15. december 2005 | Opdateret 15. marts 2016

Organdrejning

Årsag

Drejning af tarmsegmenter, mave, milt og dele af leveren kan ses, og opstår som enkeltstående tilfælde i forbindelse med voldsom bevægelse eller – i tilfælde af mave- og miltdrejning – ved hurtig overfyldning af maven. Mave- og miltdrejning ses sjældent hos slagtesvin, men er en relativ hyppig dødsårsag hos akut døde søer. Symptomer ved tarmdrejning består af åndenød, opknibning af bug, smerteadfærd og evt. opkastning. Ved drejning af mave og milt ses ofte akutte dødsfald uden forudgående symptomer.

Hvis mave, (del af) milt eller (segmenter af) leveren er drejet, vil det afsnørede organ være kraftigt forstørret og blodfyldt. Der vil være en skarp afgrænsning til det normale væv og evt. en snørefure.

Obduktion

Ved obduktion findes ofte blodtilblandet væske i bughulen. Hele tyktarmsskiven eller dele af tarmen er kraftigt forandret, idet tarmene er mørkerøde til sorte og kraftigt udspilede. Der kan være belægninger på tarmenes overflade evt. er tarmene sprængt, og der er tarmindhold i bughulen. En snørefure kan evt. konstateres på drejningsstedet - evt. helt oppe ved krøsroden, hvis hele tyndtarmen er drejet.


Fandt du det, du ledte efter?

Tak for din feedback

For at kunne forbedre vores indhold, må du gerne indtaste yderligere detaljer på, hvad du leder efter herunder (valgfrit).

Tak for din feedback

Din indtastning er registreret. Vi evaluerer løbende på feedback fra brugerne.