7. januar 2020 | Opdateret/Gennemlæst 11. august 2025

Fodring af drægtige søer

Drægtige søer skal fodres efter huld, så de er ensartede gennem hele cyklus. Tilførsel af næringsstoffer via foderet skal tilpasses søernes behov, selvom søerne generelt har en stor tolerance, og soens depoter fungerer som buffer ved moderat mangel på næringsstoffer [1].

Det anbefales at fodre drægtige søer individuelt eller i grupper med samme huld. Herved sikres det, at søerne er i ensartet huld og dermed har 14-17 mm rygspæk, som er anbefalet rygspæktykkelse ved faring [2]. 

Efter fravænning skal fodringen sikre, at søerne hurtigt kommer i brunst og udviser tydelig brunst.

Når søerne er løbet, skal fodringen sikre implantation af de mange befrugtede æg og sikre reetablering af soens huld - optimalt set indenfor de første fire uger efter løbning.

I sen drægtighed skal fodringen tilgodese fostrenes vækst samt yverudviklingen, hvilket stiller krav til foderstrategierne [1,3]. 

Søer skal ofte indhente et vægttab fra diegivningsperioden, og disse søer har et øget foderforbrug på mere end 100-200 FEso pr. årsso. 

Reetablering af huld 

Soen skal tildeles omkring 3,2 FEso udover foder til vedligehold for at opnå et kg tilvækst under antagelse af, at dette primært er muskeltilvækst [4,5].

Beregninger baseret på forsøg gennemført af Aarhus Universitet har vist, at reetablering af 1 mm rygspæk kræver 20-25 FEso ud over vedligeholdelsesfoder [6]. Dette skal der tages hensyn til ved tilrettelæggelsen af foderstrategien: 

  1. Søerne har en større naturlig tilvækst i de første kuldnumre end i de efterfølgende kuldnumre. I gennemsnit er soens egentilvækst ca. 32 kg fra første til andet kuld, 26 kg fra andet til tredje kuld, 15 kg fra tredje til fjerde kuld og 11 kg fra fjerde til femte kuld [2]. Derefter er soen forventeligt udvokset, og der er ikke behov for yderligere tilvækst. 

  2. Et eventuelt vægttab i den forudgående diegivningsperiode skal reetableres, inden soen igen skal fare, medmindre soen er blevet for stor, og vægten ønskes stabiliseret på et lavere niveau. 

  3. Soens nærmiljø - temperatur, træk og fugt - har stor betydning for soens varmeproduktion og dermed også for, hvor meget foder der skal tildeles for at opfylde soens vedligeholdesesbehov. 

Fodringsmetode 

Staldsystemet påvirker fodringsmetoden. Det anbefales at fodre drægtige søer individuelt, men de fleste fodringssystemer til drægtige søer er baseret på gruppefodring og dermed ikke giver mulighed for individuel fodring [7-9]: 

  1. Vådfodring i langkrybbe
  2. Gulvfodring med tørfoder
  3. En ædeboks pr. so med tør- eller vådfodring
  4. Ad libitum fodring 

Disse fodringsmetoder stiller dermed store krav til driftslederen med hensyn til sortering af søer ved indsættelse i et tilpas antal stier pr. hold og løbende udtagning af tynde og fede søer, så hovedparten af søerne i stien er i ensartet huld og har 14-17 mm rygspæk ved faring [2]. 

Individuel fodring kan praktiseres ved anvendelse af elektronisk sofodring (ESF) og brug af elektroniske øremærker samt ved brug af mere simple foderstationer med samme elektroniske teknik som i ESF-stationerne. Disse fodersystemer stiller andre krav til driftslederen, idet kalibrering af foderstationer skal ske løbende for at sikre korrekt huld ved faring.

Det daglige tilsyn kræver andre rutiner, da søerne ikke er oppe at stå samtidigt.

Brugen af fast definerede foderkurver til søer med forskelligt huld gør det nemmere at opnå ensartet huld ved faring. En anden væsentlig forskel er, at der kræves træning af polte, før de kan indgå i en drægtighedsstald med ESF-stationer.

For detaljer omkring management henvises til

Krav til næringsstofindhold i drægtighedsfoderet

Drægtighedsfoderet bør indeholde de næringsstoffer, som er beskrevet i nyeste Normer for Næringsstoffer.

Tilsætning af aminosyrer ud over normerne for fordøjeligt lysin og øvrige aminosyrer påvirker ikke fødselsvægten på den enkelte gris positivt og heller ikke kuldstørrelsen [10-12], hverken når der anvendes et konstant højt niveau af aminosyrer gennem hele drægtighedsperioden [12], eller når der suppleres med ekstra aminosyrer i den sidste del af drægtigheden hvor fostrene vokser mest [10,11,13]. 

Krav til proteinforsyning i transitionsperioden

I overgangen mellem drægtigheden og diegivningsperioden udvikles yveret, og der sker en betydelig yvervækst, så soen er klar til en høj produktion af råmælk og mælk [14-16].

