Figur 1 beskriver dimensioneringen af et punktudsugningsanlæg i en slagtesvinestald indrettet med syv sektioner.
Punktudsugningsanlæg etableret i en slagtesvinestald med syv sektioner.
1. Beregning af ventilationsydelsen
I hver af de syv sektioner er der 380 stipladser til slagtesvin. Stalden er etableret med diffust luftindtag, og stierne, som er fordelt på to rækker á 10 stier, er indrettet med drænet gulv i lejearealet. Ventilationsanlæg-gets samlede luftydelse for hver sektion er på 38.000 m3/time, idet maksimum ventilationsbehovet pr. gris er 100 m3/time. For alle syv sektioner i stalden er den samlede ventilationsydelse 266.000 m3/time. Punktudsugningsanlæggets kapacitet dimensioneres således, at 10 % af maksimum ventilationskapaciteten ledes ud via punktudsugning svarende til 3.800 m3/time pr. sektion.
2. Placering af sugepunkter
Dyserne (udsugningspunkter) placeres under eller tæt på dyrenes lejeareal. I dette tilfælde løses dette ved at placere en tværkanal under det drænede gulv i dyrenes lejeareal i hver side af sektionen med et suge-punkt midt i hver sti. For at undgå nedfald af gødning og urin i tværkanalerne placeres et fastgulvselement over røret.
3. Dimensionering af dyser og tværkanal
Dimensioneringen af punktudsugningsanlægget - herunder størrelse på dyser, tværkanaler og hovedkanalen - afhænger af, hvor stor en luftmængde der skal ledes gennem anlægget. Ud fra den beregnede ventilationsydelse på 3.800 m3/time pr. sektion kan der med IT programmet StaldVent foretages simulering for at bestemme det optimale tværsnitsareal på tværkanaler og dyser. Det er vigtigt, at lufthastigheden ikke over-stiger 3 m/s. Endvidere skal det samlede tværsnitsareal af dyserne ikke overstige tværsnitsarealet i den pågældende tværkanal, de har indløb til. Det sikres samtidig ud fra simuleringen, at der maksimalt er 10 % variation i luftydelsen på de enkelte dyser i forhold til det gennemsnitlige flow over dyserne.
I eksempel 1 viser simuleringerne, at opgaven kan løses ved etablering af en Ø500 mm tværkanal, som placeres under grisenes lejeareal i stierne i hver side af sektionerne. Dyserne i tværkanalen etableres med en diameter på Ø110 mm. Dette resulterer i et tryktab for tværkanalen på 29 Pa med den pågældende luft-ydelse.
4. Dimensionering af hovedkanal
Staldluften fra de to tværkanaler i hver af de syv sektioner samles i en hovedkanal, som placeres under tværgangen i den ene side af stalden, som forbinder de syv sektioner. Hovedkanalen har udløb i en luftren-ser, hvorved luften fra punktudsugningsanlægget kan renses.
Hovedkanalens størrelse dimensioneres således, at lufthastigheden ikke overstiger 3 m/s. For at sikre en ensartet lufthastighed i hovedkanalen og dermed ensartet udsugning fra hver tværkanal er tværsnitsarealet i hovedkanalen forskellig gennem kanalens længde. Det vil sige, at tværsnitsarealet på hovedkanalen er mindst længst væk fra hovedkanalens udløb og størst tættest på udløbet. Minimumskravet til tværsnitsarealet, for at lufthastigheden maksimalt bliver på 3 m/s, beregnes ved følgende formel:
Tværsnitsareal (m2)= Luftydelse i punktet (m3/time) / 3600 / 3 m/s
Ud fra beregningen i forhold til eksempel 1 skal hovedkanalens tværsnitsareal ved udløbet minimum være 1,4 m2, faldende til 0,4 m2 længst væk fra udløbet. Dette udføres i praksis ved at justere højden i kanalen.
5. Krav til udsugningskapacitet
Ud fra simuleringen i StaldVent kan punktudsugningsanlæggets samlede tryktab beregnes til 80 Pa. Ventila-torerne skal således kunne levere en samlet udsugningsydelse på 26.600 m3/time ved et samlet tryktab på 80 Pa + tryktabet over den valgte luftrenser.
6. Undgå skarpe hjørner og vinkler
I eksempel 1 er der valgt 90 graders vinkel ved overgang mellem tværkanal og hovedkanal. For at opnå et lavere tryktab i punktudsugningsanlægget kunne der med fordel være etableret en 60 graders vinkel i stedet for. Omkostninger til etablering af disse energioptimerende foranstaltninger skal imidlertid vurderes i forhold til, hvad der kan opnås i energibesparelse.