29. december 2022

Lær af de bedste: Pattegriseoverlevelse

Fuldt fokus på at sikre alle grise den bedste start på livet, har betydet døgnbemanding på bedriften – og det giver pote.

Hos Danni Sørensen på Store Vognsbæk ved Frederikshavn er der fuldt fokus på at sikre, at så mange pattegrise som overhovedet muligt overlever. Derfor er der medarbejdere i stalden døgnet rundt på bedriften, hvor hovedejendommen består af et sohold med 3800 søer.

- Søerne farer døgnet rundt. Det er fuldstændigt ligesom os mennesker. Det sker heller ikke indenfor normal arbejdstid hver gang. Og derfor står vi også klar med fødselshjælp når soen farer, forklarer Danni Sørensen.

Se hele masterclass'en med griseproducent Danni Sørensen, der fortæller mere om, hvordan de holder en høj pattegriseoverlevelse i deres besætning.

0,8-0,9 dødfødte

Resultaterne på Store Vognsbæk taler sit eget tydelige sprog. Det rykker at have fødselshjælpere klar. De seneste 10 år har antallet af dødfødte grise pr. kuld ligget stabilt med i gennemsnit 0,8- 0,9 dødfødte.

- Jeg plejer at sige, at en dødfødt gris er den nemmeste at redde. Og det mener jeg. For når man står klar til at hjælpe og giver grisene den bedste start på livet, så giver det også pote i den anden ende, siger Danni Sørensen.

Nattevagt

Nattevagten har været en fast del på besætningen i samme periode. Og det har kunnet ses på bundlinjen. For når man har 3800 søer og har mange overlevende, så giver det pote.

- Det er meget sjovere at grisen selv kan gå op på lastbilen og kan sælges. Så selvom det er en investering og det koster noget, at have folk på arbejde om natten, så kan det godt betale sig. I hvert fald i en bedrift af den størrelse, vi har, siger Danni Sørensen.