Det er normalt at dimensionere ventilationskapaciteten, så der kan holdes en staldtemperatur på 4-5 °C over en udetemperatur på ca. 20 °C. Det svarer til ca. 100 m3/time pr. gris i en slagtesvinestald med normal slagtevægt. En korrekt dimensioneret udsugningskapacitet er dog ikke en garanti for at anlægget fungerer uden fejl. Kapaciteten på afkastet skal svare til kapaciteten på indtaget ellers går det galt med for høje lufthastigheder og træk i grisenes opholdsområde.
Stråleventilation
I stalde, hvor luften indtages via stråler - som f.eks. via vægventiler eller indblæsningshoveder ved ligetryk - er det en hovedregel, at luftindtaget skal være dimensioneret og indreguleret, så den indtagne luft er opbremset og opvarmet, inden den når dyrene. Dette gør sig gældende så længe temperaturen på den indtagne luft er væsentlig under ønsket staldtemperatur.
En meget grov tommelfingerregel siger, at det bl.a. sikres ved at stalden kan maks. ventileres ved ¾ ventilåbning. Mere præcis angivelse af ventilens åbningsgrad forudsætter eksakt viden om luftens retning ved forskellige ventilåbninger.
Det er vigtigt, at der er plads til den indtagne luft. Luftstrålen udvides under opblandingen i stalden. Opblanding sikres bl.a. ved at der er 0,3 m fri højde for hver meter luften trækkes ind i staldrummet. Det er ligeledes vigtigt, at luftskiftet i staldrummet ved maks. ventilationskapacitet ikke overstiger ca. 30 gange i timen.
Diffust luftindtag
Ved minimumsventilation er det vigtigt, at der trækkes luft ind over hele loftsfladen i diffust ventilerede stalde. Derfor skal isoleringens tykkelse dimensioneres, så der opnås et tryktab på 2-4 Pa ved minimumsventilationsydelse. Det vil normalt medføre, at der måles 30-40 Pa ved maksimumventilationsydelse. Undertrykket kontrolleres via undertryksmåleren, som normalt leveres med ventilationsanlægget.
Vedligeholdelse af ventilationsanlægget
Ventilationsanlægget adskiller sig fra mange andre af svineproduktionens tekniske anlæg ved at være i drift hele døgnet året rundt. Det medfører, at mekaniske forbindelser slides, uden at man nødvendigvis opdager det ved den daglige gennemgang i stalden. Lige som olie skiftes med faste timeintervaller på en traktor bør ventilationsanlæggets funktion checkes forud for opstart af hvert hold grise.
Et fornuftigt opstartscheck opstillet i en logisk arbejdsrækkefølge kan indeholde:
- En kontrol af om alle ventiler og spjælde i udsugningsenheder åbner, når ønsket temperatur sænkes via ventilationsstyringen.
- Kontrol af at alle ventilatorer kører ved maksimal udsugningskapacitet og at enhederne ikke larmer unormalt. Støj fra en ventilator kan skyldes et defekt leje eller at en vinge mangler, så må motoren eller vingen udskiftes.
- En kontrol af om alle ventiler lukker igen efter at ventilerne har været åbnet.
- Evt. justering af ventiler som ikke lukker ved minimumventilation.
- Kontrol af om fjedre og trækhjul er intakte.
- Hvis der er luftretningsplader justeres disse.
- Hvis der er diffust luftindtag checkes det om isoleringen ligger jævnt.
- Hvis der er nødopluk checkes om vinduer, døre eller ventiler åbner når strømmen til ventilationsanlægget slås fra og temperaturføleren opvarmes. Ventilationsanlæggets føler kan opvarmes ved at knytte en hånd omkring den.
Alarmanlæggets funktion checkes ved at opvarme anlæggets temperaturføler. Opvarmning af alarmanlæggets føler kan ligeledes ske ved at knytte hånden omkring den.