Sådan hjælper du pattegrisene mod sult
Splitmalkning
Fund af en tom mavesæk hos grise på 0-4 dage skyldes formodentligt:
- soen ikke har haft mælk nok
- der ligger for mange grise ved soen
- grisen har været for svag til at drikke
I store kuld (> 15 levendefødte) kan det være en fordel at splitmalke kuldet for at sikre, at alle pattegrise har mulighed for at komme til en patte indenfor de første døgn efter faring.
Ved splitmalkning indespærres de største 5-6 grise i pattegrisehulen i ca. 1 time, og de mindste grise får mulighed for at optage råmælk ved yveret. Det er vigtigt at få åbnet for hulen igen, da de store grise også har brug for mælk, og de små grise har brug for varmen i hulen.
Kuldudjævning
Ved kuldudjævning justeres kuldet til det antal pattegrise, som soen kan passe. Her sikres det, at alle pattegrise har adgang til en patte og derved livsgivende energi.
Soens mælkeydelse
Den væsentligste forudsætning for, at pattegrisene kan optage mælk er, at soen giver mælk.
Hvis en so får farefeber, skal den behandles hurtigst muligt, da det hurtigt går ud over mælkeproduktionen.
En so, der er i korrekt huld ved indsættelse i farestalden, vil have en bedre mælkeproduktion end en so, der er enten mager eller fed. Desuden medfører korrekt huld mindre risiko for farefeber.
Vandventilernes ydelse skal kontrolleres inden soen indsættes i farestalden. En tommelfingerregel siger, at der kræves 4 liter vand til at producere 1 liter mælk, og en højproduktiv so i farestalden har behov for 25-35 liter vand om dagen. Vandventiler i farestalden skal give 4 liter per minut og kan let kontrolleres med et litermål og et stopur. Litermålet skal fyldes på 15 sekunder – også mens der fodres, og der derved er stor belastning på vandsystemet.
Figur 4. Mælkeydelse hos søer. Første billede viser en so med et yver, der ikke giver meget mælk - yveret 'buler' ikke. Andet billede viser en so med en højproduktivt yver.
Hygiejne i fodringsanlægget
Mangelfuld hygiejne i fodringsanlægget - både i siloer, blandetank og nedfaldsrør til krybben - kan være medvirkende årsag til dårlig mælkeydelse hos diegivende søer. Jævnlig rengøring af de forskellige dele af anlægget er derfor vigtigt.
Figur 5. Mangelfuld rengøring af foderanlægget kan være med til at øge pattegrisedødeligheden.
Spot sultgrisen
Det er vigtigt hurtigt at kunne finde de grise, der ikke får mælk nok og derved er i fare for at dø. Nogle grise er svagere end deres kuldsøskende og skal have hjælp. Det er dem, vi kalder sultgrise.
Sultgrise har behov for ekstra varme i pattegrisehulen. Vær opmærksom på, at disse grise også har øget risiko for at få diarré, kaldet sultdiarré, men det eneste de har brug for, er mælk, så anden behandling vil antagelig ikke have effekt.
Det er desværre ikke muligt at mærke på nyfødte grises maver, om de har drukket mælk. I stedet skal grisen observeres. Afviger dens adfærd fra andre grise i kuldet, skal der handles. Det kan f.eks. være ved at tildele grisen et tilskud af glukose, men allerbedst råmælk.
- Ved den daglige gennemgang af alle kuld, ser du efter, om grisene har mælk i maverne. Det er vigtigt at bruge hænderne, når man skal finde grise, der ikke får mælk nok.
- De grise, der ikke har mælk i maven, er dem der falder fra, og skal samles hos en opsamlingsso, inden de bliver svage og utrivelige.
- Opsamlingssoen er en ung so i middel huld, der har faret for 2-4 dage siden.
- Opsamlingssoens egne grise indgår i etableringen af en 2-trins ammeso.
- Opsamlingssoen modtager sultgrisene og skal have det samme antal grise, som den har afleveret.
Fødselsvægt stor betydning for grisens start på livet
Pattegrise fødes med et energidepot af glykogen og fedt. Hvor lang tid en pattegris kan overleve på de medfødte energi-reserver, afhænger af depoternes størrelse og naturligvis af pattegrisens forbrug og tilførsel af energi.
Jo større grisen er, jo større energidepot har den med ved fødsel. En nyfødt gris har et lager af glykogen, som kan dække dens energibehov i 15-20 timer. Derimod indeholder grisen kun ganske lidt fedt (5-10 gram), som kun er nok til at opretholde kropstemperaturen i 12 timer. Det vil sige, at en gris kan overleve 1-2 dage uden at få energi.
Grise med lav fødselsvægt har ringere chance for at overleve end større grise, da de dels har færre energireserver og dels har sværere ved at tilkæmpe sig en patte i konkurrence med de større grise i kuldet (se figur 2).
Under faringen udskiller soen løbende råmælk. Pattegrisene skiftes til at afsøge yveret og optage råmælk. Grisene skal være hos soen i mindst 12 timer, før man kan være sikker på, at grisene har optaget nok råmælk. Der er en klar sammenhæng mellem fødselsvægt og optagelse af råmælk, da store grise ofte tilkæmper sig de mest produktive mælkekirtler [9].
Figur 2. Dødelighed hos pattegrise ved stigende fødselsvægt (figur: Flemming Thorup, billede nr. 7244).
I store kuld forholder det sig ofte sådan, at de mindste grise slet ingen mælk får, fordi andre grise trænger dem væk fra patten. Et manglende råmælksoptag vil blandt andet medføre, at glukogendepoterne hurtigt tømmes, og grisen dør af sult, hvis ikke der gribes ind.
Det er veldokumenteret, at sultgrise ofte også har diarré. Sultgrisenes diarré er diætetisk eller osmotisk betinget. For at være sikker på, at grisen er død af sult, kan den obduceres - dvs. skæres op - og herved kan det ses, om maven er tom eller fuld.
Figur 3. Første billede viser en mavesæk, der er fyldt af luft, men inden mælk. Andet billede viser en fuld mavesæk. Maveindholdet har konsistens som hytteost.