15. juni 2023

Ny beregnede notering for PRRS-positive grise

Der indføres nu en ny notering for PRRS-positive smågrise, der ligger på 2 kroner under basisnotering.

Udvalget for Den beregnede Smågrisenotering har besluttet at indføre en PRRS positiv notering, som vil træde i kraft fra d. 1. juli 2023. Den nye PRRS positive notering vil gælde for de besætninger, som ikke har sero-negativ status. Den beregnede PRRS positive notering vil ligge kr. 2,00 under basisnoteringen og generelt følge den. 

Hvis en besætning får påvist aktivt PRRS-virus ved PCR-test, vil der komme restriktioner på slagtningen af de pågældende grise. Derfor har Danish Crown meldt ud, at der pr. 1. juli vil blive indført en trappemodel med fradrag svarende til den tabte fortjeneste på grisene. 

”Argumentet for at indføre en særskilt notering på smågrisene er primært for at dække den omkostning, der er til ekstra dyrlægebesøg hos aftageren af smågrise, hvis man bliver testet antistofpositiv. Men det er samtidig også for at synliggøre omkostningen ved at have PRRS smittede grise,” siger Anders Leegaard Riis, sekretariatschef hos Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris og sekretær i udvalget for Den Beregnede Smågrisenotering. 

Såfremt man testes positiv for PRRS, vil det inkludere behov for 6 ekstra årlige dyrlægebesøg.

Reduktionsstrategien

Den samlede danske grisebranche offentliggjorde sidste år en handlingsplan, som skal reducere forekomsten af PRRS. Målet er, at andelen af besætninger, der er deklareret PRRS-negative, øges markant, og grundlæggende handler det om at skabe en bedre sundhed og dyrevelfærd og dermed øge produktiviteten i de danske stalde. Det betyder, at alle danske grisebesætninger fremadrettet skal deklareres for antistoffer mod PRRS på samme måde, som vi kender det fra SPF-besætninger i dag. Deklarationen skal senest hver 35. dag i forbindelse med det sædvanlige dyrlægebesøg følges op af en dyrlægedeklaration, som erklærer, at der ikke er tegn på virus i udbrud. 

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.