Høstperioden nærmer sig, og her er det ekstra vigtigt at være opmærksom på risikoen for markbrande. Hvert år tilkaldes brandvæsenet i gennemsnit over 392 gange til at slukke markbrand. I den rekordtørre sommer i 2018 var der omkring 950 tilkaldelser i forbindelse med en markbrand.
Brand kan koste dyrt
Det kan være en dyr affære, hvis uheldet er ude – både hvad angår det mistede udbytte og de ødelagte maskiner, men samtidig er det også tidskrævende og farligt for mennesker og dyr.
- En af de væsentligste årsager til en markbrand er pludselige gnister fra maskinerne, som antænder de tørre marker. Det kan også ske, at maskinerne bliver for varme og derfor antænder støv eller andet tørt materiale. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at maskinerne er rengjorte og tjekker til dem jævnligt, siger Henning Sjørslev Lyngvig, landskonsulent for Maskiner og Markteknik i SEGES Innovation.
Være forberedt
Anbefalingerne fra Henning Sjørslev Lyngvig er at være godt forberedt, inden man starter høsten, så man hurtigt kan få slukket flammerne, hvis der skulle opstå en brand.
- Først og fremmest skal brandslukkerne på høstmaskinerne være kontrollerede og klar til brug. Det er desuden en god idé at have ekstra brandslukkere på de traktorer, der kører korn og halm fra markerne. Det gælder om at få slukket brande, før de rigtig får fat, siger Henning Sjørslev Lyngvig, landskonsulent hos Maskiner og Markteknik i SEGES Innovation.
Desuden kan det være en god idé at have en køreklar traktor med en stubharve stående standby, til at lave et brandbælte, i tilfælde af at en brand i en høstmaskine breder sig til selve marken. Det kan være med til at redde afgrøder og maskiner.
”Men det er vigtigt, at du ikke tager chancer, hvis branden først har fået fat. I det tilfælde skal du søge væk og ringe 1-1-2, så brandvæsenet kan komme dig til undsætning,” siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef hos Danske Beredskaber.
BRANDFARE.DK VISER INDEKS FOR DIT OMRÅDE
På Brandfare.dk finder du et brandfareindeks for hele landet. Det kan du bruge til at vurdere risikoen for, at der opstår markbrande, inden høsten går i gang. Risikoen for brand stiger, når det er tørt, varmt og blæsende, hvilket er det oplagte høstvejr.
- Det er vigtigt, at du tjekker brandfareindekset inden høst. Hvis dit område har de orange og røde nuancer, skal du overveje, om det er værd at vente med høstarbejdet. Alternativt skal du i hvert fald være ekstra opmærksom, så der er mindre risiko for, at der opstår brand, siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.
Du kan gøre dit for at undgå, at høsten går op i røg, ved at følge nogle simple forholdsregler:
FØR HØSTARBEJDET:
- Sørg for, at maskinen er serviceret – smør maskindele, efterse remme, kontrollér køler og kølerslange, check for skader på det elektriske system, tjek bremser og lejer, udskift tærede og slidte dele og fjern rustskaller fra udstødningsrør
- Sørg for, at slukningsudstyr er på plads og virker. Det kan være en god idé også at medbringe branddaskere/bladriver eller lignende
- Sørg gerne for noget ekstra udstyr ved marken, som evt. kan lave et brandbælte eller slukke en brand
- Tjek Brandfare.dk for risikoen for, at brand kan opstå og spredes.