Et af de største udfordringer i frilands- og økologisk svineproduktion er et højt arbejdsforbrug. Driftsledelse og rutiner skal tilpasses, at arbejdet foregår på friland – 365 dage om året.
Figur 1. Der er mange rutiner udendørs, som er forskellige fra
indendørs.
Udendørs sohold kræver derfor ofte en del teknisk udstyr for at rationalisere det daglige og periodiske arbejde. Mekaniseringsgraden afhænger imidlertid af besætningsstørrelse, systemets indretning og individuelle ønsker.
Det er derfor afgørende, at det tekniske udstyr til strøning, vanding, fodring, hytter mm. er tilpasset forholdene, og at man undgår for mange manuelle arbejdsrutiner.
Med i overvejelserne bør også være, at dyrene er løse på et større areal, hvorfor sygdomsbehandling, fravænning, mærkning og eventuel ringning foregår under anderledes forhold. Søerne behandles nemmest i forbindelse med fodring eller flytning i vogn. Pattegrise kan behandles i hytten, hvor hyttens dør med fordel kan lukkes, mens soen er ude at æde.
Avlsdyr
Udendørs sohold kan i vid udstrækning opfylde kravene til en lang række specialproduktioner. Men for specialproduktioner har egenskaber som kødprocent og farvede hårsække en større økonomisk betydning end i traditionel produktion. Det er derfor meget vigtigt, at man får valgt de rigtige avlsdyr til et udendørs sohold.
Det anbefales at lægge stor vægt på det enkelte dyr's konstitution, styrke og moderegenskaber.
Det er en meget stor fordel, at alle søer er af samme krydsningskombination, herved undgås, at nogle søer bliver tabere i flokken.
Ornevalget er afgørende for afkommets produktionsresultater, så der bør vælges orner med høje avlsindeks for de ønskede produktionsegenskaber.
Hvis sopolte udtages af egen besætning, kan det med fordel gøres ved 30-40 kg's vægten, så styrken kan bedømmes på et tidligt stadium. Samtidig tilvænnes poltene besætningsforholdene.
Teknisk udstyr
Til udendørs sohold kræves en del teknisk udstyr for at rationalisere det daglige og periodiske arbejde. Mekaniseringsgraden afhænger imidlertid af besætningsstørrelse, systemets indretning og individuelle ønsker.
Radialsystemet er ikke særlig udbredt i Danmark, men har været anvendt i England. Det kræver fx ikke transport af dyrene i vogn i modsætning til bloksystemet, hvor afstanden mellem foldene ofte er så stor, at kørsel med søerne nødvendiggøres.
Systemer, hvor der håndteres meget halm, kræver udstyr til håndtering af halm og gødning, fx minilæssere, svinglæssere eller teleskoplæssere, figur 2.
Figur 2. Køretøjer til udendørs sohold skal blandt andet kunne anvendes til flytning af farehytter bør være terrængående
(Foto: Helle Pelant Lahrmann og Hanne Nissen).
Som minimum er en traktor med frontlæsser til flytning af hytter, halm og evt. læsning af foder nødvendig. Men for at bevare græsdække er det vigtigt at være bevidst om, hvor ofte og hvordan færdsel foregår i foldarealerne og på køreveje m.m. Generelt kan det anbefales at alle køretøjer er forsynet med brede dæk, så trykket på marken er mindst muligt og vejene ikke køres op.
Figur 3. Opkørt kørevej (Foto: Karsten Støvring).
Det er især i efterårsperioderne let at komme ind i en ”ond” cirkel. Hvis man færdes med tungt materiel, så vejene opkøres, så er det nødvendigt fortsat at færdes med større maskiner for at kunne komme frem.
Er vejene stabiliserede, kan de godt være smallere.
Modsat er den ”gode” cirkel, at man færdes med let materiel som en ATV (all terrain vehicle) eller måske en mountain-bike til opsynsopgaver. Disse ”køretøjer” gør begrænset eller ingen skade på plantedækket, og det er således muligt at fortsætte med at færdes på denne måde.
