19. december 2023

Østlige øer er tæt på PRRS-frit mål

97 procent af alle besætninger er fri for PRRS-virus på de Østlige øer. Regionen er dermed tæt på at opnå målet med at få den smitsomme sygdom udryddet.

De Østlige Øer har sat sig for at blive fri for PRRS-virus. Og det er godt nyt, at Lolland-Falster, Møn, Sjælland og de øvrige øer øst for Storebælt (undtagen Bornholm) er kommet så langt med sanering af sygdommen. Den har nemlig store økonomiske og dyrevelfærdsmæssige konsekvenser for de griseproducenter, der får den inde for stalddøren.

”Det er fantastisk at se, at vi nu er så tæt på mål. Det er nok den bedste julegave, man kan tænke sig. Mange af griseproducenterne har gjort et stort stykke arbejde for at komme i mål, og det er jeg utrolig glad for,” siger Keld Sommer, afdelingsleder i VKST, der har været med til at stå for koordineringen af saneringerne i området i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og de praktiserende dyrlæger.

Der er i øjeblikket 360 PRRS-negative besætninger, hvilket svarer til, at 97 procent er fri for PRRS. Til sammenligning er det på nationalt niveau 66 procent af de danske grisebesætninger, som er PRRS negative. 

Saneringer lykkedes med godt nabosamarbejde

Vejen til at gøre et område fri for PRRS-virus har været, at naboerne er gået sammen om områdesaneringen.

I marts, da opstartsmødet og startskuddet lød for et PRRS-frit område, var 77 procent af besætningerne på de Østlige Øer påvist negative for sygdommen.

”Vi var allerede godt på vej, da vi først havde sat os for at opnå en PRRS-fri region. Med samarbejdet med Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris og en række dyrlæger gik det hurtigt med at få overblik over hvilke besætninger, der var PRRS-positive, så griseproducenterne kunne opsøge naboerne i området, hvis det viste sig, at de havde en PRRS-positiv besætning,” lyder det fra Keld Sommer.

Mød griseproducenterne Kristian Frederiksen og Michael Bosebjerg, der er gået sammen om at sanere for PRRS.

Forbillede for andre regioner

Nicolai Rosager Weber, projektleder for PRRS-strategien og chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, har stået for den koordinerede indsats i Danmark for at få de større geografiske områder fri for PRRS.

”Vi satte os i sin tid for, at de Østlige øer skulle være et forbillede for resten af regionerne i Danmark, der i øjeblikket forsøger at komme PRRS til livs. Det gode samarbejde mellem rådgivere, dyrlæger og griseproducenter har vist, at det kan lade sig gøre at komme i mål med at få reduceret sygdommen,” fortæller han.

Fremover skal besætningsejerne i området have fokus på at undgå reinfektion ved blandt andet at undgå at flytte PRRS-positive grise ind i området. Griseproducenterne kan danne sig et overblik over flytningerne af grise via PRRS-kortet på landmand.dk.

Faktaboks: Region østlige øer

  • Områet er oprettet i marts 2023
  • Omfatter per 1. december 405 besætninger heraf 111 sohold
  • PRRS forekomst: 3 procent positive besætninger
  • Regionsadministrator: Keld Sommer, afdelingsleder i VKST