Transitionsperioden er typisk defineret som de sidste 5-7 dage før faring og de første 3-5 dage efter faring [1,17], men de forsøg, der er udført omkring transition, omfatter typisk de sidste 9 dage før faring [18-20].

Fra dag 108 og frem til faring er det i et dosis-responsforsøg gennemført på Aarhus Universitet vist, at soen skal have mindst 22 g fordøjeligt lysin og øvrige aminosyrer tilpasset derefter, for at den efterfølgende mælkeproduktion maksimeres. Får soen mindre fordøjeligt lysin vil dens mælkeproduktion være lavere [18]. Dette kan være en udfordring i mange besætninger, da søerne på dag 108 typisk ikke er flyttet til farestalden og dermed stadig får drægtighedsfoder, som typisk indeholder 4,0 g fordøjeligt lysin pr. FEso. Der er dermed behov for enten et transitionsfoder, som kan udfodres fra dag 108 efter løbning og frem til faring, eller for at der manuelt suppleres med enten diegivningsfoder eller sojaskrå, for at soen får 22 g fordøjeligt lysin pr. dag.

I Tabel 1 er illustreret, hvordan et drægtighedsfoder alt efter foderstyrke kan suppleres med enten diegivningsfoder eller sojaskrå for at sikre, at soen får 22 g fordøjeligt lysin pr. dag.

Tabel 1. Transitionsfodring fra dag 108 og frem til faring, som sikrer, at soen får 22 g fordøjeligt lysin pr. dag. Der er taget udgangspunkt i anvendelse af normalt drægtighedsfoder suppleret med enten diegivningsfoder eller sojaskrå.

Ønsket foderstyrke 100 % Drægtighedsfoder     Drægtighedsfoder kombineret med diegivningsfoder eller sojaskrå
Foder,
FEso pr. dag
Lysinindhold,
g ford. pr. FEso
Lysinforsyning,
g ford. pr. dag
Drægtighedsfoder,
FEso pr. dag
Diegivningsfoder,
FEso pr. dag
Afskallet sojaskrå, g pr. dag Reel foderstyrke, FEso pr. dag
3,5 4,0 14,00 1,3 2,2 - 3,5
3,5 4,0 14,00 3,1 - 380 3,5
2,8 4,0 11,20 0 2,9 - 2,9
2,8 4,0 11,20 2,8 - 415 3,2

Tab af frit lysin ved vådfodring

Hvis der anvendes vådfodring, er der en risiko for, at der tabes frit lysin fra foderet, idet der sker en fermentering i vådfoderstrengene. Det anbefales derfor, at maksimalt 30% af indholdet af fordøjeligt lysin må være frit lysin, hvis der kun sker udfodring én gang i døgnet [21]. Dette gælder dermed f.eks., hvis der anvendes ESF-stationer med vådfoder eller vådfodring i langkrybbe, hvor alt foder udfodres i én udfodring for at mindske uro i stierne. I praksis betyder det, at mange besætninger, som anvender vådfodring, skal anvende 2-5 g mere fordøjeligt protein pr. FEso for at reducere foderets indhold af frit lysin.

Det er påvist, at særligt syntetisk lysin og treonin forsvinder ved fermentering, hvorimod der ikke er et væsentligt tab af methionin og trypfofan, hvilket er uddybet i afsnittet om fermenteret vådfoder.

Hvis der anvendes restløs vådfodring, er der ikke et krav til maksimalt indhold af frit lysin, da foderet her opblandes og udfodres frisk og dermed ikke henstår i vådfoderstrengene. 

Drægtighedsfoderets energikoncentration

Energikoncentrationen i drægtighedsfoder bør være i niveauet 0,98-1,02 FEso pr. kg og specielt, hvis der anvendes konkurrenceprægede staldsystemer som f.eks. gulvfodring, så bør energikoncentrationen være lav for at sikre mæthedsfølelse og en vis forøgelse af ædetiden. Der er ikke lavet forsøg omkring dette, og ovenstående er dermed erfaringsbaserede anbefalinger.

Erfaringer viser også, at det kan være problematisk, hvis der er meget stor forskel mellem energikoncentrationen i drægtighedsfoderet og diegivningsfoderet – her er det med stor sandsynlighed forskelle i form af råvaresammensætning, fiberindhold og mængden af foderfedt, der er for stor. Det vides ikke, hvor stor forskellen maksimalt må være, men et spring på 7-8 FEso pr. 100 kg foder er sandsynligvis tæt på den højest acceptable forskel.

Hvis der anvendes ESF, kan foderets energikoncentration have en betydning for foderstationernes kapacitet, idet en meget lav energikoncentration og højt fiberindhold kan øge ædetiden og dermed opholdstiden i foderstationen for den enkelte so.

Kapaciteten af foderstationerne varierer, og udfodringshastigheden kan varieres, så der er mange faktorer, der spiller ind, men for mange søer pr. foderstation kan være en udfordring i forhold til rangkampe foran foderstationerne, specielt hvis opholdstiden pr. so bliver for lang.

Læs mere om management omkring foderstationerne i:

Fodring i drægtighedsperioden skal sikre implantation og tilvækst af fostre, tilvækst og reetablering af huld hos soen og sikre, at soen føder et stort kuld vitale grise. 

