Tarmbrand (klassisk tarmbrand) skyldes bakterien Clostridium perfringens type C. Bakterien producerer en række giftstoffer, af hvilke beta1-toksinet er det vigtigste. Det er nemlig dette giftstof, som er årsag til skaderne i tarmkanalen hos grise med tarmbrand, og dermed også for dødsfaldene i de angrebne kuld.
Syptomer på tarmbrand hos pattegrise
Sygdomsforløbet bestemmes af, hvor store mængder giftstof, bakterien har dannet. Store mængder giftstof kan betyde et meget hurtigt sygdomsforløb, hvor pattegrisene dør få timer efter sygdommens udbrud uden synlig diarré.
Ved lidt mindre akutte sygdomsforløb afsættes et flydende, brunrødt tarmindhold i store mængder. Pattegrisenes bagdel er i de fleste tilfælde indsmurt i blodig afføring. De syge pattegrise dør indenfor 12-24 timer efter sygdomsudbrud.
Tilfælde i vaccinerede besætninger er mere sporadiske og ofte ses ikke blodig diarré. Obduktionsfund er imidlertid karakteristiske.
Sygdommen påvises ved fund af karakteristiske slimhindeforandringer i tyndtarmen samt påvisning af Clostridium perfringens type C ved laboratorieundersøgelse (dyrkning af bakterien og derefter typebestemmelse ved PCR).
Håndtering af pattegrise med tarmbrand
Tidlig behandling med tarmbrandsserum kombineret med antibiotika kan redde en del af grisene ved akutte udbrud. Vaccination anbefales til forebyggelse.
Referencer
[1] |
Kongsted, H: New Neonatal porcine Diarrhoea Syndrome – a study on its aetiology, epidemiology and clinical manifestations. Phd thesis 2014. ISBN: 978-87-7611-772-6 |
[2] | Lindsay, DS. Et al (2012): Coccidia and other protozoa i: Diseases of swine 10th edition, Wiley-Blackwell |