Opdateret/Gennemlæst 14. november 2024

Navlebuler og lyskebrok

Navlebuler og lyskebrok ses med varierende hyppighed i besætningerne. Et forsøg fra 2022 viser, at forekomsten af navlebuler i farestalden i gennemsnit er godt 4 % og hos klimagrisene knap 3 %. Under halvdelen af disse grise når frem til slagt, så hvert år dør eller aflives mange brokgrise. Brok har derfor stor økonomisk betydning.

 HVAD ER ET BROK?

Brok hos grise bruges ofte som en fællesbetegnelse for udposninger ved navlestedet. 

 

 

Navlestedet hos en gris, hvor der ikke er en udposning ved navlestedet.

Tydelig udposning ved navlestedet. Her er tale om et klassisk navlebrok, hvor tarme er faldet ned i broksækken.

Der findes forskellige former for udposninger ved navlestedet hos grise, som kan variere i størrelse, udseende og indhold. De fem hyppigste typer af udposninger omfatter:

  1. Navlebrok
  2. Bylder
  3. Arvæv
  4. Cyster
  5. Flapper (udvækster fra navlestedet).

Ofte ses de forskellige årsager til udposning ved navlestedet i kombination med hinanden. Det er ikke umiddelbart nemt at skelne de forskellige udposninger fra hinanden, og derfor er det nødvendigt at lave en grundig klinisk undersøgelse på den levende gris eller en patologisk undersøgelse på den aflivede gris for at fastslå årsagen.

Årsagen er vigtig at kende, så man kan målrette forebyggelsen og behandlingen af grise med udposninger.

Ved undersøgelser af over 600 navlebuler fandt man, at 38 % af bulerne indeholdt tarm (klassisk brok), 13 % brok og byld/arvæv, 18 % cyster, 9 % byld/arvæv og hos 13 % blev der fundet andet [4, 6].  Da kun omkring halvdelen af navlebulerne er brok er flere begyndt at bruge betegnelsen navlebuler fremfor navlebrok. 

NAVLEBROK

Klassisk navlebrok er den hyppigste udposning ved navlestedet hos grise. Navlebrok er karateristeret ved at bughinde og tarme er krænket ud gennem et hul i bugvæggen (brokporten). Dermed opstår der en udposning, hvor det ofte er muligt at skubbe bughinde og tarme tilbage i bughulen.

Klassisk navlebrok opstår ofte fordi der er et tryk i bughulen, som skaber et svagt punkt, hvor bughinde eller organer trænger igennem navlearret. Hvis grisen har haft betændelse i navleregionen, kan det medføre stor risiko for navlebrok da navlearret og bughinden bliver svækket og bughinde og tarme krænker igennem.

Et navlebrok, som følge af betændelse i navlestrengen, antages at begynde i pattegrisenes første levedøgn før navlestrengen er helt indtørret.

Klassisk navlebrok ved navlestedet. Navlebrok er karakteriseret ved, at bughinde og tarme er krænket ud gennem et hul i bugvæggen (brokporten).

CYSTER

Cyster er den næst hyppigste udposning ved navlestedet hos grise. Cyster er en svulst-/cystelignende bindevævsmasse, der indeholder ét eller flere væskefyldte hulrum.

Cyster kan blive meget store, og kan findes både inden i og udenfor bughulen. Da cysterne kan blive meget store, skal man være ekstra opmærksom på, om der opstår slidsår på udposningen.

Det formodes at cyster skyldes en fejl i udviklingen af fosteret, men at cysterne først opstår hos grisene efter faringen.

Cyster er en svulst-/cystelignende bindevævsmasse, der indeholder ét eller flere væskefyldte hulrum.

BYLDER

Bylder er en ansamling af pus i huden, der opstår som følge af en infektion ved navlestedet, hvor grisens immunforsvar ikke har formået at bekæmpe bakterierne i tide.

Ofte ses bylder i kombination med klassisk navlebrok (beskrevet ovenfor under navlebrok).

 

En byld ved navlestedet. En byld består af en samling af pus og opstår, fordi grisen har haft en infektion ved navlestedet.

ARVÆV

Arvæv er en fast bindevævsknude, som opstår, når eksempelvis en byld heles. Helingen begynder ca. fem til seks dage efter, at en skade er opstået.