I drægtighedsperioden deles fodringen i tre perioder

  1. Tidlig drægtighed: Fra løbning til og fire uger frem (i denne periode sker implantationen).

    Her vil foderstyrken afhænge af, om soen har tabt huld i farestalden eller ej. Vejledende foderkurver findes i håndbogsblad H9A i Manual om Repromanagement. De vejledende foderstyrker til fede søer (≥15 mm rygspæk) er 2,5 FEso pr. dag, til normale søer (12-14 mm rygspæk) 3,0 FEso pr. dag og til magre søer (≤11 mm rygspæk) 4,5 FEso pr. dag.

  2. Midt drægtighed: Fra fire uger efter løbning og frem til 12 uger efter løbning (i denne periode udvikles og vokser moderkagerne (en pr. gris).

    Her vil foderstyrken igen afhænge af, om soens huld er reetableret indenfor de første fire uger efter løbning, eller om der fortsat skal reetableres huld. Vejledende foderkurver findes i håndbogsblad H9A i Manual om Repromanagement. Generelt anbefales en foderstyrke på 2,3 FEso pr. dag til både fede og normale søer ud fra en gennemsnitsbetragtning, mens de magre søer bør fortsætte med f.eks. 3,5 FEso pr. dag, indtil rette huld er opnået.

  3. Sen drægtighed: Fra 12 uger efter løbning og frem til faring (i denne periode sker den primære forstervækst samt yvervækst). De sidste 7-9 dage af denne periode og de første 3-5 dage efter faring omtales også som transitionsperioden.

    I denne periode er anbefalingen, at alle søer får 3,5 FEso pr. dag, med mindre man ønsker at anvende en mere flad foderkurve, hvor søerne får 2,8 FEso i både midt og sen drægtighed. Hvis en flad foderkurve anvendes, bør den dog ikke anvendes til fede søer, da de bør tildeles maksimalt 2,3-2,5 FEso pr. dag i midt drægtighed for ikke at blive større. I transitionsperioden skal foderstyrken helst ligge på 3,5-4,0 FEso pr. dag af hensyn til yverudvikling og den forestående faring.

Tidlig drægtighed

Foderstyrken i de første 4 uger efter løbning påvirker ikke soens reproduktionsresultater negativt [4,5,22], når foderstyrken ligger mellem 2,4 og 3,8 FEso pr. dag. Det er derfor i denne periode, at tabt huld fra forrige diegivningsperiode skal reetableres, og for at sikre hurtig reetablering af rygspæk kan en foderstyrke på helt op til 4,5 FEso pr. dag anbefales.

Beregninger baseret på resultater fra et forsøg gennemført af Aarhus Universitet har vist, at reetablering af 1 mm rygspæk kræver 20-25 FEso ud over vedligeholdelsesfoder [6], og reetableringen sker mest effektivt, når foderstyrken ligger langt over vedligehold, da det fremmer aflejringen af overskydende energi som fedt [6].

For gylte er det anbefalet, at foderstyrken de første fire uger efter løbning skal være 2,4-2,7 FEso pr. dag.

Når der anbefales en forholdsvis lav foderstyrke til gylte i implantationsperioden, og det samme ikke gør sig gældende for søer, skyldes det, at der i ældre forsøg er fundet, at koncentrationen af progesteron falder ved stigende foderstyrke, fordi mere progesteron omdannes i leveren [23], og at den embryonale overlevelse og dermed kuldstørrelsen reduceres [24]. 

Midt drægtighed

Fra 4. til 12. drægtighedsuge har der hidtil været begrænset viden om, hvorvidt ændringer i foderstyrken påvirker fødselsvægten, og den anbefalede foderstyrke har i flere år været 2,3 FEso pr. dag, men der er mulighed for at færdigjustere soens huld ved at afvige fra dette med enten en højere eller lavere foderstyrke.

I midt drægtighed udvikles alle moderkagerne, og selve væksten af moderkagerne afsluttes også i denne periode [3]. Forsøg med højproduktive søer har vist, at der er en klar og positiv sammenhæng mellem både arealet og vægten af moderkagen og vægten af det foster, der får sin ernæring fra pågældende moderkage. Der er desuden også en positiv sammenhæng mellem længden af navlestrengen og fosterets vægt [25].

Sammenhængene mellem areal og vægt af placenta og fostervægt er også tidligere fundet ved søer med betydeligt lavere kuldstørrelser [26,27]. Et stort dansk forsøg viste, at ved en foderstyrke på mellem 1,6 og 2,8 FEso pr. dag fra dag 28-84 efter løbning var det ikke muligt at påvirke den gennemsnitlige fødselsvægt hos søer, hvor den gennemsnitlige kuldstørrelse lå på 20,1 totalfødte grise pr. kuld [28]. 

Det anbefales generelt at søerne i midt drægtighed skal tildeles en fodermængde, der svarer til deres vedligeholdelsesbehov, og derudover skal der tildeles ekstra foder, f.eks. omkring 2,8 FEso pr. dag, hvis ikke huldet er reetableret efter de første fire ugers drægtighed, og omvendt er det muligt at slanke en fed so ved at reducere foderstyrken til f.eks. 1,9-2,0 FEso pr. dag [28].

