29. april 2021

Smågriseproducent: Gå i gang med zinkfri fravænning til sommer

Efter at have fravænnet grise uden brug af medicinsk zink, så har smågriseproducent Anders Rold en klar opfordring. Få styr på procedurerne inden deadline. Allerhelst allerede nu til sommer.

Hos smågriseproducent Anders Rold har bedriften forsøgt sig med fravænning af pattegrise uden brug af medicinsk zink.

Forud for 1. juni 2022 hvor al zink skal være udfaset fra smågriseproduktionen, har Anders Rold som afprøvningsvært i samarbejde med Vilomix fravænnet sine grise uden brug af medicinsk zink siden august 2020. En ny foderblanding fra Vilomix med en anden proteinsammensætning dannede nemlig grundlaget for Anders Rolds forsøg. 

Og erfaringerne er overvejende positive.

"Det kan helt sikkert lade sig gøre at producere grise uden at bruge zink. Det har vi bevist nu. Også uden at vores medicinforbrug er steget", siger Anders Rold.

Hør Anders Rold fortælle om sine erfaringer om produktion af grise uden brug af medicinsk zink.

En erfaring har dog været meget væsentlig for den succes, Anders Rold har haft med at implementere fravænning uden brug af medicinsk zink.

"Vi startede op i august sidste år. Og der havde vi stadigvæk nogle rigtigt gode, varme måneder til at køre det ind. Det er langt lettere at få det til at lykkes, hvis man gør det i de varme måneder. Det vil jeg gerne give videre som anbefaling til andre, som overvejer hvornår de skal gå i gang. Start hen over sommeren. Så giver I jer selv de bedste forudsætninger for at lykkes", understreger Anders Rold.

Udover den nye foderblanding har der været stort fokus på at sikre, at grisene har fået de bedst mulige rammer. Derfor har det været centralt at sikre, at stalden er blevet gjort ordentligt rent og tørret ordentligt ud, før der er sat nye grise ind.

"Det er der ikke noget nyt i, men det er en af de ting, der virker, når man skal undgå fravænningsdiarré", forklarer Anders Rold.

Fodertildeling stimulerer ædelysten

En anden vigtig ting i fravænningsprocessen er at få grisene aktiveret og stimulere deres ædelyst. Det har Anders Rold og medarbejderne gjort ved at give grisene tørfoder i vådfoderkrybben to-tre gange om dagen.

"Fodertildeling har vi haft rigtigt meget fokus på. Både i farestalden og de første 14 dage efter fravænning. Det har vist sig at være en god måde at sikre, at grisene spiser det, de skal", siger Anders Rold.

Fravænningen har dog ikke været helt uproblematisk. Grænserne, for hvordan grisene reagerer på forskellige tiltag, har rykket sig. 

"Vi balancerer mere på en knivsæg nu. Før – med zink – var det ligesom at gå linedans på en planke. Vi kunne vakle lidt mere fra side til side, før det gik galt. Det kan vi ikke nu", siger Anders Rold.

Udvikling i driftstal

  • Daglig tilvækst steget til 480 gram dagligt fra 470 gram dagligt
  • Afgangsvægt faldet fra 30,1 kg til 29,5 kg
  • Fravænningsvægt faldet fra 7 kg til 6,1 kg
  • Foderforbrug pr. kg tilvækst er faldet fra 1,87 til 1,72
  • Dagligt foderforbrug faldet fra 0,89 til 0,82 FE/dag

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.