27. oktober 2020

Tilføjelse til DANISH: Ansvarlig soja

Fra 1. januar 2021 stilles der skrappere krav til den soja, der bliver brugt i DANISH-godkendte besætninger. Det er din foderleverandør, der skal sikre, at kravene er opfyldt, for den soja du køber. Men det er dit ansvar at bestille foder, der overholder de nye krav.

Som L&F Svineproduktion tidligere har meldt ud, stiller landbruget fra årsskiftet skrappere krav til bæredygtigheden i den soja, der indkøbes i landbruget. Andelen af soja, der er bæredygtigt produceret, verificeret af 3. part og produceret uden afskovning til følge, vil langsomt blive trappet op for dansk landbrug som helhed. Fra 2021 har landbruget forpligtet sig til at mindst 20 procent af sojaen lever op til den ekstra bæredygtighed. For griseproduktionens vedkommende, vil dette blive dokumenteret gennem DANISH-ordningen. 

Hvad betyder det for dig som griseproducent?

For den enkelte griseproducent vil det ikke have en stor betydning, da det er foderstoffirmaerne, der har ansvaret for at indkøbe efter de nye regler. Men det er dit ansvar at bestille foder, fra en leverandør, som står på positiv-listen. For at sikre at det foder, der bliver indkøbt af danske landmænd, lever op til brancheaftalen, vil foder indeholdende soja blive kontrolleret ved DANISH-besøg.

”Vi har lavet en løsning, hvor det er de enkelte producenter af foderstoffer, som køber soja ind efter de fælles brancheregler. Når DANISH er på besøg for at udstede nyt certifikat, vil det blive kontrolleret, at leverandøren fremgår af den positivliste, vi vil føre i DANISH-regi, og at de dermed har de nødvendige godkendelser,” siger Christian Fink Hansen, sektordirektør i SEGES Svineproduktion.

Sådan håndteres det af DANISH

Rent praktisk kommer det til at foregå på den måde, at der ved DANISH-besøg vil blive taget billeder af en eller flere indlægssedler fra produkter indeholdende soja. Efterfølgende kontrollerer DANISH, om fodervirksomheden er på positivlisten i forhold til aftalen om verificering af ansvarlig soja.

Er leverandøren ikke på positiv-listen, vil griseproducenten i første omgang få en bemærkning i forbindelse med DANISH-besøget. Det betyder, at besætningen kan godkendes, og der skal rettes op på afvigelsen under eller umiddelbart efter besøget – i det her tilfælde, at man fremover vil sikre, at man køber soja eller produkter indeholdende soja, fra leverandører, der er på positiv-listen. Ved gentagende afvigelse på punktet kan det udløse krav om indsendelse af dokumentation for, at forholdene er bragt i orden.

Baggrund om indkøb af bæredygtig soja

Markedet for verificeret soja er fortsat under udvikling. Indtil 2025 optrappes minimumsandelen af certificeret eller verificeret ansvarlig soja som følger FEFACs guidelines med henblik på omstilling af forsyningskæderne.

”Det er en langvarig proces, hvilket er grunden til, at vi ikke implementerer reglerne fuldt ud fra 2021 men i stedet over en femårig periode, så markedet kan nå at følge med,” siger Christian Fink Hansen.

Fakta

  • Griseproducenterne skal sikre sig, at de bestiller foder fra fodervirksomheder der er på positivlisten. Du finder positivlisten på dps.svineproduktion.dk inden 1. januar.
  • Ordningen træder i kraft pr. 1/1 2021 – og udmeldes den 27. oktober 2020. Griseproducenterne skal derfor sikre sig, at nye foderkontrakter, der indgås efter 1. januar 2021, lever op til aftalen. Det kan man gøre ved at indgå foderaftale med virksomheder, der fremgår af positivlisten for soja (endnu ikke oprettet).

Fakta om Landbrug & Fødevarers branchepolitik

  • Du kan læse aftalen hos Landbrug & Fødevarer på lf.dk/soja
  • I perioden frem til 2025 er der sat konkrete delmål for landbrugets samlede sojaindkøb. De betyder, at minimumsandelen af certificeret eller verificeret ansvarlig soja optrappes (2021: 20 %, 2022: 40 %, 2023: 60 %, 2024 80 %, 2025: 100 %)
  • Virksomheder, der leverer soja, eller produkter indeholdende soja, skal dokumentere, at de efterlever aftalen og den implementeringsplan, der er i aftalen (minimumsandelen af ansvarlig soja). Dansk Landbrug støtter FEFAC - den europæiske foderbranches arbejde med at styrke rammerne for ansvarlig soja. Derfor er FEFACs Soy Sourcing Guidelines også referencerammen for indkøb af ansvarlig soja.  Dokumentationen er en tro- og loveerklæring hvori virksomheden også forpligter sig til at indsende en årlig revisorerklæring, der redegør for massebalancen ift. indkøb og salg af ansvarlig soja. Denne massebalance skal følge implementeringsplanen i aftalen. Tro- og loveerklæringen sendes til SEGES, der overfor DANISH-afdelingen kan dokumentere, at virksomhederne overholder aftalerne og kan anføres på SEGES´s Positivliste.
  • Certificeringsorganet, pt. Baltic Control Certification (BCC), kontrollerer ved DANISH-besøgene, om der er indkøbt soja, eller produkter indeholdende soja, og tager foto af en eller flere indlægssedler. Efterfølgende kontrollerer BCC om virksomheden er på positivlisten. Hvis virksomheden er på positivlisten, er der regelefterlevelse fra svineproducentens side. BCC laver en stikprøvevis tilbagetrace af de virksomheder, der er på positivlisten. 
 

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.