Energibehov til vedligehold afhænger af soens vægt, og i Figur 1 er det omtrentlige behov til vedligehold omregnet til FEso baseret på ældre litteratur [29,30] og modelberegninger.

En gylt på 200 kg forventes at have et behov til vedligehold på 1,75 FEso pr. dag, mens en so på 250 kg forventes at have et energibehov til vedligehold på 2,1 FEso pr. dag.

For hver 20 kg ekstra en so vejer vil energibehovet til vedligehold stige med omkring 0,13-0,15 FEso pr. dag.

I midt drægtighed viste det store danske forsøg, at når en gennemsnitlig gylt med en vægt på 158 kg fik 2,1 FEso pr. dag, og en gennemsnitlig so på 246 kg fik 2,5 FEso pr. dag, så havde de en rygspæktilvækst på 0 mm [28], og i praksis betyder det, at vælges en lavere foderstyrke, så vil den gennemsnitlige so og gylt mobilisere rygspæk i midt drægtighed. Resultaterne viser samtidig, at det teoretiske behov til vedligehold (Figur 1) er lavere end det behov, der giver en nultilvækst i rygspæk, og det sætter spørgsmålstegn ved, om behovet til vedligehold er ændret som følge af genetiske fremgange, der har givet et højere proteinindhold i avlsdyrene.

Figur 1. Sammenhæng mellem soens vægt og det forventede energibehov til vedligehold men ekskl. energibehov til aktivitet og soens termoregulering ved staldtemperatur under 20◦C. Sammenhængen er beregnet på baggrund af ældre litteratur [29,30], suppleret med modelberegninger for at udtrykke energibehovet i FEso pr. dag.

Sen drægtighed

Sen drægtighed omfatter perioden fra 12 uger efter løbning og frem til faring, og en foderstyrke på 3,5 FEso har i flere år været anbefalet baseret på to danske forsøg [11,31], men et nyere dansk studie viser, at en mere flad foderkurve, hvor foderstyrken holdes på 2,8 FEso pr. dag også er en mulighed [28], idet den ikke påvirker fødselsvægten negativt, selvom hovedparten af fostrenes tilvækst sker i den sene drægtighed [3]. 

En dansk undersøgelse fra 2012 viste, at foderstyrken bør øges til 3,5 FEso pr. dag for at imødekomme fostrenes behov, og fødselsvægten blev ikke forøget ved at øge foderstyrken til 4,5 FEso pr. dag, mens en foderstyrke på 2,5 FEso pr. dag resulterede i en statistisk sikkert lavere (-20 g pr. gris) fødselsvægt [31].

Et nyere dansk studie fra 2018 viste, at den gennemsnitlige fødselsvægt ikke blev påvirket, når foderstyrken blev øget fra 3,5 til 4,0 FEso pr. dag de sidste fire uger før faring [11]. Tilsvarende blev det i et stort dansk forsøg gennemført i 2023-2024 vist, at anvendelsen af en flad foderkurve, hvor søerne fik 2,8 FEso pr. dag fra dag 28 og frem til flytning til farestalden gav en statistisk sikkert højere (+30 g pr. gris) fødselsvægt sammenlignet med søer, der fik 2,8 FEso pr. dag fra dag 28-84 og herefter 3,5 FEso fra dag 84 til indsættelse i farestalden [28].

Forsøgene indikerer, at fødselsvægten er meget svær at påvirke via ernæringen, og at soen prioriterer fostrenes tilvækst over sin egen tilvækst og endda er i stand til at mobilisere rygspæk for at dække energibehov til vedligehold og fostervækst. 

Transition (overgang mellem drægtighed og diegivning)

I overgangen mellem den sene drægtighed og diegivningsperioden vokser fostrene allermest [3], og yveret udvikles og vokser, så det er klar til en høj produktion af råmælk og mælk [14-16]. Denne periode er en del af den sene drægtighed, men kaldes ofte transitionsperioden og er er typisk defineret som de sidste 5-7 dage før faring og de første 3-5 dage efter faring [1,17]. De forsøg, der er udført omkring transition, omfatter typisk de sidste 9 dage før faring [18-20], så transitionsperioden skal nærmere opfattes som de sidste 7-9 dage før faring og de første 3-5 dage efter faring.

Aarhus Universitet har gennemført adskillige forsøg med transitionsfodring og har fundet, at en høj foderstyrke fra dag 108 efter løbning og frem til faring kan give hurtigere faringer, mindre behov for fødselshjælp [19] og kan potentielt reducere andelen af dødfødte grise. Alt efter hvilken parameter der fokuseres på, er den optimale foderstyrke tæt på 4,0 FEso pr. dag, og dette understøttes af en større dansk undersøgelse, som viste, at andelen af dødfødte kunne reduceres hos søer ældre end andet kuld, når foderstyrken blev øget fra 3,0 til 4,0 FEso pr. dag [32].

