31. oktober 2024

Ny bekendtgørelse om gruppevis levering af grise og tatovering af grise

Gruppevis indtransport af grise er en rigtig god mulighed for at levere grise uden brug af tatoveringshammer. Landbrug & Fødevarer har arbejdet for, at det bliver nemmere at levere med gruppevis indtransport.

Fødevarestyrelsen har nu sendt en ændring af reglerne i høring, som giver flere mulighed for at levere gruppevis indtransport af grise. 

Indtil nu har en slagtegrisebesætning kun kunnet leverer gruppevist, hvis der blev leveret fra en integreret besætning, eller hvis slagtegrisebesætningen kun modtog smågrise fra én so-besætning. Fra 1. januar 2025 bliver det nu også muligt at levere gruppevist fra en slagtegrisebesætning, hvis besætningen modtager smågrise fra op til tre forskellige so-besætninger. 

”Det er en oplagt mulighed for mange til at genoverveje, om der kan benyttes gruppevis indtransport,” siger Christian Fink Hansen, sektordirektør i Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris.

Uensartede tilgang til sanktionering

Det kan ikke helt undgås, at brug af tatoveringshammer medfører fejl, så der kommer mere end det ene tilladte slag på hver skinke. 

Fødevarestyrelsen har ændret praksis flere gange det seneste år, og slagterierne oplever endnu engang stor uensartethed i, hvordan Fødevarestyrelsen sanktionerer fejl- og overtatoveringer. 

”Der er tilsyneladende kommet betydelige skærpelser i deres vurdering i forhold til tidligere,” fortæller Christian Fink Hansen. 

Drøfte problemet med Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen udsendte i juni 2024 en ”Dyrefaglig guide om tatoveringsmærker”, der skal uddybe reglerne, men ikke hvordan der sanktioneres. 

”Guiden beskriver kun, hvorledes de skal opgøre antallet af tatoveringer per gris, og hvor placeringen af tatoveringer og eventuelle fejl er på grisens kroppen. Den angiver ikke, hvorledes der sanktioneres ved fejl- og overtatovering”, forklarer Christian Fink Hansen og tilføjer: 

”Det er meget uholdbart, at det ikke er gennemskueligt, hvordan der sanktioneres. Vi har derfor i Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris bedt om aktindsigt i sanktionsguiden og skal midt i november drøfte problemstillingen med direktionen i Fødevarestyrelsen.”

Indtil der er en bedre afklaring, kan det kun anbefales, at alle har meget stor opmærksomhed i tatoveringsprocessen, så risikoen for fejl- og dobbelttatoveringer minimeres. Decideret overtatovering er aldrig acceptabelt. 

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.