En række forhold skal indgå i overvejelserne ved valg af ventilationsanlæg:
- bygningens tæthed
- rumfang
- bygningens placering
- vindpåvirkning
- energiforbrug
- nødventilation.
Bygningens tæthed
Kontrol af bygningens tæthed sker ved en tryktest. Tryktesten udføres på følgende vis:
- Luftindtag og døre lukkes
- Udsugningsventilatorer sættes på maksimal ydelse og spjældene åbnes fuldstændig
- Undertrykket registreres og sammenholdes med det maksimalt opnåelige jvf. Prøverapport for den pågældende udsugningsenhed (figur 5).
Tryktest af stalden
- Undertryksmåler
-
- Maksimal ventilations ydelse
- Lukket luftindtag
- Aflæs undertryk
- DJF-prøverapport
-
- Aktuelle ventilator
- Aflæs maksimal tryk (Pa)
- Sammenlign trykket
Figur 5. Ved tryktest af bygningen sammenlignes det registrerede undertryk med det maksimalt opnåelige for
udsugningsenheden jvf. prøverapport fra Forskningscenter Bygholm (tegning Nils Krog, billede nr. 6440 og 6441)
Hvis der kan opnås et undertryk svarende til det maksimalt opnåelige for den pågældende ventilator, så er stalden tæt. Ved undertryk derunder betragtes stalden som værende mere eller mindre utæt.
Hvis der maksimalt kan opnås et undertryk på ca. 50 Pa ved en tryksvag ventilator (maks. undertryk på 80-120 Pa) eller ca. 100 Pa ved en trykstærk ventilatortype (maks. undertryk på 160-220 Pa) - så er stalden meget utæt og normalt uegnet til undertryksventilation, medmindre stalden tætnes.
Hvis det registrerede undertryk ligger i mellemområdet vil bygningens egnethed til ønskede ventilationsanlæg bero på et skøn ud fra utæthedernes størrelse og placering.
Utætheder
Utætheder findes flere steder i bygningen:
- Utæt eller manglende dampspærre
- Døre og vinduer
- Gødningskanaler
- Rørgennemføringer
- Overgang mellem væg og loft (figur 6).
Figur 6. Eksempler på utætheder i en bygning (tegning Nils Krog, billede nr. 6320)
Den vanskeligste utæthed at eliminere er en utæt dampspærre, da det som regel kræver opsætning af en ny og tæt dampspærre.
Rumfang
Der skal være så meget rumfang, at luften kan fordeles frit i rummet. Følgende tommelfingerregel kan bruges: Frihøjden (lofthøjde - inventarhøjde) skal være mindst 0,3 m for hver meter, luften skal trænge ind i bygninger (figur 7).
Figur 7. Dette er et eksempel på for lidt plads til luftfordeling. Ved en væghøjde på 2,4 m og lukkede stiadskillelser på
0,8 m trænger luften kun godt 5 m ind i stalden, før den slipper loftfladen og følgen er i træk i stalden og gylleventilation
(tegning Nils Krog, billede nr. 6415)
Generelt forholder det sig sådan, at jo længere den indtagne luft skal transporteres/kastes, jo større er ønsket om et stort rumfang. Derfor er diffust luftindtag via hele loftsfladen normalt et af de mest velegnede principper i stalde med lidt rumfang, hvilket typisk er tilfældet i stalde med fladt loft og lille væghøjde.
Bygningens placering
Om bygningen er fritliggende, delvis sammenbygget eller fuldstændig sammenbygget med andre bygninger er ofte et af de afgørende forhold vedr. valg af ventilation. Placeringens indflydelse bør altid vurderes i det enkelte tilfælde. Fx bør afstanden mellem bygninger som minimum være mindst 5 m for at undgå for stort "vakuum" mellem bygningerne.
Vindpåvirkning
Vindpåvirkning af luftindtaget kan ændre luftfordelingen så meget, at der skabes træk i grisenes opholdszone. Ventilationsanlæg med luftindtag via væggen er normalt de mest vindfølsomme, dog er der mulighed for at mindske problemet ved opsætning af en vindafskærmning. Indblæsnings-/indsugningsenheder med luftindtag over kipniveau er normalt de mindst vindfølsomme anlæg. Indblæsnings- og indsugningsenheder samt udsugningsenheder placeret på tagflader under kipniveau - specielt tagflader med en større hældning end 20 grader kan være meget vindpåvirket.
Luftindtag via loftrum er normalt kun lidt vindfølsomt, såfremt luftindtag til loftrummet er korrekt udformet, dvs. åbninger i hele bygningens længde i både læ- og vindside af bygningen.
Energiforbrug
Som tommelfingerregel er energiforbruget til ventilation ca. dobbelt så stort ved ligetryksanlæg fremfor under- og overtryksanlæg. Visse lige- og overtryksanlæg, hvor luften fordeles via kanaler mv. kan energiforbruget være væsentlig højere end ved andre lige- og overtryksanlæg.
Udformning af udsugningsenheden har ligeledes stor indflydelse på energiforbruget [1], se figur 8.
Figur 8. Effektivisering af en udsugningsenhed og betydningen heraf for luftydelse, m³/time og specifik ydelse, m³/kWh
(tegning Nils Krog, billede nr. 9326)
6.300
|
6.920
|
7.480
|
8.460
|
36.200
|
42.500
|
47.600
|
61.300
|
Nødventilation
Nødventilation ved naturligt luftskifte kræver, at der er en højdeforskel mellem luftindtag og -afgang samt at der åbnes op ved ventilationssvigt.
Undertryksventilation med luftindtag via vægventiler er normalt indbefattet af tilstrækkelig nødventilation i selve anlægget.
Der kan normalt også opnås en god nødventilation ved loftventiler og indsugningsenheder, hvor luften tages fra loftrummet.
Ved de øvrige ventilationsanlæg er der normalt ikke tilstrækkelig nødventilation i ventilationsanlægget.