Da der også er fundet en overslæbseffekt, så en høj foderstyrke forud for faringen bidrager til en øget egenfravænning, øget fravænningsvægt for kuldet, og at dette hænger sammen med en numerisk forøgelse af den daglige kuldtilvækst [20], er dette samlet baggrunden for, at en foderstyrke på 3,5-4,0 FEso anbefales fra dag 108 efter løbning og frem til faring. 

Vejledende foderkurver til drægtige søer

Det anbefales at have 3 foderkurver til søerne i besætningen, hvor disse kurver er tilpasset søernes huld i kategorierne: Tynde søer, normale søer og fede søer. De anbefalede foderkurver opdateres løbende i Manual om Repromanagement.

Inddelingen af søernes huld sker optimalt ved måling af søernes rygspæktykkelse ved fravænning, efter fire ugers drægtighed, omkring 60-70 dage efter løbning og igen ved faring.

Visuel huldvurdering er risikabelt, da man ikke kan se, om en so er fed eller blot stor eller muskuløs.

Ved indsættelse i drægtighedsstalden anvendes følgende kriterier for hvilken foderkurve soen skal sættes på:

  • Tynde søer: 11 mm rygspæk eller mindre
  • Normale søer: 12-14 mm rygspæk
  • Fede søer: 15 mm rygspæk eller mere

Den løbende huldvurdering anbefales, da man så kan skifte kurve for de søer, der har opnået den ønskede rygspæktykkelse/det ønskede huld.

Hvis ikke søerne sættes på foderkurven til normale søer, når de har det ønskede huld, er der en risiko for, at f.eks. en tynd so når at blive fed, inden den skal flyttes til farestalden. Desuden vil manglende justering i forhold til huld kunne betyde, at der for nogle søer bruges 100-200 FEso ekstra pr. år.

Husk, at søernes energibehov til vedligehold afhænger af staldtemperaturen, så der kan være behov for justering af foderkurverne i vinter- og sommerhalvåret.

Hvis der anvendes grovfoder, kan der være behov for at anvende reduceret foderstyrke i hele eller dele af drægtighedsperioden, men dette vil være individuelt fra besætning til besætning.

Justering og kalibrering af den daglige foderstyrke

Det er vigtigt, at den foderstyrke, der reelt udfodres, svarer til den planlagte, da søerne ellers kan ende med at have det forkerte huld ved faring. Derfor bør der være fokus på at have styr på de i Tabel 1 nævnte parametre.

Tabel 1. Fokuspunkter ved indstilling og tilpasning af foderkurver til drægtige søer.

Vådfoder Tørfoder
Råvarernes tørstofindhold (% tørstof): 
Nogle vådfoderanlæg kræver, at tørstofindholdet indtastes, da det indgår i beregning af foderstyrken.
Foderets gennemsnitlige massefylde (kg pr. enhed på foderkassen):
Bestemmes ved uddosering af forskellige mængder af foder i de aktuelle foderkasser. Tjek gerne om der er forskel i massefylden først og sidst på foderstrengen da det kan være en indikator for afblanding.
Råvarernes energiindhold (FEso pr. kg):
Skal bruges af alle vådfoderanlæg for at beregne den korrekte foderstyrke. Husk, at det indtastede tal skal korrigeres for tørstofindholdet (vådt korn indeholder mindre energi pr. kg end tørt korn).
Foderets energiindhold (FEso/kg):
Bruges til at omregne energiindholdet pr. liter (FEso/l).

Ændringer i fodersammensætning:
Typisk ændres foderets massefylde og/eller energiindhold når fodersammensætningen ændres væsentligt. Specielt ændringer i fordeling mellem kornarter samt tilsætning af foderfedt kan ændre massefylden.

Ændringer af foderets fysiske struktur:
Et skifte fra pelleteret foder til expandat reducerer foderets massefylde. Det samme sker, hvis korndelen formales grovere. I høst og 6-8 uger frem kan der typisk være store variationer i foderets massefylde, da kornet ikke er lagerfast, og da tørstofindholdet kan være på vej ned grundet tørring.

Antal daglige udfodringer

Fodres søerne restriktivt, vil de normalt optage den daglige fodermængde en gang dagligt.

I konkurrenceprægede fodringssystemer kan det være en fordel at udfodre to gange dagligt med meget kort tid mellem de to udfodringer. Dette sikrer, at også de svage søer i gruppen får adgang til foder.

Ved vådfodring kan det vælges at øge foderets indhold af vand eller valle, hvilket forlænger søernes ædetid og sikrer, at foderet hurtigere fordeles i krybben.

Læs mere om vådfodring af drægtige søer i:

Foderstrukturen skal sikre både god udnyttelse af næringsstofferne og samtidig en god mavesundhed. Foderets sigteprofil er vigtig for mavesundheden i soholdet, og det skal tilstræbes, at andelen af partikler under 1 mm ikke udgør mere end 50%, og at andelen af partikler over 2-3 mm samtidig udgør 15% af foderet.

Fint formalet pelleteret foder giver en dårligere mavesundhed end groft formalet melfoder ekspanderet foder med iblandet ikke-varmebehandlet korn og pelleteret foder med ikke-varmebehandlet korn udenom pillen [33,34].

