20. december 2022

Sådan kan du beregne din klimaindsats på bedriften

ESGreen Tool gør det nemmere for dig som griseproducent at sætte ind på forskellige områder for at mindske din bedrifts klimaaftryk. I fremtiden kan beregningsværktøjet gør det muligt at klimamærke grisen.

Det kræver samarbejde i hele værdikæden, hvis det skal lykkes at sænke CO2-ækvivalenterne i dansk griseproduktion. Det gælder især for fodersammensætningen. For at kunne beregne bedriftens klimaaftryk skal foderstoffirmaerne levere tallene for klimaaftrykket på foder og foderblandinger, og rådgiverne beregne klimaaftrykket på hjemmeblandet foder. Tallene indgår i det digitale klimaværktøj ESGreen Tool, der samler al data og beregner bedriftens samlede klimaaftryk. 

”Det er helt tydeligt, at når vi beregner bedriftens og grisens klimaaftryk, så har landmanden et stort ansvar i hele produktkæden. Den forbedring, man laver, slår næsten 100 procent igennem på selve grisekødet,” forklarer Finn Udesen, Chefkonsulent ved Center for Klima & Bæredygtighed hos SEGES Innovation.

Flere faktorer spiller ind

Nogle af eksemplerne, der påvirker klimaaftrykket og indgår i ESGreen Tool, er foderration, foderforbrug, tilvækst samt stald- og gødningssystem. Og på slagteriet er det faktorer som udnyttelse af grisen, ressourceforbrug og håndtering af affald, der er udslagsgivende for klimaaftrykket. 

Via ESGreen Tool kan man få en samlet beregning af bedriftens klimaaftryk, som er antallet af CO2-ækvivalenter for hele bedriften – herunder fordelingen af metan, CO2 og lattergas. Dernæst får man via scenarierne et overblik over de CO2-reducerende virkemidler, der har den største effekt.

Slagtegriseproducent Jens Gudike Fly Christensen fra Enghave nord for Skive har været med til at give inputs til beregningsmodellen i ESGreen Tool. Han har allerede gjort sig tanker om, hvad de på bedriften vil gøre for at mindske klimaaftrykket.

”Fra min stol er det interessant, at foderet har så stor indvirkning på grisens klimaaftryk. Så ja, foderet, men også gyllehåndtering er nok de to områder, jeg ville sætte ind på i forhold til at mindske klimaaftrykket på grisene i min bedrift”, fortæller han.

Blandt de tekniske miljøtiltag er hyppig udslusning af gylle, specielt med linespil, en af de klimatiltag, der kan tages i brug i de fleste slagtegrisestalde med gyllesystemer. Effekten af hyppig udslusning er især stor, hvis frisk gylle hurtigt leveres til et biogasanlæg. Anvendelse af øvrige miljøteknologier som gyllekøling og staldforsuring kan også have en positiv virkning i klimaregnskabet.

Fodermiddeltabel til klimaoptimering

Foder er det virkemiddel, der har den største indvirkning på griseproduktionens klimaaftryk, og her kan man gøre en stor forskel, når det kommer til at reducere husdyrproduktionens, herunder griseproduktionens, klimaaftryk.
SEGES Innovation er i samarbejde med foderstofbranchen i gang med at udvide antallet af danske fodermidler i GFLI foderdatabasen, der indeholder miljø- og klimaværdier. Databasen bruges til at udregne og deklarere foderets klimaaftryk ud fra EU’s regler om Product Environmental Footprint (PEF), og rummer i dag 1.000 fodermidler.

Idéen er at skabe en mere fyldestgørende klimaberegning på fodermidlerne og dermed en klimaoptimeret foderblanding, som griseproduktionen kan tage i brug. 

”Men allerede nu vil det være klogt at tænke over, hvordan du kan arbejde med foderet og dermed mindske klimaaftrykket. Eksempelvis gøre foderet mere klimavenligt ved brug af virkemidler i dyrkning, producere flere proteinafgrøder og øge fodereffektiviteten. Det er nemlig med til at påvirke det samlede klimaaftryk,” forklarer Finn Udesen.

Klimamærkning i fremtiden

ESGreen Tool komme til at levere beregninger af klimaaftrykket på søer, smågrise og slagtegrise for både økologiske og konventionelle besætninger.

I fremtiden vil ESGreen Tool gøre det muligt for slagterierne at anvende grisens beregnede klimaaftryk, så forbrugerne i fremtiden kan komme til at møde et klimamærke, når de skal vælge fars til frikadellerne i køledisken.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.