29. april 2021

Kontrolkampagne: Flokbehandling af smågrise

Fra april har Fødevarestyrelsen igangsat en ny vejlednings- og kontrolkampagne hos besætninger og hos besætningsdyrlæger, der sætter fokus på flokbehandling af smågrise.

For at sætte fokus på ansvarlig brug af antibiotika har Fødevarestyrelsen netop startet en kontrolkampagne, der løber fra slutningen af april frem til november 2021. I kampagnen gennemfører Fødevarestyrelsen kontrol i 100 besætninger med smågrise samt hos 80 tilknyttede besætningsdyrlæger.

Ved kontrolbesøgene har Fødevarestyrelsen stor fokus på:

  • Om du som producent følger dyrlægens anvisninger.
  • Om der er korrekt registrering af lægemidler til flokbehandling – det vil sige antibiotika ordineret til vand- eller fodermedicinering til en gruppe af dyr.
  • Om du er bekendt med og efterlever handlingsplaner til nedbringelse af flokbehandling på besætningsspecifikt niveau.
  • Brugen af flokbehandlingen ved indsættelse og ved afgang fra smågrisestalden.
  • Om du kan dokumentere, at der ved salg/overdragelse af antibiotikabehandlede smågrise er givet information om tilbageholdelsestid til køber.

Tilbageholdelsestid for overdragelse

I forhold til tidligere er der ved denne kampagnekontrol fokus på tilbageholdelsestid for overdragelse af antibiotikabehandlede smågrise. Her skal du være opmærksom på, at du som sælger af smågrise, der er blevet behandlet med medicin, skal oplyse køber/modtager om, at dyrene er omfattet af en tilbageholdelsestid samt hvornår, tilbageholdelsen som minimum udløber. Formålet er at sikre, at dyr ikke sendes til slagtning, inden tilbageholdelsestiden er udløbet. 

Sådan oplyser du om tilbageholdelsestiden

Der er ikke nogen krav om, hvordan tilbageholdelsestidspunktet skal oplyses. Det kan f.eks. angives som en standardoplysning i en faktura eller i en kontrakt. 

Oplysningerne kan f.eks. overleveres ved:

  • At en kopi eller et foto af dyrlægens anvisning samt den besætningsansvarliges optegnelser sendes via e-mail til køber/modtager af dyrene eller
  • At oplysning om, at dyret/dyrene er omfattet af en tilbageholdelsestid samt dato for udløb skrives ind som oplysning i kontrakten eller på fakturaen for købet.

Det er tilladt for landmanden at oplyse en tilbageholdelsestid for dyrene, som er længere end den tilbageholdelsestid, der er fastsat af dyrlægen.

Et konkret eksempel på en standardformulering om tilbageholdelsestiden kan ifølge SEGES Svineproduktion være:

"Sælger gør køber opmærksom på, at grisene omfattet af denne kontrakt eller faktura kan være behandlet med receptpligtig medicin med tilbageholdelsestid, og at grisene derfor af hensyn til fødevaresikkerhed er underlagt en tilbageholdelsestid på minimum 60 dage fra salgsdatoen."

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.