24. juli 2008 | Opdateret/Gennemlæst 20. november 2024

Tarmbrand

Tarmbrand er i dag en relativt sjælden sygdom i Danmark, da de fleste besætninger vaccinerer rutinemæssigt mod infektionen. I uvaccinerede besætninger er tarmbrand en meget alvorlig infektion, som kan slå hele kuld ihjel.

Tarmbrand (klassisk tarmbrand) skyldes bakterien Clostridium perfringens type C. Bakterien producerer en række giftstoffer, af hvilke beta1-toksinet er det vigtigste. Det er nemlig dette giftstof, som er årsag til skaderne i tarmkanalen hos grise med tarmbrand, og dermed også for dødsfaldene i de angrebne kuld.

Syptomer på tarmbrand hos pattegrise

Sygdomsforløbet bestemmes af, hvor store mængder giftstof, bakterien har dannet. Store mængder giftstof kan betyde et meget hurtigt sygdomsforløb, hvor pattegrisene dør få timer efter sygdommens udbrud uden synlig diarré.

Ved lidt mindre akutte sygdomsforløb afsættes et flydende, brunrødt tarmindhold i store mængder. Pattegrisenes bagdel er i de fleste tilfælde indsmurt i blodig afføring. De syge pattegrise dør indenfor 12-24 timer efter sygdomsudbrud.

Tilfælde i vaccinerede besætninger er mere sporadiske og ofte ses ikke blodig diarré. Obduktionsfund er imidlertid karakteristiske.

Figur 1. Tarmbrand vist i forskellige stadier. A: Akut tarmbrand blodig tarmbetændelse med  begyndende vævsdød af tarmslimhinden. B: Akut tarmbrand. Blod med udtalt vævsdød. C: Subakut Tarmbrand. Store tarmafsnit med vævsdød og mindre områder med blodig tarmbrandsbetændelse. D: Kronisk tarmbrand. Udtalt vævsdød med tydelig længdestribning. E: Kronisk tarmbrand. Overvejende med vævsdød med begyndende længdestribning, også kaldet tigerstriber. (Foto: Birgitta Svensmark, billede nr. 5759)

Sygdommen påvises ved fund af karakteristiske slimhindeforandringer i tyndtarmen samt påvisning af Clostridium perfringens type C ved laboratorieundersøgelse (dyrkning af bakterien og derefter typebestemmelse ved PCR).

Figur 2. Tarmen fra en gris, som er død af tarmbrand. På billedet ses de karakteristiske slimhindeforandringer i tyndtarmen populært kaldt ”tigerstriber”. Foto: Mette Gade.

Håndtering af pattegrise med tarmbrand

Tidlig behandling med tarmbrandsserum kombineret med antibiotika kan redde en del af grisene ved akutte udbrud. Vaccination anbefales til forebyggelse.

Referencer

[1]
Kongsted, H: New Neonatal porcine Diarrhoea Syndrome – a study on its aetiology, epidemiology and clinical manifestations. Phd thesis 2014. ISBN: 978-87-7611-772-6
[2] Lindsay, DS. Et al (2012): Coccidia and other protozoa i: Diseases of swine 10th edition, Wiley-Blackwell