18. april 2023

Høj so-notering bør give anledning til ekstra fokus på udskiftning af søer

Noteringen for søer er i øjeblikket næsten lige så høj som noteringen for slagtegrise. Slagtesøer repræsenterer derfor en høj værdi, og det bør give anledning til, at so-holdere sætter ekstra fokus på søernes holdbarhed, og hvornår det er det rigtige tidspunkt at skifte dem ud.

"Det er helt exceptionelt, at vi ser, at noteringen på søer er næsten lige så høj som noteringen af slagtegrise. Søer repræsenterer lige nu en slagteværdi på flere tusinde kroner, og det bør give anledning til, at so-holdere går sin besætning igennem og vurderer holdbarheden af deres søers en ekstra gang. Hvis der er risiko for, at en ekstra drægtighed og cyklus fører, til at soen må aflives, så er det et stort tab i forhold til, at den kan slagtes", siger chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris, Niels-Peder Nielsen.

Det kræver planlægning og overblik at sikre det rette flow gennem produktionen - herunder at der også er tilstrækkelig med nye polte parate til at indgå i produktionen, udtaler Niels-Peder Nielsen, for produktiviteten i stalden skal opretholdes, selvom der bliver sendt flere søer til slagtning. Omvendt er der en klar fordel i, at søerne lige nu repræsenterer en stor værdi, og at en øget fokus på søernes holdbarhed og udskiftning kan styrke den generelle so-overlevelse. 

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.