22. februar 2023

82 procent af griseproducenterne kender deres PRRS-status

Siden PRRS-strategien blev lanceret i juli sidste år, er det gået stærkt med at få PRRS-status på alle besætninger i Danmark. Et kort kan nu vise, hvor smitten er og flyttes til.
Skal du se, hvordan udviklingen af PRRS-smitte ser ud i Danmark, har du nu mulighed for det. Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris har sammen med SEGES Innovation udviklet et PRRS-kort, som viser status for alle besætninger i landet. Det er muligt, fordi et af målene i PRRS-reduktionsplanen er, at alle griseproducenter skal have en deklaration.
”Deklarationen af en besætning starter ved, at dyrlægen tager blodprøve på grisen. Der skal 20 blodprøver til, så man kan være sikker på resultatet for, om besætningen er positiv eller negativ for PRRS,” lyder det fra Bjørn Lorenzen, chefkonsulent i afdelingen SPF-Sund i Landbrug & Fødevarer.
Følg blodprøvens vej fra den bliver taget ude i bedriften, sendt med posten - for til sidst at blive analyseret på laboratoriet.

Frivillig basis

På grund af ny regeringsdannelse er den planlagte bekendtgørelse ikke trådt i kraft endnu. I den vil det fremgå, at alle besætninger skal have en PRRS-antistof deklaration – altså en kendt status for PRRS.

”Selvom bekendtgørelsen ikke er trådt i kraft, har mange besætninger været drevet af at få bugt med sygdommen, da det er en stor økonomisk belastning at få den ind i besætningen. Så alle deklarationerne er kørt på frivillig basis. Det viser, hvor meget betydning det har for besætningsejerne at stå sammen om at udrydde sygdommen,” siger Bjørn Lorenzen.

"Det er kun ved hjælp af et godt nabosamarbejde, at man kan udrydde sygdommen i de områder, der er ramt".

 

Flytning af grise kan i fremtiden ses på kortet

I øjeblikket har rådgivere og dyrlæger fået adgang til, hvordan flytninger af grise kan påvirke smitten i et område. Via data fra flyttedatabasen er det muligt at se, om positive grise bliver flyttet ind i et område, der ellers er negative for PRRS.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.