De Østlige Øer har sat sig for at blive fri for PRRS-virus. Og det er godt nyt, at Lolland-Falster, Møn, Sjælland og de øvrige øer øst for Storebælt (undtagen Bornholm) er kommet så langt med sanering af sygdommen. Den har nemlig store økonomiske og dyrevelfærdsmæssige konsekvenser for de griseproducenter, der får den inde for stalddøren.
”Det er fantastisk at se, at vi nu er så tæt på mål. Det er nok den bedste julegave, man kan tænke sig. Mange af griseproducenterne har gjort et stort stykke arbejde for at komme i mål, og det er jeg utrolig glad for,” siger Keld Sommer, afdelingsleder i VKST, der har været med til at stå for koordineringen af saneringerne i området i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og de praktiserende dyrlæger.
Der er i øjeblikket 360 PRRS-negative besætninger, hvilket svarer til, at 97 procent er fri for PRRS. Til sammenligning er det på nationalt niveau 66 procent af de danske grisebesætninger, som er PRRS negative.
Saneringer lykkedes med godt nabosamarbejde
Vejen til at gøre et område fri for PRRS-virus har været, at naboerne er gået sammen om områdesaneringen.
I marts, da opstartsmødet og startskuddet lød for et PRRS-frit område, var 77 procent af besætningerne på de Østlige Øer påvist negative for sygdommen.
”Vi var allerede godt på vej, da vi først havde sat os for at opnå en PRRS-fri region. Med samarbejdet med Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris og en række dyrlæger gik det hurtigt med at få overblik over hvilke besætninger, der var PRRS-positive, så griseproducenterne kunne opsøge naboerne i området, hvis det viste sig, at de havde en PRRS-positiv besætning,” lyder det fra Keld Sommer.