6. juni 2024

PRRS sanering på Sundeved kræver gå-på-mod og ihærdighed

På Sundeved er der mange besætninger og grise på et lille geografisk område. Det gør at Sundeved er et vanskeligt område at sanere for PRRS.

Udbredelsen af PRRS i Danmark er meget ujævnt fordelt. Det er ofte sådan, at hvis der er høj grisetæthed i et område, så er der også meget PRRS. Dette er tilfældet på Sundeved, som er et de meste grisetætte områder i Danmark, og hvor der er, og igennem lang tid har været, høj udbredelse af PRRS.

Da PRRS-planen blev lanceret i 2022 kom der hurtigt et initiativ fra lokale producenter om at få organiseret en områdesanering. Det medførte, at saneringsregion Sundeved officielt blev oprettet marts 2023, og Pernille Elkjær fra Svinerådgivningen blev udpeget som Regionsadministrator. Fordi der var mange PRRS positive besætninger blev det besluttet at opdele regionen i tre områder og en række dyrlæger fik ansvaret for hvert deres område. Samlet set omfatter regionen knapt 20.000 søer og 123.000 slagtegrisepladser fordelt på 102 besætninger.

Da områdesaneringen startede op, var PRRS-status ukendt i over 40% af alle besætningerne, og der var kun 15%, der var negativ for PRRS. Derfor stod det klart fra start, at opgaven med at få styr på PRRS i regionen var stor og ville kræve meget af de lokale producenter, dyrlæger og rådgivere. Ydermere viste det sig, at en stor del af de besætninger, der havde ukendt status, rent faktisk var positive for PRRS.

I det seneste år har der været arbejdet hårdt på at få overblik over besætninger, der er stabile og besætninger, hvor der ikke er kontrol med PRRS. Derudover har der også været fokus på at undgå indflytning af PRRS positive grise til regionen, hvilket er lykkedes med udtagelse af en handelsforbindelse.

Efter et år med områdesanering er andelen af positive besætninger 61%. Mange sohold er dog stabiliseret og er klar til at gennemføre en sanering. Der er stadig områder i regionen, hvor der er aktiv PRRS smitte som følge af nysmitte eller saneringer, som mislykkedes. Derfor er det blevet besluttet at bryde saneringsområderne ned i endnu mindre grupper, hvor producenter og dyrlæger mødes lokalt for at få lagt en effektiv saneringsstrategi. 

Producenterne på Sundeved står overfor en stor opgave, hvilket de alle er klar over. Derfor klør de på med gåpåmod og ihærdighed og er fortsat stærkt motiveret til at det skal lykkedes at komme PRRS til livs på Sundeved.

(Artiklen har også være bragt i Magasinet Gris, maj 2024).

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.