3. februar 2014 | Opdateret 29. juni 2016

Rektalprolaps / Udskudt endetarm

Rektalprolaps er en lidelse, hvor en del af endetarmen er skudt ud af endetarmsåbningen. Lidelsen kræver omgående behandling.

Rektalprolaps (endetarmskrængning/udskudt endetarm) kan opstå pludseligt eller over tid. Friske prolapser kan kompliceres af væskeophobning i det udkrængede væv (ødem) samt ved blødning og vævsdød (nekrose).

Håndtering af grise med rektalprolaps

Grise med rektalprolaps SKAL i henhold til udtalelse fra det Veterinære Sundhedsråd isoleres i aflastnings- eller sygesti. Grisen skal behandles med smertestillende medicin og vurderes dagligt for, om det er forsvarligt fortsat at lade den leve. Er der ikke inde for 8 dage sket en bedring, SKAL grisen aflives. Dette gælder alle aldersgrupper af grise.

Ydeligere information

Håndtering af grise med rektalprolaps har været behandlet i det Veterinære Sundhedsråd.

Læs udtalelsen om håndtering af rektalprolaps fra det Veterinære Sundhedsråd.

Årsag

Årsagen til lidelsen er ikke kendt, og der kan være flere faktorer, der spiller ind. Men især dårligt foder/dårlig foderhygiejne beskrives som medvirkende til rektalprolaps. Derudover nævnes forstoppelse, genetik, diarre og hoste som faktorer, der alle kan føre til rektalprolaps.

Velfærdsvurdering

Dyr, der ikke behandles som ovenfor nævnt, udsættes ifølge Det Veterinære Sundhedsråd for smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.

Fandt du det, du ledte efter?

Tak for din feedback

For at kunne forbedre vores indhold, må du gerne indtaste yderligere detaljer på, hvad du leder efter herunder (valgfrit).

Tak for din feedback

Din indtastning er registreret. Vi evaluerer løbende på feedback fra brugerne.