10. marts 2021

Prioriter det daglige tilsyn af søerne

SoLiv 2.0 afholdt webinar tirsdag den 2. marts, hvor vigtigheden af tilsynsopgaven i drægtighedsstalden blev gennemgået.

Ved de daglige opgaver i drægtighedsstalden er det vigtigt at have fokus på søernes trivsel og spotte eventuelle skader så tidligt som muligt. Gode råd, til hvordan det kloge tilsyn af søer udføres, blev derfor taget op til det seneste webinar fra SoLiv 2.0. På webinaret gav Lisbeth Ulrich Hansen, chefforsker i SEGES Svineproduktion, og Claus Heisel, dyrlæge i LVK, deres anbefalinger, når det kommer til søerne i drægtighedsstalden.

”I skal være to om at gennemføre tilsyn, da mange besætninger er store besætninger, og det er mange dyr, man skal gå igennem hver eneste dag, få dem op og se dem i bevægelse. Der er det bedre at være to til opgaven, for så kan man også sparre med hinanden, når man støder på dyr, man er lidt i tvivl om, hvordan man skal håndtere,” lød det fra Lisbeth Ulrich Hansen.

Når man fører tilsyn, kan man ved hjælp af halm få søerne op og gå og dermed spotte de tidlige tegn på skader.

”Det er vigtigt, at man ser hver dyr i bevægelse, da det er her, man ser de tidlige tegn på, at en so kan være halt. Hvis man kun ser dem, når de står ved krybben og æder, hvis det er vådfodring i langkrybbe, så kan man meget nemt misse nogle af de søer, der egentlig har behov for hjælp,” sagde Lisbeth Ulrich Hansen på webinaret.

Dette er nogle af de vigtigste emner, som blev taget op til webinaret.

Typiske skader

Der findes nogle typiske skader, som man ofte ser i forbindelse med sit tilsyn. Til webinaret kom Claus Heisel ind på, hvad det ofte er, man støder på, og hvad man skal være opmærksom på, når man går sin daglige runde i drægtighedsstalden.

”Grundlæggende kan vi dele de skader, vi har, i to overordnede grupper: Vi har fysiske skader, som jeg kalder sportsskader, som er slag, forvridninger, tryk og udskridninger. Det kan også være klovskader, hvor en klov får nogle slag eller bliver knækket,” sagde han og tilføjede:

”Så er der den anden gruppe, der er de infektiøse årsager, hvor det er en egentlig betændelse. F.eks. ved klovbylder og mycoplasma-ledbetændelser.”

Brug dyrlægen

Claus anbefalede, at man bruger sin dyrlæge aktivt, når det kommer til vurdering og håndtering af søerne - specielt i forhold til strategi for de syge søer og behandling af dem. 

”Jeg opfordrer til at bruge tid sammen med dyrlægen, og ved hvert rådgivningsbesøg vurderer dyrene, som I har i sygestierne,” sagde han.

Til webinaret var der også fokus på, hvordan kommunikationen i alle staldsektioner fungerer, så der hele tiden er flow i besætningen.