De lette køretøjer er selvfølgelig uegnede til at flytte større antal af dyr, men ATV’en kan fx anvendes til transport af foder, mindre mængder strøelse, hjælpemidler til fx kastration mv., transport af enkelt dyr og meget andet.
Figur 4. Traktoren har mange opgaver i det udendørs sohold
(Foto: Helle Pelant Lahrmann).
Vogne til transport af dyr bør kunne sænkes, så vognladet er i niveau med jordoverfladen.
Figur 5. Vogn til flytning af udendørs grise. Bedst egnet er en vogn, hvis lad kan
sænkes helt ned til jorden. Siderne på vognen skal være mindst 1,2 m høje
(Foto: Helle Pelant Lahrmann).
Flyttes søer og pattegrise i samme vogn, skal vognen være inddelt i rum til henholdsvis søer og pattegrise. I kolde perioder skal der kunne anvendes strøelse i vognen. Alternativt skal vognen kunne afskærmes mod blæst. Vognen bør være overdækket.
Figur 6. Vandtrug med vandspejl. Slangen ligger ovenpå jorden
(Foto: Helle Pelant Larhmann).
Der kan med fordel anvendes 3/4" sorte PEL-rør til fyldning af vandtrug via niveauregulator. Samtidig kan der monteres sprinklere til overbrusning på samme rørføring (figur 10). Herved sikres et konstant vandflow i de varme perioder, så søerne kan tilbydes koldt vand.
Drikkekar bør dimensioneres så de kan indeholde vand til en dags forbrug, svarende til ca. 15-20 liter pr. drægtig so og 30-50 liter pr. diegivende so.
Figur 7. Overbrusning / køling er muligt ved at montere en dyse/spreder på den eksisterende rørføring til
vandforsyningen i foldene. (foto: Vivi Aarestrup Moustsen, billede nr. 3767)
Figur 8. Ved at prikke hul i vandslangen kan vandslangen anvendes til at etablere sølehul. I den
pågældende besætning vandes søerne via et vandtrug med vandspejl og med timer på vandsystemet.
Herved kan vandet til sølehulet styres. Vinter og efterår lukkes hullerne med et spændebånd
(Foto: Helle Pelant Lahrmann).
Vandforsyning via slanger vil altid kunne fryse med mindre, at de er nedgravet i ca. 1 m's dybde [6]. Der bør således altid være en vandvogn på ejendommen.
Vandvogne bør være dimensioneret, så vandet kan udbringes med færrest mulige daglige udbringninger. Dækmontering bør passe til vanskelige jordbundsforhold. Det er en fordel, hvis dosering af vand fra vognen kan udføres fra traktoren, fx via mekaniske, hydrauliske eller elektriske åbne-/lukkeanordninger.
Fodervogne kan erstatte manuel tildeling af foder. Vognene kan være konstrueret, så de enten drysser foderet ud på græsset under vognen eller kaster/blæser foderet ind i foldene. Nogle vogne kan fylde foderet i foderautomater via gummibånd, snegle eller kastere. Vognene er ofte udstyret med simple tælleapparater, som kan registrere omdrejninger på uddoseringsenheden. Man må selv kontrollere og beregne den tilsvarende fodermængde.
Figur 9. Fodervogne kan erstatte meget arbejde, men kontakten med grisene mindskes
(Foto: Helle Pelant Lahrmann).
En strømaskine til automatisk opstrøning af hytter kan aflaste det tunge manuelle arbejde med halm. Strømaskinen kan med særlig stor fordel benyttes i store besætninger.
Figur 10. En strømaskine til automatisk opstrøning af hytter
(Foto: Erik Bach, billede nr. 3414).
I forbindelse med mindre transport- og tilsynsopgaver kan der med fordel anskaffes firehjulsmotorcykler (ATV’er) med forskelligt tilbehør.
Løbning
Figur 11. Løbeboks med fri adgang til strøelse (Foto: Helle Pelant Lahrmann).
