25. maj 2023

PRRS-bekendtgørelse: Vigtige datoer, du skal være opmærksom på

Den længe ventede PRRS-bekendtgørelse er nu trådt i kraft med virkning fra 15. maj 2023. Det betyder, at der er en række datoer, du skal være opmærksom på, hvis du har mere end 10 søer i kategorien søer, gylte og orner eller mere end 100 grise i alt.

Inden 1. oktober 2023 skal alle griseproducenterne sikre sig, at de kender sundhedsstatus på deres besætning. Det er et krav i den PRRS-bekendtgørelsen, der trådte i kraft tidligere på måneden. Men du skal også være opmærksom på, at du i den forbindelse senest 1. juni 2023 skal have opdateret dine data i CHR-registret med angivelse af antal grise og dyrlæge. 

Hvis du for eksempel er holdt op med at producere grise eller har under 10 søer/gylte/orner eller 100 grise i alt, kan du ved at opdatere dine data undgå at skulle betale gebyr for PRRS-sundhedsstatus.

Kontakt din dyrlæge

Det er vigtigt, at du snarest muligt kontakter din dyrlæge, så hun/han kan vejlede dig i, hvad du skal gøre. Det gælder for alle besætninger, også dem der allerede har en SPF- eller PRRS-status:

  • For besætninger uden status, skal der sendes besked til SPF Sund om opstart, og følges op med udtagelse af blodprøver.
  • For besætninger, der har SPF- eller PRRS-status, skal der indsendes anmodning om at få status godkendt hos Fødevarestyrelsen. Praktisk foregår det ved at udfylde en legaliseringsformular, som din dyrlæge vil være behjælpelig med at udfylde og indsende til SPF Sund. SPF Sund udfærdiger dernæst sagsfremstilling, herunder høring hos besætningsejer, og sender sagsfremstillingen til Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen træffer afgørelse og sender svar til besætningsejer, dyrlæge og SPF-Sund.

Positiv for PRRS - klinisk deklaration fra 5. november 2023

Vær opmærksom på, at hvis du har en PRRS-positiv sundhedsstatus, skal du fra 5. november 2023 kunne fremvise en klinisk deklaration underskrevet af din dyrlæge om, at der ikke er kliniske tegn på PRRS i din besætning for at kunne sende grise til slagtning. 

Den klinisk deklaration skal fornyes hver måned, så længe du har en PRRS-positiv sundhedsstatus.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.