Forsøg har vist, at den negative påvirkning af fordøjeligheden, der opnås ved anvendelse af groft foder, kan modvirkes ved at anvende kulhydratspaltende enzymer i diegivningsfoderet, idet dette kan øge både den tilsyneladende fordøjelighed af energi, protein, organisk stof og en del af fiberfraktionen [35].

Den marginale forringelse af foderudnyttelsen, der sker ved at tilstræbe en mellemgrov formaling eller ved anvendelse af valset ikke-varmebehandlet korn udenom pillerne, skal ses som en investering i søernes mavesundhed.

Det er foderets struktur udtrykt som fordelingen af partikelstørrelsen i foderet, der er afgørende for mavesundheden og ikke i nævneværdig grad råvarevalget, som kun i enkelte undersøgelser har haft en effekt på mavesundheden.

Anvendelse af 10 % roepiller gav i en undersøgelse en forbedring af mavesundheden [36], idet det gennemsnitlige mavesårsindeks blev reduceret fra 5,4 til 4,7, mens adskillige andre undersøgelser ikke har fundet en effekt af råvarevalget [37,38].

I en undersøgelse havde to besætninger samme forekomst af søer med maveforandringer (41-42% søer med mavesårsindeks 6-10), mens en anden besætning havde en markant højere forekomst (67% søer med mavesårsindeks 6-10), og når resultatet blev sammenholdt med sigteprøver af det anvendte foder, så var foderet i den besætning med høj forekomst af maveforandringer karakteriseret ved, at 66 % af partiklerne var under 1 mm, mens den ene af besætningerne med færre maveforandringer havde 56 % af partiklerne under 1 mm, og den anden af besætningerne med færre maveforandringer havde 76 % af partiklerne under 1 mm, men en samtidig andel af partikler på over 3 mm på 13 % [39]. Det er derfor vigtigt at fokusere på foderets sigteprofil og sikre sig, at andelen af partikler under 1 mm ikke bliver for høj, og at andelen af partikler over 2-3 mm samtidig ikke bliver for lav.

En lav foderoptagelse hos diegivende søer kan ikke bruges til at afgøre, om en besætning har udfordringer med mavesundheden eller ej, idet det i flere besætninger er vist, at der ikke var forskel i mavesundheden hos de 20% af søerne med henholdsvis laves og højest foderoptagelse i diegivningsperioden [39].

Det er hos slagtegrise tidligere påvist, at det kun er de alvorligste maveforandringer i form af større mavesår (mavesårsindeks 8) eller forsnævringer af spiserøret (mavesårsindeks 9-10) som følge af arvæv, der reducerer foderoptagelsen [40]. Dermed vil det være en relativ lav andel af søerne, hvor foderoptagelsen påvirkes negativt, medmindre der anvendes fint formalet foder. 

Andelen af søer med alvorlige maveforandringer kan variere meget mellem besætninger, og besætninger med den bedste mavesundhed kan have under 10% af søerne med mavesårsindeks 8-10, mens besætninger med alvorlige problemer med mavesundheden kan have >60% af søerne med mavesårsindeks 8-10 [41].

Akutte dødsfald, sort afføring samt blege og strithårede søer kan være symptomer på mavesår.

Det anbefales at få foretaget USK-undersøgelse af mindst 20 slagtesøer for at få indsigt i besætningens mavesundhed, hvis der er mistanke om problemer med mavesår. Husk, at der bør indgå både unge og gamle søer i en USK-undersøgelse, idet forekomsten af mavesår stiger med alderen, da mavesundheden hos søer fra 1.-3. kuld er statistisk sikkert bedre end hos søer ældre end 3. kuld [41].

Valget af tør- eller vådfodring sker oftest ud fra tidligere erfaringer.

En samlet vurdering af fremtidens produktionssystemer pegede i en rapport om tørfodring som den foretrukne fodertype til søer [42]. Årsagen er primært, at opbygningen er simpel, hvilket giver stor produktionssikkerhed, og det er desuden forholdsvist nemt at håndtere flere foderblandinger til søer.

Den største ulempe ved tørfodring er, at volumenkasserne skal justeres manuelt, og at det ikke er muligt at anvende automatiske foderkurver som ved vådfodring. Der findes dog flere tørfodringsanlæg på markedet, hvor foderet doseres ved hjælp af en lille snegl under foderkassen. Dette muliggør, at der kan anvendes foderkurver som på vådfodringsanlæg.

Fodringspræcisionen vurderes endvidere at være bedre, når der anvendes tørfodring, specielt når foderstyrken omkring faring er forholdsvis lav. 

Staldtemperaturen spiller en rolle for, hvor meget foder soen skal have, men effekten hænger sammen med søernes fedningsgrad og opstaldningsform. Tynde søer har således et relativt større behov for foder end fede søer, hvilket muligvis kan forklares i deres manglende isolerende fedtlag, da deres overflade stort set er ens.

