31. oktober 2022

Fødselshjælp: Sådan griber du ind

En so har kun presseveer, lige inden grisene presses ud, mens de veer, som fører grisene frem til livmoderhalsen, ikke er synlige. Derfor kan det være svært at vide, hvornår du bør gribe ind og give fødselshjælp til soen. I webinaret The Piglet’s Journey – The Farrowing fra SEGES Innovation kan du få svar på spørgsmålene om fødselshjælp.

Et vigtig parameter, der kan hjælpe til dig til at afgøre, hvornår du bør give fødselshjælp til dine søer, er tidsintervallet mellem de fødte pattegrise. Tidsintervallet er derfor afgørende, og det er vigtigt, at man har styr på, hvornår den sidste pattegris er blevet født. 

Chefforsker Flemming Thorup fra SEGES Innovation anbefaler, at du giver fødselshjælp til søerne, hvis der er over 30 minutter mellem to pattegrise. Der må dog gerne gå en time imellem de første fire fødsler.

Mange af søerne farer uden for normal arbejdstid, og derfor bør faringsovervågning også ske uden for arbejdstiden. Overvej en strategi, som sikrer, at der føres tilsyn med søerne, når der fødes mange grise, også selvom de fødes om natten.

Se hele webinaret ’The Piglet’s Journey - From Farrowing to Weaning – First webinar: The Farrowing’

”Det mest optimale vil være, at man har medarbejdere til at overvåge faringerne hele døgnet, men jeg ved godt, at det kræver en større arbejdsindsats. I stedet kan man have et tilsyn mellem klokken 22-23 om aftenen, hvor mange af søerne føder den sidste del af kuldet, da det ofte er de sidste grise i kuldet, som har brug for hjælp,” fortæller Flemming Thorup.

Sådan giver du fødselshjælp

Når du skal give fødselshjælp, er det allervigtigste, at du har en ren handske på, og at du fører handsken direkte indsoen, uden at handsken rører ved gulv, inventar eller soens hud.  Hvis du kommer til at røre noget med handsken inden fødselshjælpen, så vil du føre bakterier ind i soen, som giver soen infektion.

De grise som trækkes ud ved fødselshjælp skal lægges op til yveret, så de hurtigt kan få råmælk. Hvis grisen er lille, kan den lægges op i hulen, så den hurtigere kan blive varm.

Se mere i videoen om fødselshjælp