Som L&F Svineproduktion tidligere har meldt ud, stiller landbruget fra årsskiftet skrappere krav til bæredygtigheden i den soja, der indkøbes i landbruget. Andelen af soja, der er bæredygtigt produceret, verificeret af 3. part og produceret uden afskovning til følge, vil langsomt blive trappet op for dansk landbrug som helhed. Fra 2021 har landbruget forpligtet sig til at mindst 20 procent af sojaen lever op til den ekstra bæredygtighed. For griseproduktionens vedkommende, vil dette blive dokumenteret gennem DANISH-ordningen.
Hvad betyder det for dig som griseproducent?
For den enkelte griseproducent vil det ikke have en stor betydning, da det er foderstoffirmaerne, der har ansvaret for at indkøbe efter de nye regler. Men det er dit ansvar at bestille foder, fra en leverandør, som står på positiv-listen. For at sikre at det foder, der bliver indkøbt af danske landmænd, lever op til brancheaftalen, vil foder indeholdende soja blive kontrolleret ved DANISH-besøg.
”Vi har lavet en løsning, hvor det er de enkelte producenter af foderstoffer, som køber soja ind efter de fælles brancheregler. Når DANISH er på besøg for at udstede nyt certifikat, vil det blive kontrolleret, at leverandøren fremgår af den positivliste, vi vil føre i DANISH-regi, og at de dermed har de nødvendige godkendelser,” siger Christian Fink Hansen, sektordirektør i SEGES Svineproduktion.
Sådan håndteres det af DANISH
Rent praktisk kommer det til at foregå på den måde, at der ved DANISH-besøg vil blive taget billeder af en eller flere indlægssedler fra produkter indeholdende soja. Efterfølgende kontrollerer DANISH, om fodervirksomheden er på positivlisten i forhold til aftalen om verificering af ansvarlig soja.
Er leverandøren ikke på positiv-listen, vil griseproducenten i første omgang få en bemærkning i forbindelse med DANISH-besøget. Det betyder, at besætningen kan godkendes, og der skal rettes op på afvigelsen under eller umiddelbart efter besøget – i det her tilfælde, at man fremover vil sikre, at man køber soja eller produkter indeholdende soja, fra leverandører, der er på positiv-listen. Ved gentagende afvigelse på punktet kan det udløse krav om indsendelse af dokumentation for, at forholdene er bragt i orden.
Baggrund om indkøb af bæredygtig soja
Markedet for verificeret soja er fortsat under udvikling. Indtil 2025 optrappes minimumsandelen af certificeret eller verificeret ansvarlig soja som følger FEFACs guidelines med henblik på omstilling af forsyningskæderne.
”Det er en langvarig proces, hvilket er grunden til, at vi ikke implementerer reglerne fuldt ud fra 2021 men i stedet over en femårig periode, så markedet kan nå at følge med,” siger Christian Fink Hansen.