 

Arvæv hos en gris ved navlestedet. Arvæv kan forekomme, når en byld er helet.

FLAPPER

Flapper, eller paddelformede proliferationer, er aflange udvækster med en afrundet blære. De kan forekomme i kanten eller i bunden af udposningen eller forskellige steder i væggen på brok og cyster.

Flapper ses hyppigst i kombination med andre typer af udposninger. Det antages af flapper er et forstadium til cyster.

 

Flapper ved udposning hos en gris - flapper ses hyppigst i kombination med andre typer af udposninger.

Lyskebrok skyldes, at lyskekanalerne ikke har lukket sig tilstrækkeligt sammen, efter at testiklerne er faldet ned i pungen. I lyskekanalerne løber:

  • Sædstrenge   
  • Nerver
  • Blodårer

Der er erfaring for at kastration af en gris, med tendens til lyskebrok på kastrationstidspunktet, øger risikoen for tarmfremfald gennem lyskekanalen og ud gennem kastrationssåret.

I danske besætninger er der mange grise, som udvikler navlebuler. En Ph.d.-undersøgelse fra 2022, hvor grisene i 30 tilfældet udvalgte danske besætninger blev undersøgt for navlebuler, blev der fundet en frekvens af navlebuler i farestalden på 4,2 % (variation fra 0,8-13,6 %) og i klimastalden på 2,9 % med en variation på 1-5,3 % mellem besætningerne. Bulerne ved navlestedet skulle have en størrelse på mindst 2 x 2 cm for at blive medtaget i forsøget [8].

Hvis udposning ved navlestedet er opstået i forbindelse med en tidligere navleinfektion, bør du øge hygiejneniveauet i farestien, og desuden kan du foretage en desinfektion af navlen straks efter fødsel.

Besætningsdyrlægen kan desuden beslutte, at grisene bør behandles med et egnet antibiotikum i det første levedøgn for at behandle navleinfektionerne (Kilde: Vestergaard og Wachmann, 2002: Forebyggelse af navlebrok med jod eller antibiotika. Meddelelse nr. 556)

Navlebuler er en lidelse, som ikke helt kan forebygges, men forekomsten kan reduceres ved følgende tiltag:

  • Lavt smittepres med bakterier
    -  Vask med sæbe, desinfektion og udtørring af farestalden før indsættelse af et nyt faringshold
    -  Fjern dagligt gødningsrester, våd halm og lignende fra farestien
    -  Vær opmærksom på, at man som medarbejder kan overføre bakterier fra en sti til en anden
  • Benyt blød strøelse i pattegrisehulerne med udtørrende og evt. desinficerende effekt 
    -  Undgå brug af høvlspåner eller anden materiale der kan skade navlestrengen
  • Lange navlestrenge klippes lige efter fødsel så de er mindst 3 cm 
  • Antibiotikabehandling af pattegrisene inden for de første 24 timer efter fødsel kan reducere forekomsten af navlebrok, men må kun ske efter dyrlægens anvisninger [3]
  • Minimere flytning af pattegrise, da grise, som flyttes minimum én gang efter fødsel, har en større frekvens af navlebrok end grise, som bliver liggende hos egen mor helt frem til fravænning.
  • Forebyg diarré hos pattegrisene gennem god råmælksforsyning og et tørt og varmt nærmiljø
  • Nænsom håndtering af grisene – f.eks. løft grisen under maven i stedet for i et ben

Selv forholdsvis store navlebuler er ikke nødvendigvis forbundet med smerte eller gener for grisen. I andre tilfælde opstår der imidlertid komplikationer som:

  • Indeklemning af tarme eller krøs
  • Bughindebetændelse
  • Bughindebetændelse
  • Hæmning af grisens bevægelse
  • Sårdannelse på broksækken

Det er muligt at operere for navlebrok, men som regel er det ikke økonomisk fordelagtigt, og det praktiseres stort set ikke.

Store buler der rammer gulvet eller grisens ben i bevægelse er ikke transportegnede og skal aflives. Det samme gælder grise med broksår, hvor der ikke er udsigt til at de kan opheles. Ellers må øvrige grise med store buler gerne være enten i en sygesti - eller transporteres under særlige hensyn

Grise med mindre navlebrok kan slagtes.

