6. februar 2024

Spansk interesse for dansk PRRS-strategi: Gennemsigtighed gør det danske reduktionsprogram unikt

Dansk griseproduktions unikke måde at bruge sundhedsdata på, har fået fokus fra spanske øjne. Erfaringer fra begge lande deles for at opnå mere kontrol af PRRS.

De danske griseproducenters ambitioner om at reducere PRRS og derved opnå en bedre grisesundhed har fået stor international interesse. PRRS-strategien og hele setup’et omkring overvågning, nabosamarbejde og gennemsigtighed i deklareringen af grisesygdommen har gjort vejen til reduktionen nemmere. Det har forskere i Spanien nu fået øjnene op for. For med en stor griseproduktion i landet er der store udfordringer med at få kontrol over PRRS-sygdommen. Derfor var der i december besøg af den spansk forsker Carles Vilalta, der skulle se nærmere på reduktionsprogrammet i Danmark.

”Formålet med besøget var at få et større kendskab til den dataindsamling, I har foretaget her i Danmark på sygdommen og se, om det er muligt, at vi kan implementere samme metoder i den spanske branche. Blandt andet kan vi i tilfælde af et udbrud af Afrikansk svinepest hente inspiration fra jeres kortlægninger – hvordan vi finder eventuelle tilfælde på baggrund af besætningernes placering, ligesom I kan på PRRS-kortet,” forklarer han.

I øjeblikket arbejder Carles Vilalta som forsker ved IRTA-CReSA i Barcelona, som er et veterinært forskningscenter, hvor han kom til i 2022. Hans nuværende opgaver omfatter forskning relateret til epidemiologien ved PRRS i Catalonien og epidemiologi generelt ved grisesygdomme samt brugen af data til at forbedre industriens sundhed.

Ligheder mellem Danmark og Spanien

Der er en del ligheder, som Danmark også kan drage fra den spanske griseproduktion. Det mener Nicolai Rosager Weber, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer og projektleder for reduktionsstrategien.

”Når vi ser på den europæiske griseproduktion, så er Spanien ret interessant, da der er en del sammenligningspunkter med dansk produktion. Det er også et eksportland og har den samme udfordring med blandt andet sygdomsbekæmpelsen. Så selvom Danmark og Spanien konkurrerer på det globale marked, så ligger vi heller ikke langt fra hinanden. Det er vigtigt, at vi forskere hjælper hinanden, så vi sammen kan forbedre sundheden i den europæiske griseproduktion,” siger han.

Forskellige tilgange

Det er dog ikke muligt at overføre metoden med den danske PRRS-reduktion én til én med Spanien. Det skyldes, at den spanske produktion hovedsageligt er opbygget som en integratormodel, og der er ikke den samme tradition for at dele sundhedsdata mellem besætninger, som det er tilfældet i Danmark.

”Jeg tror, at motivationen til at bekæmpe sygdommen og sammenholdet i den danske branche er større, end det er i Spanien. Den måde, I deler information på, er en stor inspiration og virkelig afgørende for at kunne komme sygdommen til livs,” siger Carles Vilalta.