Salmonellose er en anmeldepligtig sygdom. Det betyder, at landmanden ved mistanke om salmonellose skal tilkalde en dyrlæge.
Ifølge Bekendtgørelse om overvågning og kontrol for salmonella i grisekød samt bekæmpelse af salmonellose hos grise nr. 1226 skal landmanden få mistanke om salmonellose ved et eller flere af følgende symptomer:
- Nedstemthed
- Feber
- Diarré
- Luftvejslidelse
- Abort
- Dødsfald, eller
- Andre symptomer, som kan være forårsaget af salmonellainfektion.
Hvis dyrlægen ikke kan afvise, at der er tale om salmonellose skal dette indberettes til Fødevarestyrelsen.
Årsag til salmonellose
Salmonellose er defineret som en klinisk sygdom hos dyr og mennesker forårsaget af infektion med alle salmonellatyper undtaget Salmonella Typhi og Salmonella Paratyphi.
De forskellige salmonellatyper kan inddeles i tre hovedgrupper:
- Serotyper tilpasset mennesker. Smitte sker fra menneske til menneske, mens infektion af dyr er sjælden
- a. fx Salmonella Typhi og Salmonella Paratyphi
- Serotyper, hvor mennesker ikke er en naturlig vært og kun sjældent smittes
- a. fx "Salmonella Choleraesuis" og Salmonella Typhisuis
- Serotyper, som ikke er afhængig af en specifik vært
- a. fx Salmonella Typhimurium/musetyfus
Symptomer på Salmonellose
Salmonella Typhimurium, også kaldet musetyfus, har en inkubationstid på 24-48 timer. De klassiske kliniske tegn på salmonellose er gullig/grålig vandig diarré (se figur 1).
Sygdommen rammer især grise i alderen fra fravænning op til ca. 4 måneder.
Temperaturen er forhøjet til 39,5-41ºC og falder jævnt over ca. 6 dage. På 4. dagen efter smitte kan ses spor af blod i gødningen, og der kan komme afstødt tarmslimhinde og pus. Grisene er stærkt påvirkede og har ingen ædelyst. Diarréen kan vare op til 1 uge og kan vende tilbage.
Det kliniske billede har ændret sig fra den klassiske karry-gule diarré til øget dødelighed og utrivelighed, eventuelt ledsaget af en uspecifik diarré.
Forløbet i den enkelte besætning er normalt kortvarigt og kan håndteres via de tiltag, som normalt er virksomme mod Salmonella-bakterier.
Abort hos søer kan forekomme på grund af feber, mens Salmonella sjældent findes i abortmateriale.
Håndtering af grise med Salmonellose
Forholdsregler og behandling ved klinisk udbrud af salmonellose:
- Den praktiserende dyrlæge tilkaldes ved mistanke om salmonellose Salmonellose skal indberettes til Fødevareregionen
- Tildel væske til syge grise
- Eventuel behandling iværksættes i samarbejde med dyrlægen
- Streng hygiejne herunder rengøring og desinfektion
- Isolering af syge grise
- Gennemfør gnaverbekæmpelse
- Ingen brug af orne i 6 uger, efter den har været syg
Bekæmpelse af salmonellose:
- Begræns smitte af Salmonella via redskaber
- Begræns smitteniveauet i miljøet
- Begræns smittespredning mellem dyr i stalden (se intern smittebeskyttelse)