Med udgangspunkt i tidligere bestemte energibehov [43] kan det ekstra energibehov til vedligehold, som er temperaturafhængigt, omregnes til et behov for ekstra foder. Det ekstra energibehov ved faldende temperatur forudsætter velfungerende stier uden træk eller fugt i lejet. Fugt og træk vil øget energibehovet til vedligeholdelse mere end vist i Tabel 1.

Tabel 1. Staldtemperaturens og huldets betydning for energibehov i ekstra FEso pr. dag [43]1.

Staldtemperatur, °C 20 15  10 
Fede søer  0,18  0,36  0,54
Magre søer  0,28  0,56  0,85 
1I temperaturområdet fra 5 til 20 °C er behov for ekstra foder til vedligehold lineær.

[1] Theil, P.K.; Krogh, U.; Bruun, T.S.; Feyera, T. (2022): Feeding the modern sow to sustain high productivity. Molecular Reproduction and Development. 90:517-532.
[2] Højgaard, C.K.; Bruun, T.S. (2021): Baggrund for ændring af anbefalet rygspæktykkelse hos søer omkring faring. Notat nr. 2130, SEGES Gris.
[3] Langendijk, P.; Fleuren, M.; Page, G. (2023): Review: Targeted nutrition in gestating sows: opportunities to enhance sow performance and piglet vitality. Animal. 17:100756.
[4] Sørensen, G. (1994): Søernes foderstyrke de første fire uger efter løbning. Meddelelse nr. 280, Landsudvalget for Svin.
[5] Sørensen, G.; Thorup, F. (2003): Energitildeling i implantationsperioden. Meddelelse nr. 618, Landsudvalget for Svin.
[6] Wisbech, S.J.; Nielsen, T.S.; Bach Knudsen, K.E.; Theil P.K.; Bruun T.S. (2024): Effect of different feeding strategies and dietary fiber levels on energy and protein retention in gestating sows. Journal of Animal Science. 102:skae092.
[7] Fisker, B.N.; Sørensen, G. (2004): Foderstrategi ved anvendelse af fælles ædebokse – fodring hver eller hver anden dag. Meddelelse nr. 640, Landsudvalget for Svin.
[8] Fisker, B.N. (2003): Ad libitum fodring af individuelt opstaldede, drægtige søer. Meddelelse nr. 424, Landsudvalget for Svin.
[9] Fisker, B.N. (2004): Tørfoder ad libitum til løsgående, drægtige søer. Meddelelse nr. 625, Landsudvalget for Svin.
[10] Sørensen, G. (2008): Ekstra aminosyrer til drægtige søer. Meddelelse nr. 821, Videncenter for Svineproduktion.
[11] Sørensen, G.; Krogsdahl, J. (2018): Ekstra foder, fibre og protein øger ikke fødselsvægten eller pattegriseoverlevelsen. Meddelelse Nr. 1158, SEGES Svineproduktion.
[12] Bruun, T.S.; Højgaard, C.K.; Sørensen, M.T.; Pelck, J.S.; Johannsen, J.C. (2023): Effekt af fordøjeligt lysin og protein til drægtige søer. Meddelelse nr. 1295, SEGES Innovation.
[13] Johannsen, J.C.; Sørensen, M.T.; Bruun, T.S.; Feyera, T. (2024): Dietary protein requirement of hyper-prolific sows in late gestation. Livestock Science. 290:105596.
[14] Farmer, C.; Palin, M.-F.; Hovey, R.C.; Falt, T.D.; Huber, L.-A. (2022): Dietary supplementation with lysine (protein) stimulates mammary development in late pregnant gilts. 100:skac051.
[15] Farmer, C.; Gillies, C.; Johannsen, J.C.; Hovey, R.C.; Huber, L.-A. (2023): Dietary supplementation with lysine (protein) in late pregnancy does not enhance mammary development in multiparous sows. Journal of Animal Science. 101:skad385.
[16] Farmer, C.; Johannsen, J.C.; Gillies, C.; Huber, L.-A.; Hovey, R.C. (2024): Parity affects mammary development in late-pregnant swine. Translational Animal Science. 8:txae037
[17] Theil, P.K.; Farmer, C.; Feyera, T. (2022): Review: Physiology and nutrition of late gestating and transition sows. Journal of Animal Science. 100:skac176.
[18] Johannsen, J.C.; Sørensen, M.T.; Theil, P.K.; Bruun, T.S.; Farmer, C.; Feyera, T. (2024): Optimal protein concentration in diets for sows during the transition period. Journal of Animal Science. 102:skae082.
[19] Feyera, T.; Skovmose, S.J.W.; Nielsen, S.E.; Vodolazska, D.; Bruun T.S.; Theil, P.K. (2021): Optimal feed level during the transition period to achieve faster farrowing and high colostrum yield in sows. Journal of Animal Science. 99:skab040.
[20] Bruun, T.S.; Eskildsen, M.; Hojgaard, C.K.; Nørskov, N.P.; Knudsen, K.E.B.; Theil, P.K.; Feyera, T. (2023): Feeding level during the last week of gestation can influence performance of sows and their litters in the subsequent lactation. Journal of Animal Science. 101:skad349.
