HVAD ER ET BROK?
Brok hos grise bruges ofte som en fællesbetegnelse for udposninger ved navlestedet.
Navlestedet hos en gris, hvor der ikke er en udposning ved navlestedet.
Tydelig udposning ved navlestedet. Her er tale om et klassisk navlebrok, hvor tarme er faldet ned i broksækken.
Der findes forskellige former for udposninger ved navlestedet hos grise, som kan variere i størrelse, udseende og indhold. De fem hyppigste typer af udposninger omfatter:
- Navlebrok
- Bylder
- Arvæv
- Cyster
- Flapper (udvækster fra navlestedet).
Ofte ses de forskellige årsager til udposning ved navlestedet i kombination med hinanden. Det er ikke umiddelbart nemt at skelne de forskellige udposninger fra hinanden, og derfor er det nødvendigt at lave en grundig klinisk undersøgelse på den levende gris eller en patologisk undersøgelse på den aflivede gris for at fastslå årsagen.
Årsagen er vigtig at kende, så man kan målrette forebyggelsen og behandlingen af grise med udposninger.
Ved undersøgelser af over 600 navlebuler fandt man, at 38 % af bulerne indeholdt tarm (klassisk brok), 13 % brok og byld/arvæv, 18 % cyster, 9 % byld/arvæv og hos 13 % blev der fundet andet [4, 6]. Da kun omkring halvdelen af navlebulerne er brok er flere begyndt at bruge betegnelsen navlebuler fremfor navlebrok.
NAVLEBROK
Klassisk navlebrok er den hyppigste udposning ved navlestedet hos grise. Navlebrok er karateristeret ved at bughinde og tarme er krænket ud gennem et hul i bugvæggen (brokporten). Dermed opstår der en udposning, hvor det ofte er muligt at skubbe bughinde og tarme tilbage i bughulen.
Klassisk navlebrok opstår ofte fordi der er et tryk i bughulen, som skaber et svagt punkt, hvor bughinde eller organer trænger igennem navlearret. Hvis grisen har haft betændelse i navleregionen, kan det medføre stor risiko for navlebrok da navlearret og bughinden bliver svækket og bughinde og tarme krænker igennem.
Et navlebrok, som følge af betændelse i navlestrengen, antages at begynde i pattegrisenes første levedøgn før navlestrengen er helt indtørret.
Klassisk navlebrok ved navlestedet. Navlebrok er karakteriseret ved, at bughinde og tarme er krænket ud gennem et hul i bugvæggen (brokporten).
CYSTER
Cyster er den næst hyppigste udposning ved navlestedet hos grise. Cyster er en svulst-/cystelignende bindevævsmasse, der indeholder ét eller flere væskefyldte hulrum.
Cyster kan blive meget store, og kan findes både inden i og udenfor bughulen. Da cysterne kan blive meget store, skal man være ekstra opmærksom på, om der opstår slidsår på udposningen.
Det formodes at cyster skyldes en fejl i udviklingen af fosteret, men at cysterne først opstår hos grisene efter faringen.
Cyster er en svulst-/cystelignende bindevævsmasse, der indeholder ét eller flere væskefyldte hulrum.
BYLDER
Bylder er en ansamling af pus i huden, der opstår som følge af en infektion ved navlestedet, hvor grisens immunforsvar ikke har formået at bekæmpe bakterierne i tide.
Ofte ses bylder i kombination med klassisk navlebrok (beskrevet ovenfor under navlebrok).
En byld ved navlestedet. En byld består af en samling af pus og opstår, fordi grisen har haft en infektion ved navlestedet.
ARVÆV
Arvæv er en fast bindevævsknude, som opstår, når eksempelvis en byld heles. Helingen begynder ca. fem til seks dage efter, at en skade er opstået.
Arvæv hos en gris ved navlestedet. Arvæv kan forekomme, når en byld er helet.
FLAPPER
Flapper, eller paddelformede proliferationer, er aflange udvækster med en afrundet blære. De kan forekomme i kanten eller i bunden af udposningen eller forskellige steder i væggen på brok og cyster.
Flapper ses hyppigst i kombination med andre typer af udposninger. Det antages af flapper er et forstadium til cyster.
Flapper ved udposning hos en gris - flapper ses hyppigst i kombination med andre typer af udposninger.