16. februar 2021

Hæv din so-overlevelse – og dit dækningsbidrag

Der kan komme mange sideeffekter af at have fokus på at hæve dyrevelfærden og dermed overlevelsen blandt dine søer. Økonomi er blandt en af dem.

Hvis du sætter fokus på at hæve so-overlevelsen i din besætning, kan du hæve dækningsbidraget. Det viser beregninger, som SEGES Svineproduktion har udarbejdet.

Ved at reducere sodødeligheden kan dækningsbidraget nemlig forbedres med op til 50 kr./årsso per procentpoint reduceret dødelighed blandt søerne. Prisen er beregnet ud fra en langsigtede so-noteringspris.

I en besætning med 1000 årssøer, som har 14 pct. sodødelighed, som er landsgennemsnittet for 2019, vil dækningsbidraget hæves op til 250.000 kr. om året ved at reducere sodødeligheden til SEGES Svineproduktions målsætning, der lyder på 9 pct. dødelighed.

”Det er ikke kun velfærden på staldgangen og et bedre omdømme, der er den eneste fordel ved at have fokus på so-overlevelse i ens sohold. Der er også penge at tjene ved at reducere sodødeligheden til de anbefalede 9 pct. Det betyder, at både velfærd og økonomi taler sammen, når vi har fokus på so-overlevelse,” lyder vurderingen fra Tina Birk Jensen, der er specialkonsulent i SEGES Svineproduktion og projektleder i SoLiv 2.0.

Fokusområder i stalden

For at kunne reducere sodødeligheden er det vigtigt at finde de fokusområder, hvor man skal sætte ind. Det kan f.eks. være blandt unge søer, 3. kuldssøer eller søer i et bestemt staldafsnit.

”Man skal være opmærksom på, om de søer, der er udfordret i relation til overlevelse, aflives/dør på bestemte tidspunkter eller i bestemte staldafsnit. Det er derfor vigtigt at sætte øget fokus på problemstillingen, italesætte det ved tavlemøderne og sikre, at det er en fælles indsats i hele besætningen,” lyder opfordringen fra Tina Birk Jensen.

Tal og registreringer i 2022

En arbejdspakke i SoLiv 2.0 vil senere på året fremlægge muligheden for at få overblik over sodødeligheden ved brug af registreringer. Med disse registreringer vil du og din rådgiver i fremtiden få et bedre overblik over, hvornår og hvordan søerne dør, samt hvor du skal sætte ind for at hæve overlevelsen blandt dine søer.

Senere på året vil tallene på blandt andet udsætningsstrategi blive opdateret. Det vil du få flere informationer om her på siden.