Hos søerne kan der ses ophørt ædelyst i 4-6 dage og deraf manglende mælkeproduktion.
Smitte med PED spredes meget nemt via gødning. Enten direkte fra gris til gris eller via støvler, mennesker, kanyler, foder etc.
Desinfektionsmidler som Virkon S er effektive, men da selv meget små mængder virus er nok til at give sygdom, kræver det høj ekstern og intern smittebeskyttelse at bekæmpe sygdommen.
En diagnose på PED stilles på de kliniske symptomer samt ved obduktion. Ved laboratorieundersøgelse kan PED-virus påvises ved PCR og antistoffer ved ELISA.
PED-virus udskilles i store mængder i fæces, så tarm og/eller fæces kan indsendes til undersøgelse ved PCR. Antistoffer for PEDV dannes efter 7-12 dage, hvorefter blodprøver kan undersøges ved ELISA.
De typiske fund ved obduktion er tynde gennemsigtige tyndtarme med et sparsomt indhold af gullig, vandig gødning uden blodtilblanding.
Grisene har dannet antistoffer 2-3 uger efter smitte. Hvis soen har antistoffer i blodet, vil disse overføres til grisene og beskytte pattegrisene. Derefter dør sygdommen oftest ud i besætningen, og produktionen kan være tilbage til det normale niveau ca. 6 uger efter smitte.
Saif, L, et al. (2012). Coronaviruses / Porcine Epidemic Diarrhoea Virus. In Diseases of Swine, 10th Ed., John Wiley & Sons, page 514. |
Printet er fra Svineproduktion.dk. d. 8-10-2025
Ophavsretten tilhører Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris. Informationerne fra denne hjemmeside må anvendes i anden sammenhæng med kildeangivelse.
Ansvar: Informationerne på denne side er af generel karakter og søger ikke at løse individuelle eller konkrete rådgivningsbehov. Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris er således i intet tilfælde ansvarlig for tab, direkte såvel som indirekte, som brugere måtte lide ved at anvende de indlagte informationer.
Artiklen findes på adressen: svineproduktion.dk/Viden/Om-grisen/Sygdomme-og-behandling/Eksotiske-sygdomme/PED