Tema: fokus på pattegriseoverlevelse

En tidlig indsats ved faring har stor betydning for pattegriseoverlevelsen. Jo før, du sætter ind med korrekt fødselshjælp, desto bedre chance er der for, at de små og svage pattegrise overlever. Denne side fungerer som vejviser til at finde viden og vejledning om faring og pattegrise til at hæve pattegriseoverlevelsen i farestalden og vær med til at få vendt kurven, så flere pattegrise overlever.

Faring

Faringsforløb

Faringen defineres som perioden fra fødsel af første gris til fødsel af sidste gris. Den gennemsnitlige faringstid per kuld er 4-7 timer, men der kan være stor variation i søernes faringslængde i en besætning.

Der bør være ro i fareafdelingen, så længe der er faringer i gang.

Lyt med: Faringsovervågning redder liv

Raskmelding af soen

Når faringen er slut, er det vigtigt at du raskmelder soen. Raskmelding af soen betyder, at du tjekker, om soen har det godt efter faring og er klar til diegivning. Det er et godt tegn, hvis soen drikker og æder efter faring. Soens ædelyst er derfor en vigtig del af raskmelding efter soen. Mærk også efter på yveret, om det er blødt - det må ikke være hårdt.

Nogle syge bliver syge under faring - det hedder farefeber. Ved farefeber får soen feber, og er den over 39,5 skal den behandles efter anvisninger fra din besætningsdyrlæge.

Pattegrisen - under 24 timer gammel

Råmælk

Råmælken sikrer, at de nyfødte grise både får antistoffer imod besætningens sygdomme og den første vigtige energi.

Alle grise skal have minimum 8 timer til at optage råmælk. Derfor må de ikke flyttes fra soen, før de er 8 timer gamle. Er der svage eller små pattegrise blandt et kuld, skal de som oftest have råmælk nok til at optage råmælk.

Pattegrisen - over 24 timer gammel

Indsats hos pattegrise i hele perioden i farestalden

Se med: Mette Hjorth går igennem farestalden hver dag og tjekker alle søerne og pattegrisene.