Fodring i drægtighedsperioden skal sikre implantation og tilvækst af fostre, tilvækst hos soen (fodring efter huld) og fødsel af stærke grise.
I drægtighedsperioden deles fodringen i to perioder
- Huldperiode: Fra løbning til 16. uge af drægtighed.
- Forberedelsesperiode: De sidste 3-4 uger før faring.
Huldperiode
Foderstyrken i de første 4 uger efter løbning påvirker ikke soens reproduktionsresultater negativt [1], [2], [6], når intervallet er mellem 2,4 og 3,8 FEso pr. dag. Det er derfor i denne periode, at tabt huld fra forrige diegivningsperiode skal reetableres. Fra 4. til 16. drægtighedsuge skal søerne mindst tildeles en fodermængde, der svarer til deres vedligeholdelsesbehov, som varierer efter soens vægt. En so på 150 kg skal bruge 1,5 FEso pr. dag til vedligeholdelse og behovet stiger med 0,2 FEso pr. dag for hver ekstra 25 kg, soen vokser. En so på 250 kg skal således bruge 2,3 FEso pr. dag til vedligehold.
Forberedelsesperioden
Fostrene har størst vækst i sidste 4 uger før faring. En dansk undersøgelse har vist, at foderstyrken bør øges til 3,5 FEso pr. dag for at imødekomme fostrenes behov. Derudover kræves der også ekstra energi til yvertilvækst og igangsætningen af mælkeydelsen. [7]
Brug af vejledende foderkurver til drægtige søer
Foderkurver er individuelle for besætningerne, men det anbefales at have 3 kurver til søerne afhængig af søernes huld (Mager - tynd – normal – fed) og en kurve til gylte. Foderkurverne skal tilpasses efter, om søerne får supplerende foder i form af halm, hø, grovfoder mv.
Fri adgang til roepiller har i forsøg ikke haft effekt på adfærd og produktivitet. Søerne spiste i gennemsnit 450 gram dagligt.
Afhængig af søernes størrelse, alder, huld og nærmiljø er en gennemsnitlig daglig foderstyrke på 2,4-2,7 FEso i drægtighedsperioden passende.
Tabel 1. Fokuspunkter ved indstilling og tilpasning af foderkurver til drægtige søer.
Vådfoder |
Tørfoder |
Råvarernes tørstofindhold (% tørstof):
Nogle vådfoderanlæg kræver, at tørstofindholdet indtastes, da det indgår i beregning af foderstyrken. |
Foderets gennemsnitlige massefylde (kg/l):
Bestemmes ved uddosering af forskellige mængder af foder i de aktuelle foderkasser. |
Råvarernes energiindhold (FEso/kg):
Skal bruges af alle vådfoderanlæg for at beregne den korrekte foderstyrke. Husk, at det indtastede tal skal korrigeres for tørstofindholdet. |
Foderets energiindhold (FEso/kg):
Bruges til at omregne energiindholdet pr. liter (FEso/l). |
|
Ændringer i fodersammensætning:
Typisk ændres foderets massefylde og/eller energiindhold når fodersammensætningen ændres. |
|
Ændringer af foderets fysiske struktur:
Et skifte fra pelleteret foder til expandat reducerer fx foderets massefylde, og det samme sker, når korn formales over et større sold. |
Justering af foder i praksis
Foderstyrken hos drægtige søer bør justeres 3 gange i løbet af drægtighedsperioden – ved løbning, ved drægtighedskontrol og ved vaccination (omkring drægtighedsdag 60 – 70).
Justering 4 uger før faring, hvor foderstyrken sættes op til 3,5 - 4,5 FEso pr. dag har vist sig at påvirke kuldvægten positivt.
Krav til næringsstofindhold i drægtighedsfoderet
Drægtighedsfoderet bør indeholde de næringsstoffer, som er beskrevet i nyeste Normer for Næringsstoffer. I besætninger med vådfodring bør mængden af st. ford. råprotein pr. FEso øges fra 90 g til 95 g, hvis det konstateres, at en stor andel af de frie aminosyrer forsvinder ved fermentering i rørstrengene. Det er påvist, at særligt syntetisk lysin og treonin forsvinder, hvorimod der ikke er et væsentligt tab af methionin og trypfofan, hvilket er uddybet i afsnittet om fermenteret vådfoder.
Tilsætning af aminosyrer ud over normen påvirker ikke fødselsvægten på kuldet [8] og er kun aktuelt i besætninger med mange unge søer, for at tilgodese deres vækst. I en besætning med en almindelig aldersfordeling af søerne følges normerne.
Aminosyrenormerne og faglig begrundelse for disse kan ses her:
Drægtighedsfoderets energikoncentration
Energikoncentrationen i drægtighedsfoder bør være i niveauet 0,98-1,02 FEso pr. kg, og specielt hvis der anvendes konkurrenceprægede staldsystemer, fx gulvfodring, så bør energikoncentrationen være lav for at sikre mæthedsfølelse og en vis forøgelse af ædetiden.
Antal daglige fodringer
Fodres søerne restriktivt vil de normalt optage den daglige fodermængde en gang dagligt. I konkurrenceprægede fodringssystemer kan det være en fordel at udfodre to gange dagligt – eventuelt kort tid efter hindanden. Dette sikrer, at også de svage søer i gruppen får adgang til foder. Ved vådfodring kan det vælges at øge foderets indhold af vand/valle, hvilket forlænger søernes ædetid.
Ved udfodring 1 gang dagligt skal man være opmærksom på, at maks 30% af det tilsatte lysin må være syntetisk.