4. april 2023

Sunde klove kræver omhyggelig indsats

En halt so kan have meget alvorlige forandringer inde i kloven. Det kan blandt andet være forfangenhed og bylder. Skal du have effekt af at behandle søer med klovlidelser, skal du være tidligt ude, hvis antibiotika skal have effekt, lyder det fra SEGES-forsker.

Halter din so, er det ofte svært at finde den konkrete årsag. Det har du nu forskningens ord på. SEGES Innovation har nemlig undersøgt ben og klove fra 21 halte søer, hvoraf de havde 10 klovbylder eller andre alvorlige infektioner i kloven, og 4 af søerne led af forfangenhed. De sidste søer havde skader efter slagsmål eller klovskader uden infektion. 

Obduktion af de halte søer viste, at infektionerne var trængt ind i klovene på grund af løse klovvægge eller andre skader i klovvæg eller huden langs kloven. 

Forfangenhed

Soens klove er opbygget af en ydre klovkapsel, også kaldet hornvæggen, som er forbundet til den underliggende knogle – klovbenet – med lameller. Hos en normal so skaber lamellerne en tæt og uigennemtrængelig forbindelse mellem klovkapslen og klovens indre.

Hvis denne forbindelse bliver nedbrudt, får soen forfangenhed. Det kan give soen alvorlige smerter og halthed, da klovkapslen løsner sig fra knoglen.

”Forfangenhed er mest kendt hos heste og kvæg, hvor man ved, at fodring og hormoner spiller en rolle. Og så kan miljøet også være en faktor – blandt andet ved en høj ammoniakkoncentration. I øjeblikket er vi ved at undersøge nærmere, hvorfor søerne får forfangenhed, da der endnu ikke er konkrete undersøgelser på området,” siger Hanne Bak, specialkonsulent hos SEGES Innovation

Tvivlsom effekt af antibiotika

Ifølge Hanne Bak, er det vanskeligt at se på soen, om den er ved at udvikle en klovbyld.

”Man er ofte for sent ude, hvis man behandler den halte so med antibiotika. Men man kan gøre en stor indsats ved at forbedre søernes nærmiljø. Det kan også være relevant med klovbade og sårspray i problembesætninger,” forklarer hun.

Vi spurgte en række personer fra So-seminar, der har deres daglige gang i stierne, hvad de gør for at have en god klovsundhed i deres besætning - se med i videoen.

Fokus på klovsundhed - gratis webinar d. 26. april

Vil du høre mere om god klovsundhed? Så tilmeld dig SEGES Innovations webinar, hvor blandt andre Hanne Bak vil fortælle mere om de nyeste undersøgelser på området.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.