6. juni 2024

Podcast om PRRS: Intern smittebeskyttelse i farestalden

I denne podcast dykkes der i samarbejde med SEGES Innovation ned i de gyldne regler for at øge smittebeskyttelsen intern på besætningen. Alt sammen for at sikre mindre smitte med PRRS.

Kender du de gyldne regler til bedre smittebeskyttelse, når du skal sanere for PRRS? Hvis ikke, så får du et praktisk overblik i den nyeste podcast fra kanalen Griseproduktion. Dine medarbejdere er ifølge dyrlægen, der er med i podcasten, nøglen til, at virus ikke spreder sig mellem sektionerne.

”Det er afgørende, at alle ansatte og også de folk, der kommer i besætningen, forstår teorien bag, hvordan virus opfører sig, så vi kan minimere, at vi får spredt PRRS. Det gælder uanset, om det er dem, der passer farestald til hverdag, eller om det er en markmand, der er med, når der skal leveres grise,” siger Thomas Kjeldsen Kusk, dyrlæge ved SvineVet.

I følge Thomas Kjeldsen Kusk, dyrlæge ved SvineVet, er dine medarbejdere nøglen til, at PRRS-virus ikke spreder sig mellem sektionerne.

Ifølge ham er det vigtigt, at alle medarbejdere forstår, hvorfor man indfører nye rutiner. Den viden er nødvendig, så medarbejdere og andre, der kommer i stalden, forstår, hvordan man sikrer, at PRRS-virus ikke spreder sig mellem grisene.

Ring til dyrlægen ved usikkerhed

”Langt hen ad vejen overholder folk de ting, vi aftaler. Derfor lykkes saneringerne for det meste rigtig godt. Da der er mange ændringer af arbejdsrutiner, kan man let komme i tvivl om, hvordan en bestemt rutine gennemføres korrekt.  Hvis man er i tvivl, så anbefaler jeg, at man spørger sine kolleger eller ringer til dyrlægen,” lyder det fra Thomas Kjeldsen Kusk.

De gyldne regler for smittebeskyttelse

Der er nogle specifikke regler, som skal overholdes, når man ønsker at øge den interne smittebeskyttelse i bedriften i forbindelse med PRRS-saneringen.

Sektionering

  • Lav holddrift, så alle pattegrise i sektionen er født indenfor samme ugehold.
  • Sektionen tømmes helt, og gulv, vægge, inventar og alt udstyr vaskes, desinficeres og udtørres.
  • Start dagen med rent tøj. Skift tøj, inden du går til en ny sektion, hvis tøjet er beskidt, eller der er spyt fra grisene på tøjet. Generelt er det en god ide at skifte tøj mellem hver sektion, for selvom der ikke er synligt skidt på tøjet, kan man stadig bære virus med fra en sektion til en anden.
  • Start dagen hos de yngste grise og bevæg dig så gennemsektionerne, så du slutter hos de ældste grise
  • Alle grise i faresektionen fravænnes samtidig til smågrisestalden.

Kuldudjævning

  • De mindste grise kan samles hos en egnet mindsteamme i sektionen.
  • De største overskydende grise i kuldet samles hos en ammeso. Ammesoen skal ind i ammegrisenes sektion, så alle grisene i sektionen har samme alder.
  • Når de mindste grise kommer til mindsteamme, og de største grise kommer til en ammeso, så skal kuldene ikke sorteres yderligere
  • Når en so bliver ammeso, så fravænner den sine grise ca. 3 dage inden resten af ugeholdet fravænnes. Disse grise skal ud af farestalden og flyttes til den smågrisesektion, som fyldes op senere på ugen.

Pasning af grisene

  • Undgå så vidt muligt at gå ind i stien.
  • En gris, som ikke trives efter kuldudjævning, kan have PRRS. Lad grisen blive i kuldet, så du ikke spreder smitte. Kommer grisen sig ikke, eller responderer den ikke på behandling, aflives den.
  • Skift kanyle og skalpelblad mellem hvert kuld. Blod på en kanyle eller på et skalpelblad spreder let smitte.
  • Håndtér grisene i smågrisehjørnet i stedet for at samle dem i en vogn eller balje.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.