9. september 2020 | Opdateret/Gennemlæst 30. september 2020

Følg med her: Afrikansk svinepest fundet i Tyskland

De tyske myndigheder har bekræftet, at der er fundet et dødt vildsvin i Tyskland, som er smittet med Afrikansk svinepest. Smitten er ufarlig for mennesker.

30. september 2020

Nyt tilfælde af Afrikansk svinepest konstateret i Tyskland

I går, d. 29. september 2020, er der konstateret Afrikansk svinepest i endnu dødt et vildsvin i Tyskland. Vildsvinet blev fundet nær Bleyen, som ligger ca. 80 km nord for de tidligere fund. Området er allerede sort zone i DANISH Transportstandard. 

På grund af det nye fund er følgende områder tilføjet som sorte zoner: 

  • Uckermark
  • Barnum (Brandenburg)
  • Berlin (Brandenburg)

17. september 2020

Prøver fra fem vildsvin i Tyskland er testet positive for Afrikansk svinepest. Det bekræfter Friedrich-Loeffler Institut i Tyskland.

16. september 2020

Ny podcast sætter fokus på nyligt bekræftede udbrud af afrikansk svinepest i Tyskland. Hør om forebyggelse, nye sorte zoner og potentielle økonomiske konsekvenser.

10. september 2020 - 14:50

Efter møde ved FVST: Ingen aktuelle restriktioner på eksport af grise

Der er ikke nogen forlydender om nye veterinærfaglige restriktioner på eksporten af smågrise. Sådan lyder det fra Landbrug & Fødevarer efter et netop afsluttet møde med Fødevarestyrelsen.

"Vi har blandt andet talt med Fødevarestyrelsen om det afgørende i at fastholde eksporten. Tyskland er et af vores vigtigste eksportmarkeder, og selvom meget er op til de tyske myndigheder, skal vi selvfølgelig gøre, hvad vi kan, for at minimere afledte konsekvenser for de danske producenter," siger Jens Munk Ebbesen, veterinærdirektør i Landbrug & Fødevarer.

"Der er ikke aktuelle meldinger om et stand still, og handlen med grise er kun underlagt restriktioner i delstaten Brandenburg, som det blev meddelt tidligere. Der er intet fra de tyske myndigheder, der for nuværende tyder på yderligere veterinærfaglige restriktioner," siger han.

Ifølge veterinærdirektøren har L&F løbende kontakt med de danske myndigheder, og han roser Fødevarestyrelsen for at suspendere to-dages-fristen ift. indsendte / forhåndsvaliderede logbøger.

"Vi har heldigvis mødt forståelse for, at situationen kalder på fleksibilitet, så man kan få lavet de nødvendige ændringer af afgangstidspunkt eller rute. Samtidig opfordrer vi alle landmænd og chauffører til at tage nøje højde for den aktuelle situation i deres konkrete planlægning, for det er selvfølgelig fortsat forbudt at vende om med en læsset dyretransport, når du har passeret grænsen," siger han. 

10. september 2020 - 10:30

 De tyske myndigheder har netop afholdt et pressemøde for at orientere om fundet af et vildsvin med Afrikansk svinepest. Vildsvinet kommer med stor sandsynlighed fra nabolandet Polen.

For veterinærdirektør i Landbrug & Fødevarer, Jens Munk Ebbesen, kommer fundet ikke som nogen stor overraskelse.

"Jeg må desværre sige, at jeg ikke er overrasket over, at vi nu ser et tilfælde af afrikansk svinepest i Tyskland. Men jeg tør ikke gætte på, om der er tale om en enkelt strejfer eller om udbredelsen af inficerede vildsvin i Tyskland er større end det ene dyr”, siger Jens Munk Ebbesen.

Fundet af Afrikansk svinepest stammer sandsynligvis fra et udbrud blandt vildsvin i det vestlige Polen, som brød ud i november 2019. Hidtil har kun den østlige del af Polen været plaget af Afrikansk svinepest.

Udbruddet var på et tidspunkt blot 10-12 km fra den tysk-polske grænse, men i den seneste tid har nye fund af døde vildsvin med smitten bevæget sig mod nord og længere mod øst.

”Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvad de konkrete konsekvenser bliver for branchen i Danmark. Selvom vi har forberedt os så godt, som vi kunne, har vi ikke prøvet det før. Vi afventer svar på, hvad tyskerne gør og vi er selvfølgelig i tæt dialog med de danske myndigheder,” siger Jens Munk Ebbesen.

Fordi de tyske myndigheder nu officielt har bekræftet smitten, vil EU-kommissionen tage en række initiativer.

”EU-kommissionen vil tage en beslutning om en regionalisering i et mindre område af Tyskland. Det vil sige, at der i et bestemt geografisk område bliver taget konkrete tiltag for at inddæmme smitten. Vi har set noget lignende i Belgien,” siger veterinærdirektør i Landbrug & Fødevarer, Jens Munk Ebbesen

9. september 2020 - 21:30

 Der er sendt prøver til verificering på det føderale veterinærinstitut i Tyskland, Friedrich-Loeffler-Institut (FLI).

I Landbrug & Fødevarer og SEGES Svineproduktion overvåger vi situationen, og er i tæt dialog med de danske myndigheder.

Når resultatet af de endelige prøver fra FLI forelægger, vil de tyske myndigheder komme med yderligere informationer.

Ingen ændringer for dyretransporter

Det område, der formenes ramt, er allerede en sort zone på Danish Transport Standards kort, og derfor er der foreløbigt ingen ændringer for de dyretransporter, der kommer retur. De vil fortsat komme i syv døgns karantæne efter vask og desinfektion ved den danske grænse, inden de må køre videre til en dansk besætning.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.