8. august 2024

Beskyt de danske grise mod ASF-smitte i sommervarmen

Afrikansk svinepest spreder sig desværre rundt omkring i Europa. Det er derfor vigtigt at udvise stor forsigtighed, når man kommer hjem fra ferie i lande, der har Afrikans svinepest.

Har du og dine medarbejdere været på ferie i lande med ASF, er det vigtigt at udvise ekstra forsigtighed, når I vender hjem fra ferie. I Tyskland har smitten nået Hessen, og i Norditalien samt andre populære feriedestinationer breder den sig også.

"Vi ser en bekymrende udvikling i spredningen af Afrikansk Svinepest i Europa. Sygdommen rykker tættere på Danmark, og det er afgørende, at vi tager de nødvendige forholdsregler for at beskytte vores grise. Derfor har vi tre vigtige forholdsregler, vi beder jer om at følge", siger Christian Fink Hansen, direktør for Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris:

1. Rengør dit udstyr

Hold vandrestøvler, cykler, jagtudstyr og andet grej, som har været med i udlandet, langt væk fra grise. Rengør det grundigt med Virkon S.

Christian Fink Hansen understreger vigtigheden af grundig rengøring:

"Selvom det kan virke som en lille detalje, er det afgørende at rengøre alt udstyr, der har været med i udlandet. Selv den mindste smule jord eller snavs kan potentielt bære ASF-virus med sig."

2. Hold din karantæne

Bliv væk fra grisene i mindst 24 timer efter hjemkomst fra udlandet.

"En karantæneperiode på 24 timer gør en stor forskel i vores bestræbelser på at holde ASF ude af vores besætninger. Det handler om at minimere risikoen for smitteoverførsel", siger Christian Fink Hansen.

3. Undgå at tage madvarer med hjem

Især kødprodukter med grisekød fra ASF-ramte lande kan smitte raske, danske grise. Lad dem blive i udlandet. Det er fristende at tage lokale delikatesser med hjem, men risikoen er simpelthen for stor. Kødprodukter fra ASF-ramte lande kan være en direkte smittekilde til vores grise, advarer Christian Fink Hansen.

Ved at følge disse enkle forholdsregler kan vi alle bidrage til at forhindre spredningen af Afrikansk Svinepest og beskytte vores danske grise mod denne alvorlige sygdom.

"Husk, det kræver kun én fejl – som f.eks. en medarbejder med det forkerte fodtøj på, der løber efter en foderalarm – så har vi problemerne. Men med øget opmærksomhed på smittebeskyttelse, kan vi sammen gøre en forskel", forklarer Christian Fink Hansen.

Del gerne dette budskab for at hjælpe os med at beskytte de danske grise. 

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.