På det danske marked anvendes på nuværende tidspunkt hovedsageligt automatiske mælkeanlæg med tilhørende mælkekopper. Derudover er der også anlæg på markedet, der kan fasefodre og udfodre vådfoder.
Billede 1. Et mælkekopanlæg med luftpumper.
Størrelsen på soholdet afgør, hvorvidt der skal bruges et eller flere anlæg. Alle anlæg består af en eller flere tanke, hvor mælken opblandes. I store besætninger kan der installeres en tank/et anlæg pr. sektion, da pumperne skal kunne levere nok tryk til hele rørstrengen.
Ønskes to mælkeblandinger, hvilket er det mest udbredte ved mælkekopper, er der behov for to tanke pr. anlæg. Mælken transporteres via et rørsystem, der kan eftermonteres over eller under spaltegulvet. I stien installeres en drikkekop, der aktiveres af grisene via en envejsventil. Ventilen sikrer mod spild og tilbageløb.
Rengøring af anlægget
Gode rengøringsprocedurer er ekstremt vigtige for sikring af god hygiejne i mælkean-lægget og dermed for grisens sundhed. Følg derfor altid anbefalingerne fra fabrikan-ten. Selve koppen spules dagligt med vand. Dette kan blandt andet gøres ved hjælp af en påmonteret forlænger på en vandslange. Ved at anvende en forlænger er det ikke nødvendigt at gå ind i stien. Det er med til at forhindre, at smitstoffer bliver spredt rundt mellem forskellige stier og sektioner. Start i sektionerne med de yngste grise. Det samlede tidsforbrug i store besætninger (1.000 til 2.000 årssøer) pr. uge til rengøring af kopper, slanger og tank er omkring 7,5 timer i besætninger med mælkeanlæg på nuværende tidspunkt [7]. God hygiejne i både kopper, rør og tanke er meget vigtig, da urenheder og bakterievækst kan øge forekomsten af diarré. Overvej om ansvaret for rengøring af anlægget, skal tildeles én person, så det sker på samme vis hver gang.
Sluk for anlægget, hvis du har mistanke om, at anlægget giver en forringet sundhed blandt grisene. Anlægget bør først tændes, når problemet er udredt.
Manuel tildeling af supplerende mælk
Det er selvfølgelig muligt at tildele mælkeblandingerne manuelt i trug. Mælken skal dog holdes frisk og der skal være mælk ad libitum for at svare til et mælkeanlæg. Manuel tildeling ad libitum er kun relevant i mindre sohold, da arbejdsforbruget til opblanding, tildeling og rengøring ellers er urealistisk stort. International litteratur har vist, at også manuel tildeling af mælkeerstatning kan lede til højere tilvækst i kuld med op til 12 grise [1], [2], [3], [9] og et studie fandt også en reduceret dødelighed [3]. Derimod har et ældre dansk forsøg vist, at der ikke var øget tilvækst eller reduceret dødelighed ved manuel tildeling af mælketilskud [10].
Overvejelser ved etablering af anlæg
Herunder står generelle ting, som bør overvejes. Det er vigtigt, at forventningsafstemme og aftale succeskriterier for brug af anlægget sammen med firmaet. Overvej også muligheder for udvidelse, hvis der senere ønskes f.eks. en tank pr. sektion eller fasefodring. Det er muligt at kontakte uvildige vvs/pumpe/flow-rådgivere for at vurdere beregningsgrundlaget for længder/bøjninger og valg af pumper.
Antallet af blandetanke afhænger af, hvor mange mælkeblandinger, der skal anvendes. De fleste fodrer med to typer i perioden. Antallet af faresektioner pr. tank afhænger af størrelsen på den enkelte sektion. Forbruget af mælk skal være stort, også mens grisene er unge. Samtidigt skal rørføringen ikke blive for lang.
Når mælkeanlægget installeres, bør placering af både kopper/trug og blandetanke overvejes.
Grisene skal have nem adgang til kopperne. Dette er især relevant i stier til løsgående søer, hvor en evt. farebøjle kan reducere adgangen til koppen, når denne åbnes. I kassestier placeres koppen typisk på spaltegulvet tæt på det faste gulv i samme side som pattegrisehule. Sørg for at soen ikke kan sparke til koppen. Dette er især et problem i sidevendte farestier.