[21] Tybirk, P. (2019): Baggrund for aminosyrenormer til drægtige søer, store polte og løbeafdeling. Notat nr. 1923, SEGES Svineproduktion.
[22] Sørensen, G. (2010): Huldstyring af drægtige søer. Meddelelse nr. 862, Videncenter for Svineproduktion.
[23] Prime G.R.; Symonds H.W. (2009): Influence of plane of nutrition on portal blood flow and the metabolic clearance rate of progesterone in ovariectomized gilts. The Journal of Agricultural Science. 121:389-397.
[24] Jindal, R.; Cosgrove, J.R.; Aherne, F.X.; Foxcroft G.R. (1996): Effect of nutrition on embryonal mortality in gilts: association with progesterone. Journal of Animal Science. 74:620-624.
[25] Lyderik, K.K.; Østrup, E.; Bruun, T.S.; Amdi, C.; Strathe A. V. (2023): Fetal and placental development in early gestation of hyper-prolific sows. Theriogenology. 197:259-266.
[26] Vonnahme, K.A.; Wilson, M.E.; Foxcroft, G.R.; Ford, S.P. (2002): Impacts on conceptus survival in a commercial swine herd. Journal of Animal Science. 80:553-559.
[27] Okere, C.; Hacker, R.R. (1999): Effect of porcine somatotropin and insulin on prenatal survival and uteroplacental and umbilical cord development in gestating gilts. Asian-Australasian Journal of Animal Science. 12:341-347.
[28] Bruun, T.S.; Strathe, A.V.; Johannsen, J.C.; Pelck, J.S. (2024): Effekt af foderstyrke til søer i midt og sen drægtighed på pattegrisenes fødselsvægt. Meddelelse nr. 1306, SEGES Innovation.
[29] Noblet, J.; Dourmad, J.Y.; Etienne, M.; Le Dividich, J. (1997): Energy metabolism in pregnant sows and newborn pigs. Journal of Animal Science. 75:2708-2714.
[30] Noblet, J.; Etienne, M.; Dourmad, J.Y. (1998): Energetic efficiency of milk production. I: The Lactating Sow (ed. Verstegen, M.W.A.; Moughan, P.J.; Schrama, J.W.). Wageningen Pers, The Netherlands, pp. 113-130.
[31] Sørensen, G. (2012): Ekstra foder til drægtige søer i fire uger før faring. Meddelelse nr. 956, Videncenter for Svineproduktion.
[32] Højgaard, C.K.; Theil, P.K.; Bruun, T.S. (2022): Nyt fodringskoncept til søer reducerer andelen af dødfødte grise. Meddelelse nr. 1259, SEGES Innovation.
[33] Sørensen, G. (2009): Mavesundhed hos søer, der tildeles industrielt foder. Erfaring nr. 0909, Videncenter for Svineproduktion.
[34] Sørensen, G. (2009): Mel kontra piller til søer. Meddelelse nr. 837,Videncenter for Svineproduktion.
[35] Zhou, P.; Nuntapaitoon, M.; Pedersen, T.F.; Bruun, T.S.; Fisker, B.; Theil, P.K. (2018): Effects of mono-component xylanase supplementation on nutrient digestibility and performance of lactating sows fed a coarsely ground diet. Journal of Animal Science. 96:181-193.
[36] Madsen, M.T.; Sørensen, G. (2006): Effekt af ekstra fiber og foderstruktur på mavesundheden hos søer. Meddelelse nr. 757, Videncenter for Svineproduktion.  
[37] Madsen, M.T.; Sørensen, G. (2007): Effekt på mavesundheden af ekstra fibre i foder til drægtige og diegivende søer. Erfaring nr. 0702, Videncenter for Svineproduktion.
[38] Hansen, C.F.;Pedersen, B.; Mortensen, S.B. (2006): Grønmel til slagtesvin påvirker ikke forekomsten af maveforandringer, produktiviteten eller spækfarven. Meddelelse nr. 767, Videncenter for Svineproduktion.
[39] Bruun, T.S.; Vinther, J. (2014): Ingen sammenhæng mellem søers mavesundhed og foderoptagelse i diegivningsperioden. Meddelelse nr. 1013, Videncenter for Svineproduktion.
[40] Hansen, C.F.; Sloth, N.M.; Kjeldsen, N.J.; Pluske, J.R. (2007): Only severe gastric ulcers reduce performance in growing-finishing pigs. Manupulating Pig Production XI, Brisbane, Australia, pp. 189.
[41] Bruun, T.S.; Vinther, J. (2013): Mave-USK af udsættersøer afspejler besætningens mavesundhed. Meddelelse nr. 987, Videncenter for Svineproduktion.
[42] Jensen, T.; Christiansen, M.G.; Damsted, E.; Hansen, L.U.; Holm, M.; Bækbo, P.; Busch, E.; Jacobsen, S. (2013): Vurdering af fremtidens produktionssystemer til svin. Rapport nr. 38, Videncenter for Svineproduktion.
[43] O´Grady, J.F. (1985): Recent Developments in Pig Nutrition, Butterworths.