12. november 2020

Godt gang i farestalden

En velfungerende farestald giver værdi for soholder, for medarbejderne i farestalden - og for den samlede danske griseproduktion. Derfor sætter SEGES Svineproduktion fokus på de gode rutiner i farestalden ved et nyt endagskursus.

Der er mange ting at holde styr på i farestalden. Men har du og dine medarbejdere tjek på det basale, giver det både en bedre bundlinje og højere niveau af dyrevelfærd. For en god start i farestalden giver sunde og store grise ved fravænning.

For at hjælpe danske so-holdere på vej til en endnu bedre farestald, har SEGES Svineproduktion derfor udviklet endagskurset ”Godt gang i farestalden” den 2. december i Horsens. Her deles både teoretiske og praktiske erfaringer, som dine medarbejdere kan tage med hjem og bruge på staldgangen. 

”Der er så megen viden inden for emnet fra både vores arbejde i SEGES Svineproduktion, erfaringer fra PattegriseLIV og praktiske erfaringer fra staldgangen. En del af den viden vil vi give videre på kurset. For der er mange små tandhjul, der skal spille sammen. Men gør de dét, er det også noget, der kan ses på effektiviteten,” siger Dorthe Poulsgaard Frandsen fra SEGES Svineproduktion.

Kursusleder er Peter Munk Nielsen. Til daglig er han landmand og griseproducent og derudover underviser han fremtidens medarbejdere i dansk griseproduktion på Bygholm Landbrugsskole.

Før, under og efter

Det nye endagskursus henvender sig primært til nye medarbejdere i farestalden. For eksempel medarbejdere, som tidligere kun har arbejdet med slagtegrise eller ufaglærte, som kan have glæde af at få indføring i det at arbejde i farestald. I løbet af dagen vil deltagerne blandt andet lære mere om kuldudjævning, gængse rutiner og tilsyn af søer og pattegrise. 

”Vi har inddelt dagen under temaerne ”Før, under og efter faring”. For der skal være tjek på de vigtigste rutiner hele vejen igennem farestalden. Når man har fået en dybere forståelse for hvorfor disse rutiner er vigtige, giver det også værdi i sidste ende,” siger kursusleder Peter Munk Nielsen.

Udpluk af emner for dagen

  • Soen før, under og efter faring
  • Kuldudjævning
  • Flytning af pattegrise
  • De gængse rutiner - herunder dagligt tilsyn af både so og pattegrise

Praktiske informationer

Kurset afholdes onsdag d. 2. december på Bygholm Landbrugsskole.

Tilmeldingen lukker mandag d. 23. november 2020.

Se program og tilmeld dig her

Tag trygt med

  • Vi stiller høje krav til vores samarbejdspartnere, der alle lever op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer for større forsamlinger.
  • Vi sikrer, at der er kvadratmeter nok til alle, at mad og drikke serveres forsvarligt, og at det altid er muligt at vaske hænder eller bruge håndsprit.
  • Alle skal bære mundbind, når man ikke sidder på sin faste plads. 
  • Vi opfordrer alle deltagere i arrangementet til ofte at vaske hænder eller bruge håndsprit, til at hoste og nyse i ærmet og til at holde afstand til de andre deltagere. Hvis du føler dig sløj, skal du melde afbud og blive hjemme.