11. maj 2023

Podcast: PRRS-strategien runder 1 år

Reduktionsstrategien for PRRS runder snart 1 år. Derfor er chefkonsulent Nicolai Rosager Weber inviteret i podcaststudiet for at tale om, hvordan de danske griseproducenter har taget imod strategien, og hvordan fremtiden ser ud for reduktionen af PRRS.
Grisesygdommen PRRS har været på manges læber, siden Landbrug & Fødevarer vedtog strategien sammen med Den Danske Dyrlægeforening, Danske Svineslagterier og Fødevarestyrelsen i juni sidste år. Nu er der næsten gået et år – og hvordan er det så gået? Det fortæller Nicolai Rosager Weber, chefkonsulent og projektleder i Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris, mere om i et nyt afsnit på podcastkanalen ’Griseproduktion’.
 
Lyt med i podcasten med Nicolai Rosager Weber, chefkonsulent og projektleder i Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris, når han giver en status på PRRS-strategien, der blev lanceret for et år siden.

”Projektet er ret omfattende og vil på den ene eller anden måde have en betydning for alle producenter. I løbet af efteråret og hen over vinteren så har vi fået en klar opfattelse af, at der er en generelt positiv modtagelse af strategien blandt producenterne,” siger han i interviewet.

PRRS sætter dagsorden på verdensplan

Der er god grund til at få reduceret sygdommen i Danmark. Ifølge Nicolai Rosager Weber er situationen nemlig meget værre i andre lande, der ikke har de samme forudsætninger som danske griseproducenter.

”Når vi ser over til f.eks. Spanien og USA, der også er præget af PRRS, er det ikke kun konsekvenser, som at søerne holder op med at malke og abortere. Vi har faktisk også rapporter om stigende sodødelighed, da varianterne i landene slår søer ihjel,” fortæller han og tilføjer: 

”Samtidig er forløbene meget længere, end man er vant til herhjemme. Så det er rettidig omhu dét, vi har gang i, og det er rigtig godt, at vi har en strategi for reduktionen.”

Fordele: Geografi og ingen import

Danmark har et større forspring med at få bug med sygdommen, da landet er geografisk og produktionsmæssig unikt i forhold til andre griseproducerende lande, hvor de har PRRS-smitte.

”Først og fremmest har vi den her geografi, at vi er omringet af vand. Der er selvfølgelig grænsen til Tyskland mod syd, og her er vi opmærksom på evt. smitteoverførsel. Og så importerer vi ikke levende grise til Danmark. Det giver os gode muligheder for at holde styr på egen butik,” siger Nicolai Rosager Weber.

Både i foråret, samt før og efter sommerferien ligger der en række PRRS-møder forskellige steder i landet. Her står Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris sammen med rådgivere og dyrlæger for koordinering af områdesaneringer, så griseproducenterne kan blive enige om, hvordan de kommer af med sygdommen.