Hvis lidelsen har baggrund i en tidligere navleinfektion, bør hygiejneniveauet i farestien øges, og desuden kan der foretages en desinfektion af navlen straks efter fødsel og/eller der kan behandles med et egnet antibiotikum i første levedøgn dog kun efter dyrlægens anvisninger [4].

Den dyreværnsmæssige vurdering af navlebuler er vanskelig. Selv forholdsvis store navlebuler er ikke nødvendigvis forbundet med smerte eller gener for grisen. I andre tilfælde opstår der imidlertid komplikationer som indeklemning, bughindebetændelse, hæmning af grisens bevægelse, sårdannelse på navlebulen, der kan medføre dyreværnsmæssigt betænkelige situationer.

Når en gris med en navlebule eller brok skal leveres til slagt er det vigtigt først at vurdere hele grisen før transport, og dernæst at kigge nærmere på bulen/ broksækken. 

Brokgrise må leveres til slagt når nedenstående er opfyldt:

  • Grisen er trivelig, går normalt og har normalt huld 
  • Grisen er ikke bevægelseshæmmet pga. broksækken  
  • Broksækken er under 15 cm stort
  • Broksækken rammer ikke gulvet 
  • Der er ingen tegn på betændelse (brokket mærkes ikke varmt eller ømt) 
  • Der er ingen sår på broksækken. Dog kan små overfladiske sår og tørre rifter på broksækken accepteres

En brok større end 15 cm og uden sår og hvis dyrets almenbefindende er normal, skal grisen transporteres adskilt fra andre dyr og med ekstra plads og strøelse.

Du kan læse mere om transport af brokgrise i denne vejledning: Brok_transportegnet_eller_ej

Mange grise med navlebuler når ikke frem til slagt [5]. En dansk undersøgelse har vist, at nedenstående faktorer er knyttet til en større risiko for, at grisen ikke når frem til slagt:

  • Grise med dårlig almen tilstand
  • Grise med blå-/rødlig hudfarve på navlebulen 
  • Grise med STOR højde af navlebulen
    o Pattegrise (0-28 dage) ≥ 1.5 cm
    o Klimagrise (29-72 dage) ≥ 3 cm  
    o Slagtesvin ( > 72 dage) ≥ 6 cm 

Andelen af grise med navlebuler og lyskebrok som når frem til slagt, kan øges ved at flytte disse grise over i sygestier (gerne med en tyk halmstrøelse) tidligt i vækstperioden. 

Læs mere om sygestier: Sygestier: Krav til indretning

 1  Wrathall, A.E. (1975). Reproductive disorders in pigs. Rev. Ser. 11. Commonw. Agric. Bur., Farnham Royal, England. 
 2  Searcy-Bernal, R. Gardner, I.A; Herd, D.W. (1994). Effects of the factors associated with umbilical hernias in a swine herd. JAVMA 204 (10): 1660-1664.
 3 Vestergaard, K, Wachmann, H. (2002). Forebyggelse af navlebrok med jod eller antibiotika. Meddelelse nr. 556, Videncenter for Svineproduktion.
 4  Tina Sefsiek Hansen (2014). Patoanatomiske fund pa navlestedet hos aflivede eller selvdøde grise diagnosticeret med navlebrok. Fagdyrlægeopgave.
 5 Thorup, Flemming; Christiansen, Michael Groes; Jensen, Henrik Elvang; Hovmand-Hansen, Trine (2024). Grise med små navlebuler kan nå frem til slagtning: I to besætninger med mange grise med navlebuler nåede 41 procent af grisene med navlebule frem til slagtning. /I: Magasinet Gris, 01.02. 
 6  Trine Hovmand Hansen, DVM, Ph.d. Thesis, 2022. Titel: Umbilical Outpouchings in Pigs.
 7  Poul Bækbo, Julie Krogsdahl Bachea og Inge Larsen (2022). Effekt af autovacciner og iodbehandling på navlebuler, antibiotikabehandlinger og dødelighed i to ”Opdræt uden antibiotika-besætninger” medd.  Nr.1268.
8  Hansen, Marie-Louise Elisabeth L; Tina Birk Jensen; Charlotte Sonne Kristensen; Larsen, Inge; Pedersen, Ken Steen (2024). Umbilical outpouchings in Danish piglets and weaners: prevalence and clinical characteristics - a cross-sectional study at herd level.