9. juli 2025

Mange grise med krølle på halen og nu fastsat kompensation

En ny model for omfordeling af penge til de danske griseproducenter er efter en udbudsrunde nu kommet rigtig godt fra start. Der har været stor interesse for kompensationsordningen. Vi har fået mange bud, og det bliver ikke alle, som får tilbud om at være med.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris har netop gennemført den første del af processen, hvor der blandt landets griseproducenter har været stor interesse og mange overvejelser om at komme med i projektet. Licitationen er landet på, at der udbetales en kompensation på 50 kr. pr. gris, der produceres med hel hale – altså uden at være halekuperet.

”Vi har store forventninger til, at ordningen bliver en succes. Både i ord og nu i handling kan vi se, at interessen for ordningen er stor blandt vores medlemmer. Det lover godt, at vi nu har de første 500.000 ekstra grise med hele haler for at opnå målet i 2026. Det signalerer, at vi er en branche, der tager ansvar og er klar til at håndtere de udfordringer, som vi er blevet mødt med”, siger HC Gæmelke, formand for Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris.

Det er branchens eget initiativ med en særlige omfordelingsmodel mellem griseproducenter, der først blev en del af dyrevelfærdsaftalen i Folketinget i februar 2024 – og dernæst fik grønt lys fra EU-kommissionen – som nu skal ud at flyve. Kort fortalt indføres en økonomisk kompensation for de griseproducenter, som vil producere grise med hele haler.

Hen over efteråret skal trådene samles for den videre indsats – herunder skal projektet behandles og godkendes i Svineafgiftsfondes bestyrelse (SAF).

Ambitionen er, at indsatsen allerede i 2026 giver 1 million grise med hele haler i de danske stalde (af disse er 500.000 allerede med i en specialproduktion), og at tallet stiger til 4 millioner grise i 2028.

Desuden planlægges det at skabe et netværk for de griseproducenter, der udelader halekupering, hvor der kan udveksles erfaringer og deles information om bl.a. vurdering af transportegnethed. Håndtering af grise med halebid og transportegnethed kan give udfordringer, og er derfor et emne som drøftes med Fødevarestyrelsen. 

Det er samtlige griseproducenter i Danmark, der fra årsskiftet betaler ind til Svineafgiftsfonden. De medlemmer, der kommer med i ordningen, bliver derefter kompenseret for de ekstra omkostninger, der følger med at producere grise med hele haler. Der gives ikke tilskud til initiativer, der i forvejen er lovkrav, men alene ekstraordinære tiltag, som f.eks. ekstra tilsyn, ekstra plads i stierne og mere æde- og drikkeplads til grisene.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.