I takt med at udetemperaturen stiger, øges behovet for overbrusning i staldene, så grisene har mulighed for at blive afkølet.
Frekvensen af overbrusning skal øges om sommeren sammenlignet med om vinteren. Overbrusning af gødearealet giver mulighed for at afkøle grise og søer.
Drægtighedsstalde har ofte glatte gulve som følge af gødnings- og halmrester. De bevirker, at søernes skrider ud, hvilket øger risikoen for, at søerne bliver halte. Svineri på det fast gulv og spaltegulvet giver ligeledes en øget ammoniakemission og dermed forringelse af luftkvaliteten. I smågrise og slagtesvinestier benyttes overbrusningsanlægget endvidere til iblødsætning før vask og støvdæmpning.
Overbrusning af spaltegulvet kan derfor have flere funktioner og medvirke til markering af gødearealet, renholdelse af spaltegulvet og termoregulering af grise henholdsvis søer.
Få maksimal effekt af overbrusning
For at få den maksimale effekt af overbrusning i drægtighedsstier skal der ofte opsættes flere rækker med dysser over gødeområdet, og dyssernes spredebillede (regulært, ellipse) skal tilpasses områdets indretning. SEGES anbefaler, at der er to sæt dysser, så det ene sæt løbende kan afkalkes. Dermed undgås tilstoppede dysser, dryp og skævt spredebillede.
Særligt for sygestier
I sygestier skal det være muligt for dyret at termoregulere. Afkølingsfaciliteten kan f.eks. være beton- eller spaltegulv, overbrusning, højtrykskøling eller manuel overbrusning på meget varme dage.
Der stilles skarpt fokus på overbrusning i forbindelse med DANISH-besøg og kontrol fra Fødevarestyrelsen.
Få lavet en klimaundersøgelse
Er der klimaproblemer i din besætning? Er din overbrusning indstillet optimalt? I tvivl, så bestil en af vores klimakonsulenter til at udføre en grundig gennemgang og justering af dit anlæg. Det kan give en nemmere hverdag, grise med højere tilvækst og bedre arbejdsmiljø.