Ny-fravænnede søer skal placeres i separat fold/ i ca. 3 dage, hvor de har mulighed for god ornekontakt og, hvor der er mulighed for at øge foderstyrken (flushe).
På løbetidspunktet er det vigtigt, at der er én orne pr. so eller minimum 2 orner pr. 3 søer, der skal løbes for at opnå de bedste reproduktionsresultater og for at undgå at overbelaste enkelte orner. Når de drægtige søer flyttes til en anden fold efter løbning, bør der foretages kontrol af søerne, fx ved drægtighedstest eller eventuelt ved hjælp af en "kontrol-orne", som går permanent i folden. Den vil finde og løbe evt. omløbere. Fodermesteren skal dog stadig sikre sig, at alle søer bliver løbet.
Sammenblanding af flere orner i samme fold er mulig, når ornerne har gået sammen, fra de var ungsvin, fx kuldsøskende. Senere sammenblanding kan give anledning til aggressivitet. Ved benyttelse af holdvis løbning er det svært at afsløre enkelte fx sterile orner i gruppen.
Løbefolde indrettes som drægtighedsfolde, men det bør sikres, at orner i forskellige folde kan holdes adskilt.
Fodring
Figur 11. Brug af fodertrug /-automat til diegivende søer kan reducere foderspildet og
arbejdsforbruget (Foto: Vivi Aarestrup Moustsen, billede nr. 3771).
Figur 12. Eksempel på fodertrug udviklet i England til brug i farefolden med fokus på mindst
muligt foderspild (Foto: Helle Pelant Lahrmann).
Undersøgelser har vist, at drægtige søer kan optage ca. 1 FEs/dag i friskt græs i græssets vækstperiode (maj til september), hvis græsmarken er veletableret og vedligeholdt korrekt [3].
Grovfoder som fx helsædsensilage, majsensilage eller kløvergræsensilage kan med fordel anvendes til drægtige søer. Grovfoderet medfører, at søerne bliver mere rolige, da de får en mere konstant mæthed. Dette medfører endvidere, at græsdækket på marken nemmere bevares [7] og, at stereotyp adfærd som fx ”stentygning” stort set forsvinder. Derudover vil høst af helsæd fra marken med det græsudlæg, som søerne skal flyttes til næste år, betyde, at græsset får en længere etableringsperiode og dermed en større chance for at bevare et godt græsdække gennem hele perioden.
Figur 13. Cobs har forskellig længde og tykkelse, varierende fra
15-18 mm. I England findes endnu større piller (foto: Jens Smidth)
Ved indsættelse i farefolde skal søerne langsomt tilvænnes ad libitum fodring, og indtil et par dage efter faring anbefales det derfor at fodre restriktivt.
Vandforsyning
Figur 14. Alle søer og orner skal have adgang til sølebad. Især
lyse søer bliver solskoldede ved manglende tilvænning, skygge
eller sølebad (Foto: Helle Pelant Lahrmann).
Søerne skal altid have adgang til friskt vand. I sommerperioden kan der nemt forekomme alge-/bakterievækst i drikketrugene, hvis vandet ikke skiftes ofte.
I frostperioder kan vandet med fordel udbringes et par gange om dagen og i mindre portioner i fx plastbaljer. Søerne har et væsentligt mindre væskebehov om vinteren end om sommeren. Søernes vandoptagelse kan således variere fra 5-50 liter/dag afhængig af årstiden. Diegivende søer har dog altid et relativt stort behov for vand til mælkeproduktion, og bør altid tildeles min. 30 liter vand/dag.
Udover vand til drikketrugene skal alle søer og orner have vand til mudderbade/sølehuller. Sølehuller er særdeles vigtige for søernes og ornernes mulighed for at afkøle sig (figur 14).
Dyrene skal have mulighed for at finde skygge. Hvis der ikke er skygge under træer eller ved hytterne, bør der etableres skyggeområder, fx ved at montere faste plader på pæle.
