12. september 2024

Send prøver til analyse for PRRS, når du delsanerer

Delsanering af sohold kræver en målrettet indsats for at sikre PRRS-fri grise, fra fødsel til fravænning. Ved hjælp af omfattende prøvetagning og løbende overvågning kan PRRS-virus gradvist elimineres fra besætningen. Dyrlægen spiller en central rolle i at sikre succes med saneringsprocessen.

Når man delsanerer et sohold sætter man først fokus på, at de nyfødte pattegrise er fri for PRRS-virus, næste mål er, at grisene er fri for PRRS-virus ved fravænning. Derefter skal PRRS-virus skubbes ud af smågrisestalden. Din praktiserende dyrlæge kan hjælpe med at få sat de rigtige procedurer op, så saneringen lykkes.

De mange prøver

Når man er i gang med en delsanering, koster det ekstra arbejde at have et meget højt niveau af intern smittebeskyttelse. Af hensyn til arbejdet i stalden og for at motivere medarbejderne, er det vigtigt at vide, om der er fod på PRRS-smitten.

"Det er en tryghed for personalet i stalden, når der løbende tages prøver for PRRS i en delsanering", fortæller Elisabeth Okholm Nielsen, dyrlæge hos SEGES Innovation.

Første trin vil være at teste grise i første leveuge, det kan være processing fluids – PF prøver (testikler), eller det kan være tungespidser af dødfødte grise. Dette skal gøres løbende i flere måneder, før man kan være rimeligt sikker på, at grisene ikke fødes med PRRS-virus.

Næste skridt er at undersøge grisene ved fravænning. Her kan man tage blodprøver eller spytprøver – men uanset hvad man vælger, så skal der mange prøver til, før man med en rimelig sikkerhed kan sige, at grisene fravænnes uden PRRS-virus. Anbefalingen er, at man skal blodprøve 60 grise pr. måned i 4 måneder, eller 30 family oral fluid med reb ophængt, så soen også kan nå det 4 måneder i træk. Når alle disse prøver er negative for PRRS-virus, så er målet tæt på. 

Nålen i høstakken

Når det går den rigtige vej med sanering, og PRRS-virus er ved at være en sjældenhed, så skal der tages mange prøver, når man overvåger en sanering. Det bliver som nålen i høstakken, der kan være svær at finde. Tag prøverne spredt i sektionen, og husk at få taget prøver hos gyltekuldene, de huser virus oftere.

PCR-testen for PRRS-virus er heldigvis meget følsom, så på laboratoriet kan de samle 10 blodprøver til en enkelt PCR-analyse, og 5 prøver med spyt fra reb kan samles til en PCR analyse. Men husk, at prøverne skal være på køl ellers kan man ikke stole på resultatet. 

PRRS hos smågrisene

I sohold, hvor man har en smågriseproduktion tilknyttet, bør man undersøge for viruscirkulation i smågriseholdet. Her kan man tage blodprøver til antistofanalyser fra de ældste smågrise og på den måde få sikkerhed for, at der ikke længere er PRRS-virus i grisene ved fravænning. Når der i en periode på 3 måneder er undersøgt 3 gange 20 ELISA-negative for antistoffer, så anses smågriseholdet for at være negativt.

Full-line besætninger

Hvis besætningen er full-line, så vil man fravælge at bruge PCR-testen. Her kan man overvåge antistoffer hos smågrise og slagtegrise. Smågrise kan overvåges for PRRS ved at undersøge blodprøver fra 20 af de ældste smågrise - udtaget i de 3 ældste ugehold. Når der i en periode på 3 måneder er undersøgt 3 gange 20 ELISA-negative for antistoffer, så anses smågriseholdet for at være negativt.

+sanPRRS status

De sidste trin i en delsanering er, at der indkøbes minimum 20 PRRS-frie dyr (sentineller), der skal undersøges for PRRS-antistoffer, når de har stået i mindst 4 uger i soholdet. Hvis disse prøver er negative, kan besætningen få tildelt status +sanPRRS. 6 måneder senere testes igen 20 indkøbte polte, der har stået i soholdet 4 uger. Hvis de også er negative, er besætningen fri for PRRS.

(Artiklen er også bragt i Fagmagasinet Gris.)

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.