19. marts 2020

Erik Larsen: Tak, for at holde Danmark i gang

Der er stor ros fra LFS-formand Erik Larsen til de mange medarbejdere på tværs af sektorer, som holder Danmark i gang.
Af Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion

I Landbrug & Fødevarer Svineproduktion har vi i dag haft vores første digitale bestyrelsesmøde. Det var en noget anderledes udgave i forhold til at mødes, men det er et meget godt billede på den situation, vi står i netop nu. Det er dog langt fra hele Danmark, som har lukket ned og arbejder i alternative løsninger. Specielt i sundhedsvæsenet bliver der arbejdet på højtryk for, at du og jeg kan føle os trygge og få hjælp, hvis vi får brug for det. Hvad enten det er relateret til epidemien, som hærger, eller andre problemer med sundheden, står de klar for at hjælpe. Til dem skal lyde en særlig tak. Uden jer ville vi ikke have mulighed for at holde samfundet i gang.

Men også i egne rækker ser jeg en utrolig stor velvilje, i forhold til at få tingene til at glide så godt som muligt. Og jeg priser mig lykkelig for, at alle som har en vigtig rolle i kæden fra jord til bord bidrager. Hver dag arbejder danske landmænd og deres danske såvel som udenlandske medarbejdere på at sikre forsyningerne, så vi ikke løber tør for mad. Ligesom Fødevarestyrelsen har udvist fleksibilitet og konduite, så vi kan få tingene til at fungere efter den virkelighed vi står i lige nu.
Der er rigeligt med mad til alle, og ikke behov for at hamstre. Og selvom hverdagen naturligvis ser anderledes ud for en del af jer, med flere flasker håndsprit end normalt og ekstra afstand til kollegaer, dyrlæger og leverandører, som kommer på besøg, møder I på arbejde og passer grisene. For udover at vi skal sikre forsyningskæden, har vi også et ansvar over for vores dyr: Selvom Danmark på mange måder er i knæ, skal dyrene ikke mærke det.

Og når vi taler om forsyninger, så yder slagteriarbejderne også i denne tid en stor indsats. Jeg ved, at der flere steder har været problemer med, at få udenlandske kollegaer tilbage på arbejde, hvis de har været udenlands i den seneste tid. Det betyder, at mange af slagteriarbejderne må løbe ekstra hurtigt, for at kunne følge med. Den indsats skal I have en stor tak for. I er en vigtig brik i hele arbejdet med at Danmark landet kørende – det er uhyre vigtigt både nu, men i høj grad også for at vi kan få en normal tilstand så hurtigt som muligt, når epidemien ikke længere hærger.

Jeg synes, det fantastisk at repræsentere en branche, der står op og knokler videre, når der er brug for det. Dels arbejder vi med at holde produktionen kørende, men også med at støtte op om samfundet. Så sent som i går talte jeg men en kollega, som havde doneret både engangsmasker og sprit, som han havde i overskud. Donationen gik til hjemmeplejen i Hjørring, som havde meldt ud, at de var ved at løbe tør.

Vi har tradition for at stå sammen som erhverv, og det er vigtigt, når det virkelig gælder. Tak for jeres hjælp.