Forskning i grisens velfærd og foder, avlssystemet, åbning mod eksportmarkederne og omfattende smittebeskyttelse. Det er noget, som Svineafgiftsfondens midler har været med til at gøre muligt.
For at finde ud af, hvordan midlerne i fremtiden skal medvirke til at udvikle konkurrenceevnen og bæredygtigheden, havde bestyrelsen inviteret slagterier, rådgivere, lokale foreninger, forskere og griseproducenter til at komme med input.
'”Vi er kommet ud af et 2022, som har været nærmest historisk svært at navigere i. Men vi står også i en tid, hvor der kan være gode muligheder, hvis vi formår at tænke fremad og lave de rigtige investeringer og prioriteringer,” sagde Asger Krogsgaard, formand for Svineafgiftsfonden og griseproducent i Ringkøbing, til seminaret.
Fokus på konkurrenceevnen
Der var arrangeret oplæg og debat indenfor flere temaer.
Global chefstrateg i Danske Bank, Frank Øland, og direktør i Food Nation, Lise Walbom, startede dagen med en status på den globale forbruger og den geopolitiske situation.
Klimachef i SEGES, Hans Roust Thysen og Lukas Visek fra EU Kommissionen fulgte efter med indlæg om klima og bæredygtighed, hvor blandt andet EU’s farm to fork strategi og grisens udledninger kom i spil og blev debatteret af seminarets deltagere.
Dyrevelfærd var også på programmet hvor professor i bioetik, Peter Sandøe, fortalte om forbrugernes holdninger og betalingsvillighed i forhold til netop dette emne og kunne blandt andet trække på viden, som var tilvejebragt med hjælp af midler fra fonden.
Sektordirektør i L&F, Christian Fink Hansen, holdt indlæg om fondens bidrag til den fortsatte udvikling af produktivitet og konkurrenceevne.
Efter dagens indlæg og debatter fremhævede Asger Krogsgaard:
”Dansk griseproduktions størrelse er afgørende for at holde liv i forskning og sikre vores konkurrenceevne, da vi kan være på forkant på flere produktionsparametre. Vi har i dag et stærkt konkurrencemæssigt udgangspunkt inden for miljøteknologi, genetik, fodereffektivitet og et lavt medicinforbrug – blandt andet takket være fonden,” fortalte Asger Krogsgaard og fortsatte:
”Og der er stadig behov for dansk griseproduktion. Produktionen hos flere af vores væsentligste konkurrenter er faldende. Og antallet af globale forbrugere, der efterspørger animalske proteiner, fortsætter med at vokse.”
50-års jubilæum
Svineafgiftsfonden har i år 50-års jubilæum. Fondens historie kan spores tilbage til 1950’erne, men fik sin nuværende form ved Danmarks indtræden i EF i januar 1973.
Foruden finansieringen direkte fra griseproduktionen søger Svineafgiftsfonden hvert år tilskud fra Promilleafgiftsfonden. De samlede indtægter anvendes til at støtte blandt andet forskningsprojekter, formidling af viden, sygdomsforebyggelse og markedsadgang.