Stier til løse farende søer
I stier til løse diegivende søer blev det i et studie undersøgt, hvad effekten var af en kuldstørrelse på 14, 16 eller 18 grise pr. kuld. Forsøget viste, at det på baggrund af en højere dødelighed og en ens kuldvægt dag 21, ikke kan anbefales at lægge mere end 14 grise til soen i stier til løsgående søer [5].
Billede 2. Faresti til løse søer. Det eneste sted koppen kan placeres er desværre længst væk fra hulen.
Blandetanken bør placeres, så der er tilstrækkeligt varmt vand tilgængeligt til opblanding af mælkepulveret. Derudover er det fordelagtigt med et afløb under tanken i forbindelse med rengøring. Hvis anlægget placeres på et gangområde, skal det afskærmes.
Ved etablering bør kvaliteten af anlæggets pumper tages i betragtning. Levetiden på pumperne er forskellig og afhængig af prisen. Nogle anlæg har en pumpe pr. sektion, mens andre har en pumpe pr. tank. Der anvendes typisk centrifugalpumper eller luftpumper. En væsentlig faktor ved valg af pumper er, hvorvidt de kan levere det korrekte tryk i rørene. Trykket i anlægget skal være tilstrækkeligt til, at mælken når ud til den fjerneste kop, men heller ikke så højt, at grisene tættest på pumpen får problemer med at trykke mælken ud. Det afhænger i høj grad af, hvordan anlægget installeres. Installeres slanger/rør henover det eksisterende inventar, skal mælken transporteres længere, hvilket stiller større krav til pumpernes kapacitet. Installeres rør og slanger i stedet under spalterne, kan mælken transporteres den korteste vej og pumpes rundt med en mindre pumpe. Det anbefales at udføre rørføringen så simpelt som muligt med færrest mulige knæk og samlinger.
Anlæg til fasefodring og vådfodring
Mælkepulver indeholder generelt dyre råvarer.
Hvis grisene kan optage en større mængde vegetabilske ingredienser, f.eks. i den sidste periode inden fravænning, er der mulighed for at tildele en blanding med et højere tørstofindhold, som mere minder om vådfoder.
Vådfoderblandinger er sværere at udfodre i mælkekopper, da det ikke kan transporteres igennem ventilen. Derfor er der udviklet flade plastiktrug, som kan sidde i skillevæggen. Denne type af anlæg minder meget om et vådfodringsanlæg, hvor opblandingen af foder er automatisk. Rengøring kan både foregå med syre og sæbe, og det er muligt at fasefodre. Der kan f.eks. benyttes i alt fem blandinger over diegivningsperioden ved hjælp af tre produkter, hvoraf det sidste produkt kan være et decideret pattegrisefoder, figur 1. Disse anlæg er en del dyrere i indkøb.
Vand og mælk
Alle grise skal ifølge lovgivningen have adgang til rent og friskt vand [11]. Dette lovkrav gælder også pattegrise fra de er to uger gamle. Behovet for vand kan hos pattegrise ikke sikres opfyldt ved at tildele mælkeerstatning. Dels fordi ikke alle grise drikker den supplerende mælk og fordi det ikke kan sikres, at grisenes tørst slukkes pga. det høje tørstofindhold. På videooptagelser fra farestier med mælkekopper kan det ses, at grisene ofte drikker vand, også selvom de lige har indtaget mælk. Det er derfor meget vigtigt, at grisene har adgang til frisk og rent vand senest fra dag 14 og gerne lige efter fødslen. Tildeles mælkeerstatningen via drikkejernsanlægget skal grisene have adgang til vand ved siden af.
Drikkejern og mælk
Benytter du drikkejern skal drikkejernet tilføjes i vandet og IKKE i mælkeerstatningen. Dette skyldes, at et videostudie har vist, at 20 pct. af pattegrisene slet ikke drikker mælkeerstatning og en del af grisene vil derved ikke få jern [12]. Desuden viser erfaring, at grisene ikke vil drikke mælk tilsat jern og det kan heller ikke afvises, at kalk eller andre stoffer i mælken binder jernet, så grisene ikke kan optage det. Så hvis grisenes drikkejernskopper er fyldt med mælk, skal I give jern via injektion, pasta eller strøjern.