Faringen defineres som perioden fra fødsel af første gris til fødsel af sidste gris. Den gennemsnitlige faringstid per kuld er 4-7 timer, men der kan være stor variation i søernes faringslængde i en besætning.
Der bør være ro i fareafdelingen, så længe der er faringer i gang.
Når faringen er slut, er det vigtigt at du raskmelder soen. Raskmelding af soen betyder, at du tjekker, om soen har det godt efter faring og er klar til diegivning. Det er et godt tegn, hvis soen drikker og æder efter faring. Soens ædelyst er derfor en vigtig del af raskmelding efter soen. Mærk også efter på yveret, om det er blødt - det må ikke være hårdt.
Nogle syge bliver syge under faring - det hedder farefeber. Ved farefeber får soen feber, og er den over 39,5 skal den behandles efter anvisninger fra din besætningsdyrlæge.
Råmælken sikrer, at de nyfødte grise både får antistoffer imod besætningens sygdomme og den første vigtige energi.
Alle grise skal have minimum 8 timer til at optage råmælk. Derfor må de ikke flyttes fra soen, før de er 8 timer gamle. Er der svage eller små pattegrise blandt et kuld, skal de som oftest have råmælk nok til at optage råmælk.
Printet er fra Svineproduktion.dk. d. 2-04-2025
Ophavsretten tilhører Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris. Informationerne fra denne hjemmeside må anvendes i anden sammenhæng med kildeangivelse.
Ansvar: Informationerne på denne side er af generel karakter og søger ikke at løse individuelle eller konkrete rådgivningsbehov. Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris er således i intet tilfælde ansvarlig for tab, direkte såvel som indirekte, som brugere måtte lide ved at anvende de indlagte informationer.
Artiklen findes på adressen: svineproduktion.dk/Aktuelt/Temaer/Pattegrise