15. januar 2025

Indkøb af polte: Brug karantænerum for at beskytte mod PRRS

Karantænerum er en effektiv løsning til at beskytte mod PRRS-smittespredning ved indkøb af polte. Ved at etablere en klar strategi med dobbelt- eller trippelkarantæne kan både smitterisiko og omkostninger reduceres betydeligt.

En ny vejledning beskriver, hvordan karantænerum er afgørende for at holde en region fri for PRRS. Ved hjælp af et omfattende og nøje afstemt kontrolsystem har det vist sig nær umuligt for nysmitte at trænge igennem den barriere, som karantænerum udgør.

Karantænerum: Nøglen til en PRRS-fri region

For at sikre en PRRS-fri status i en region eller besætning er brugen af karantænerum afgørende ved indkøb af polte. Karantænerummet sikrer, at regionen ikke får introduceret PRRS via nysmittede polte, hvor smitten endnu ikke er opdaget i leverandørbesætningen.

Opdages smitten, mens poltene går i karantænerummet, kan de smittede polte udsættes. Dette sikrer, at soholdet beholder sin negative PRRS-sundhedsstatus og ikke bringer smitten videre til naboer via luften eller til egne aftagere.

Karantænerum i frie PRRS-områder: Dobbeltkarantæne giver fleksibilitet

Ved brug af en dobbeltkarantæne, hvor poltene indsættes skiftevis i to separate stalde hver 4. eller 5. uge, opnås flere fordele:

  • Nemmere fodring
  • Færre tomme stipladser i polteafdelingen
  • Mindre aldersspredning

Med leveringsintervaller på 8 eller 10 uger kan man tage hensyn til besætningens Mycoplasma-status.

Animationen viser, hvordan en dobbeltkarantæne fungerer.

Strategier for PRRS-positive besætninger

Også i områder, hvor PRRS stadig forekommer, spiller karantænerum en vigtig rolle. Her kan man anvende en dobbelt- eller trippel 12’er-strategi, hvor poltene vaccineres med en levende MLV-vaccine mod PRRS.

En karantænetid på 12 uger sikrer, at poltene ikke længere udskiller virus ved overflytning til soholdet, hvilket minimerer risikoen for smittespredning.

Fordele ved en struktureret karantænestrategi

En gennemtænkt karantænestrategi beskytter ikke kun den enkelte besætning, men også hele regionen. Ved at undgå smitte fra nysmittede polte sikres en stabil PRRS-sundhedsstatus.

Den nye vejledning giver praktiske råd og anbefalinger til, hvordan du bedst bruger karantænerum til at beskytte din og din regions besætninger mod PRRS.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.