4. juli 2024

Sådan får du et PRRS-negativt sohold

Der er forskellige måder at få en PRRS-negativ besætning på. I denne artikel gennemgår vi scenarierne.
Når soholdet bliver vaccineret, er det ofte den opfattelse, at besætningsejeren nu har PRRS-negative grise. Dog fremstår besætningen stadig som PRRS-positiv og dermed med en rød prik på PRRS-kortet.

Hvis leverandøren ikke kan bevise at besætningen er PRRS-negativ, så vil besætningen have en rød prik på kortet – det samme vil dens aftagerbesætninger.

Farvernes betydning

PRRS-kortets farver bygger på SPF-systemets status for PRRS:
grøn for negativ
gul for sanering
rød for positiv.

Negative grise trods rød status

Selvom en soholder har fået undersøgt sine grise for, om de udskiller PRRS-virus og fået svar på, at det ikke er tilfældet, vil besætningen stadig fremgå med en rød prik og dermed som positiv på kortet.  

Næste trin er at indsætte PRRS-negative polte og se, om de bliver smittet, når de bliver taget ind fra karantænestalden og sat ind til søerne. Hvis poltene ikke bliver smittet, så bliver prikken gul.

Når soholderen har sat negative polte ind og taget blodprøver af poltene to gange med et halvt års mellem-rum, så kan sobesætningen få status som negativ for PRRS og dermed en grøn prik.

Sådan går aftager fra rød til grøn

Grundlæggende kan man som aftager ikke have en bedre status end de grise, man køber ind til sin besætning. Det vil sige, at køberen kan ikke blive PRRS-negativ, før sælger er blevet det. Derfor vil en slagtegrisebesætning altid fremstå med en rød prik, hvis den soholder, producenten køber sine dyr af, også fremgår som rød på kortet. 

Man har som aftager to muligheder.

1. Totalsanering, når soholdet har fået sin negative status. Det kan eventuelt allerede gøres, mens so-holdet har en gul prik.
2. Presse smitten ud i samme takt, som soholderen, i stedet for at totalsanere slagtegriseholdet. Det kræver en del planlægning og to gange blodprøver.

Uanset om man vælger den ene eller den anden vej, så skal man kontakte sin dyrlæge og soholderen, så det kan blive planlagt rigtigt.
I denne video gennemgår chefkonsulent Bjørn Lorenzen fra Landbrug & Fødevarer, hvordan du går fra positiv til negativ PRRS-status.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.