9. marts 2021

Køb af sæd fra områder med Afrikansk svinepest

Afrikansk svinepest kan smitte via sæden. Derfor er der grund til at være særligt opmærksom, hvis man køber sæd fra områder, hvor der er særlig risiko for Afrikansk svinepest.

Det vil få enorme konsekvenser for dansk griseproduktion, hvis der bliver konstateret Afrikansk svinepest i Danmark. Ekstern smittebeskyttelse er et af våbnene i denne kamp. Men der er også en risiko for smitte via sæden.

”Med den situation, vi har lige nu med Afrikansk svinepest i Europa, er det særligt vigtigt at tænke sig om en ekstra gang, inden man køber sæd fra områder, hvor der er risiko for Afrikansk svinepest. Der er nemlig sandsynlighed for, at man kan smitte sine dyr med virus, hvis man får sæd fra en orne smittet med Afrikansk svinepest,” siger Jens Munk Ebbesen, områdedirektør i Fødevare- og Veterinærforhold i Landbrug & Fødevarer.

Der er skrappe krav i EU til, hvad der må gå ind og ud af et område, hvor der er konstateret Afrikansk svinepest. Herunder sæd. Men før de træder i kraft, skal der først konstateres smitte i området.

”Vi ser desværre stadigvæk nye tilfælde af Afrikansk svinepest flere steder. Også forholdsvis tæt på Danmark. Så der er risiko for, at det rammer et område og først bliver konstateret, efter der er sendt sæd til for eksempel Danmark,” siger Jens Munk Ebbesen.

Derfor lyder anbefalingen nu, at man er særligt opmærksom ved indkøb af sæd fra områder med Afrikansk svinepest.

”Det er ikke ulovligt at købe sæd fra udlandet – heller ikke fra lande, hvor der er udbrud af Afrikansk svinepest. Men selvom noget ikke er ulovligt, behøver det ikke at være en god idé,” slutter Jens Munk Ebbesen.