Figur 15. Drægtige søer ligger i skygge i læhegnet (Foto: Sarah-Lina Schild).
Sygdomsbehandling
Udendørs søer/orner vaccineres og behandles som indendørs søer, hvad angår præparater og fx frekvensen af behandlinger. Det er nødvendigt at vaccinere mod rødsyge, tarmbrand, parvovirus og i nogle tilfælde colidiarré. Det er nemmest at behandle søer i forbindelse med fodring eller flytning i vogn.
Pattegrise kan behandles i hytten, mens søerne er ude at æde.
Parasitter kan behandles enten ved udstrøning af pulver på foderet eller ved køb af cobs/piller tilsat parasitmiddel. Behandling foretages efter behov, som kan klarlægges ved undersøgelse af gødningsprøver fx halvårligt i samråd med dyrlæge/laboratorium.
Mærkning og ringning
Figur 16. 2 øremærker sikrer aflæsning ved tab
(Foto: Hugh Head, billede nr. 4145)
Figur 17. Aflæsning af øremærke med håndholdt scanner. Håndterminal til aflæsning af
sodata fra øremærke (Foto: Niels-Peter Baadsgaard).
So med ring (Foto: Helle Pelant Lahrmann).
Ringning af udendørs søer er nødvendig for at beskytte græsdækket i foldene.
Ringning af poltene bør foretages før udsætning i foldene. Man skal være opmærksom på, at der ikke må findes drikkeventiler, søm, kroge og lignende i folde eller stier, hvor næseringen kan hænge fast.
Ringen skal placeres præcist og sikkert i den bløde del af næseadskillelsen.
Ringning bør foretages af to personer. Den ene holder polten med en næsebremse, og den anden placerer ringen med tang til formålet.
Ringning af polte bør ikke foretages i transportvognen.
Fravænning
Fravænning af so og pattegrise foregår nemmest om morgenen ved, at so og pattegrise lukkes inde i farehytten umiddelbart før, det bliver lyst. Når hytten lukkes, bør ventilationen åbnes helt. Søer og pattegrise bør maksimalt være lukket inde i hytten et par timer. En god regel er, at alle hytter efterlades åbne efter fravænning, så man let kan se, at alle hytter er tømt for grise.
So og pattegrise kan læsses direkte på vognen, evt. lokket med foder. Vil soen ikke ud af hytten, hjælper det, at en af dens pattegrise giver lyd fra sig fra vognen.
Søer og pattegrise kan transporteres på samme vogn, når vognen er opdelt i rum til hhv. søer og pattegrise.
Referencer:
[1]
|
Larsen, V.A., Nissen, P.M. og Kristensen T. (1997): Frilands sohold. Resultater fra gårdstudier - 1997. DJF rapport nr. 8.
|
[2]
|
Lauritsen, Henrik Bækstrøm (1998): Fodring af søer på friland - foderspild. Meddelelse nr. 386, Landsudvalget for Svin.
|
[3]
|
Jacobsen, K. & Danielsen, V.(1999): Temamøde vedr. grovfoder og fiberrige fodermidler til svin. Intern rapport nr. 117, marts 1999, Danmarks JordbrugsForskning.
|
[4]
|
Staun, Anette H. & Hansen, Lisbeth Ulrich (1998): Drikketrug til løsgående søer. Erfaring nr. 9809, Landsudvalget for Svin.
|
[5]
|
Frilandssohold - Produktion, foderforbrug, udsætterårsager og græsdække. (2001): DJF rapport nr. 30.
|
[6]
|
Moustsen, Vivi Aarestrup (2001): Frostfrit vandingssystem til friland. Erfaring nr. 0108, Landsudvalget for Svin.
|
[7]
|
Moustsen, Vivi Aarestrup & Mikkelsen, Birgitte Rolskov (2003): Frilandssøer – på græs og/eller med ophold på befæstede arealer i vinterperioden. Notat nr. 0335, Landsudvalget for Svin.
|