8. maj 2024

Ny opdateret version af DANISH

Et år efter den omfattende opdatering af DANISH Produktstandard, version 3.0, kommer der pr. 1. juli 2024 en version 4.0 med mindre justeringer, præciseringer og to nye kravpunkter.

Præcis ét år efter lanceringen af DANISH Produkstandard version 3.0, lancerer DANISH-afdelingen i Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris en ny version 4.0, der, ud over to nye kravpunkter, indeholder en række præciseringer af eksisterende kravpunkter samt justeringer af sanktionsdelen med hensyn til blandt andet kvantificering og differentiering.

Succes med opdeling

I 2023 var en af de store nyheder i version 3.0, at alle kravpunkterne blandt andet blev delt op i henholdsvis administrative og produktionsmæssige krav, og som hver har deres egen sanktionsmodel.

”Det er en stor fordel, at kravpunkterne er delt op, så man kan adskille de administrative krav fra det, der skal fokus på i produktionen og ved besætningsgennemgangen. Det åbner også for muligheden af at udnytte DANISH Boksen til at holde styr på de mange dokumenter, der skal foreligge i forbindelse med de administrative kravpunkter,” siger Kvalitetschef DANISH Asger Kjær Nielsen, Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris. 

Det bliver der ikke ændret på i version 4.0, det er kun mindre justeringer og præciseringer af sanktionerne, hvilket var forventet efter den omfattende omstrukturering i 2023.

Nye akkrediterede punkter

DANISH Produktstandard, der er eget af Landbrug & Fødevarer, er en akkrediteret standard. Det betyder, at det nationale akkrediteringsorgan i Danmark, DANAK, skal godkende standarden og samtidig skal de godkende det certificeringfirma, der laver kontrollen – i det her tilfælde er det DNV. 

”Alt, hvad vi foretager af ændringer bliver godkendt af DANAK. De har blandt andet godkendt to nye punkter, der er indskrevet i standarden version 4.0 fra 1. juli 2024,” siger chefkonsulent Lisbeth Harm Nielsen, Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris.

Det ene nye punkt handler om krav til udleveringsforhold, hvor alle besætninger skal have et aflukke til grise, der ikke er transportegnede. Det andet punkt er et forbud mod randklipning, hvor det ikke længere er tilladt at markere et nummer i kanten af grisens øre. 

”Begge kravpunkter vil, første gang man får en afvigelse på punktet, udløse en bemærkning. Anden gang vil det udløse en 1. produktion, der betyder, at man indenfor tre måneder vil få et uanmeldt spotaudit,” siger Lisbeth Harm Nielsen.

Bedre forståelse for DANISH

Som med de fleste kvalitetsstandarder er der ofte flere forskellige dokumenter, man skal forholde sig til og holde sig opdateret på.

”Vi har samlet det hele her på svineproduktion.dk, hvor version 3.0 af standarden inklusiv alle bilag ligger,” siger Lisbeth Harm Nielsen.

Fra 1. juli 2024 vil man også kunne finde DANISH Produktstandard version 4.0 på her på hjemmesiden, men allerede nu, kan man  læse meget mere om DANISH Produktstandard og om, hvordan sanktionssystemet er opbygget.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.