12. juni 2024

Ændrede DANISH-krav til indretning af udleveringsfaciliteter

Fra 1. juli 2024 skal der være indrettet et aflukke til ikke-transportegnede grise, så chaufføren eller staldpersonalet kan håndtere disse grise, når der læsses.

For at sikre, at det udelukkende er transportegnede grise, der kommer med på transportvognen, har branchen fokus på kravpunktet i DANISH-ordningen vedrørende udleveringsfacliteter. Det betyder blandt andet, at der fra 1. juli 2024 i forbindelse med udleveringsfaciliteterne skal være et aflukke til grise, som ikke er transportegnede. I første omgang vil det give en bemærkning, hvis ikke kravet er opfyldt ved kontrolbesøg. Hvis man fortsat ikke opfylder kravet ved det efterfølgende besøg, vil man få sanktionen ’1. produktion’, der udløser et spotaudit, før man kan få fornyet sit DANISH-certifikat.

"Det nye krav skal være med til at sikre, at chaufføren nemmere kan sortere en skadet gris fra under læsningen, så der er bedre forudsætninger for, at det udelukkende er de transportegnede grise, der kommer med på vognen,” siger Asger Kjær Nielsen, kvalitetschef hos DANISH i Landbrug & Fødevarer.

På rampen til udlevering skal der være et aflukke til evt. frasorterede grise, som ikke er transportegnede.

Andre forhold i fokus

Det er ikke kun et aflukke, der vil være fokus på ved DANISH-besøgene.

”Fremover vil der også være fokus på lys på rampen og udleveringsfaciliteterne. Hældningen på rampen må højst være 20 cm pr. meter, den skal være skridsikker og uden huller, og så skal udleveringsfaciliteterne rengøres og desinficeres efter brug,” siger Lisbeth Harm Nielsen, chefkonsulent og fagdyrlæge i DANISH afdelingen i Landbrug & Fødevarer. 

I første omgang vil det blive noteret som en note, hvis disse forhold ikke er i orden.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.