27. april 2023

De Østlige Øer skal være fri for PRRS

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris har i samarbejde med VKST sat som mål, at øerne øst for Storebælt skal være fri for PRRS, som den første region i Danmark. Nu skal rådgivere, dyrlæger og griseproducenter samarbejde om at sanere og fastholde et stort geografisk område fri for PRRS.

For at komme PRRS-smitten på de østlige øer til livs har Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris teamet op med VKST. Startskuddet lød allerede den 21. marts i år, hvor VKST afholdt et PRRS-møde for alle griseproducenter i området.

Formålet med mødet var, at griseproducenter, dyrlæger og andre interessenter kunne sætte gang i og følge op på aktiviteter, der vil føre til, at man i området får saneret alle besætninger med PRRS, og sikrer, at det fremover kan holdes fri for PRRS.

”Området skal være et forbillede for resten af Danmark og vise, at det kan lade sig gøre at holde en region fri for sygdommen. Og de er allerede godt i gang,” lyder det fra Nicolai Weber, projektleder og chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer.

Keld Sommer fra VKST og Nicolai Weber fra Landbrug og Fødevarer Sektor for Gris forklarer, hvordan man får de Østlige Øer fri for PRRS.

Positive tilbagemeldinger

Ifølge Keld Sommer, afdelingsleder i VKST, har der været positive tilbagemeldinger fra griseproducenterne, der ligger på blandt andet Lolland-Falster og Sjælland.

”Vi har ringet rundt til de forskellige besætningsejere i området for at høre, om de vil være med på idéen om et PRRS-frit område. Vi har kun mødt positive tilbagemeldinger. Derudover har mange stor interesse i at få sygdommen udryddet, da den har store økonomiske konsekvenser, hvis man får den inde for døren,” fortæller Keld Sommer.

348 PRRS-negative besætninger

Der er mange i området, der allerede er negative for PRRS. Ud af 454 besætninger er 348 registreret PRRS-negative, 32 er positive og 14 er under sanering. De sidste 60 besætninger har endnu ikke fået en deklaration for PRRS.

”Øerne øst for Storebælt er helt sikkert på forkant med at få sygdommen udryddet. Når vi får igangsat denne koordineret indsats, så kan vi forhåbentligt opnå at få et stort geografisk område helt fri for PRRS,” siger Nicolai Weber.

Første skridt var mødet i VKST. Nu skal både dyrlæger og rådgivere i arbejdstøjet for at hjælpe ejerne med at få de PRRS positive besætninger saneret og holde sygdommen væk.